- hirdetés -

Nem mindennapi szüreten jártunk a minap. Egy orosházi kertben déligyümölcsöt, kivit szedtek épp a szorgos kezek.

Lászlóffy Arnoldé volt az ötlet, de mert ő külföldön dolgozik, bátyjáé, Attiláé és édesanyjuké a kivi ültetvény munkája.

– Arnold elmondta ötletét, miszerint ez a gyümölcs a hazai klíma alatt is megterem, mi pedig elkezdtük bújni az internetet. Utánanéztünk aminek lehetett, a többit a gyakorlatból sajátítottuk el az évek alatt. Nagyapánk rákóczitelepi kertjének felét kaptuk meg erre a célra és negyven tővel kezdtük el a termesztést. A neten találtunk ültetni való vesszőket, porzó és termőt egyaránt. Az önporzó kivi kevesebbet terem, ezért célszerű hím és nőivarúakat is ültetni, aztán már csak a méhecskéknek kell tenni a dolgukat. A szomszédban lakik egy méhész, így ez sem jelentett problémát – meséli egy rövid időre abbahagyva a gyümölcsszedést Lászlóffy Attila.

Vegyszermentes, szép és egészséges az orosházi kivi (Fotó: Kenyeres Zoltán)

A dolog persze nem ilyen egyszerű, hisz a töveknek négy-öt évre van szükségük ahhoz, hogy igazán termőre forduljanak. Közben metszeni, öntözni, az altalajt gyommentesíteni kell.

Az orosházi kivi vegyszermentes

– Nem úgy kell metszeni, mint például a szőlőt, de ebben is segített a net. Nagyapám elvállalta a locsolást, én pedig évente többször rotálom az alját, hogy a gaz ne éljen meg. Semmilyen vegyszert nem használunk és az eddigi tapasztalatok szerint finomabb az orosházi kivi, mint a boltokban kapható, ki tudja, mikor szedett, hetekig utaztatott társai – emeli ki Attila.

Az elmúlt nyolc év tapasztalatain felbuzdulva, már a szomszéd telken növekszik a következő kivi-nemzetség. Mint megtudtuk, ezek már szakszerűbben lettek kezelve, metszve, mint elsőként érkezett társaik. Még három-négy év és még több helyben termesztett finom és egészséges gyümölcs áll az orosházi vevők rendelkezésére.

Már növekszik a következő generáció (Fotó:Kenyeres Zoltán)

A nyers kivi egy aktinidin nevű enzimet tartalmaz, amely segít a szervezetünknek a fehérjék megemésztésében. Éppen ezért egy kiadós, sok húst tartalmazó ebéd után remek uzsonna lehet. Ezen felül magas rosttartalmának köszönhetően segít megakadályozni a székrekedést és a fokozott gázképződést egyaránt. Nagyon sokat segít továbbá a szervezet méregtelenítésében is, így ha hetente tartunk egy-egy gyümölcsnapot, akkor mindig érdemes sok kivit is fogyasztani. A kiviben nagyon sok a C-vitamin, és mivel sok benne az antioxidáns is, így összességében nagyon jó hatással van az immunrendszerre. Náthaszezonban különösen jó ötlet elfogyasztani napi egy-két darabot.

A most szedett orosházi kivi hamarosan kapható lesz a Szentesi út végén.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.