- hirdetés -

Óvodás gyerekek ültették el a városban lévő tölgyfák makkjait november 25-én a Dr. László Elek Lakótelep területén.

– Orosházán több mint 40 helyen található kocsányos-, illetve csertölgy, Gyopárosfürdőtől kezdve egészen az állomásig mindenfelé. Ebben a koronavírus-járvány miatti lehangoló időszakban pedig szerettük volna kicsit zöldebbé, szebbé tenni a környezetünket. Nemcsak beszélni róla, hanem tenni is érte.

A Gyűjtsünk makkot Orosházán pályázat során, mely makkgyűjtésre hívta fel a város apraja-nagyját, több mint 100 kilogrammnyi makk gyűlt össze, melyből körülbelül 80 kilogrammot a csabai közösségi erdősítéshez vittünk át. Ezúton is megköszönném a gyűjtőknek, a vetőknek, az ötletelőknek, a támogatóknak az aktív részvételt – árulta el Varga Emma, a Maros-Körös Köze Oktatási és Kulturális Közhasznú Egyesület berkein belül létrehozott kezdeményezés szervezője.

Mint mondta, az ötletet Békéscsabáról vette, ahol a Hatvanezer Fa Egyesület személyében egy nagyon aktív, életrevaló csapattal ismerkedett meg, majd az ötlettel a város óvodáiba, iskoláiba tért be. Ott és a város önkormányzatánál is támogatták abban, hogy egy kis közösségi kertet vagy kiserdőt hozzanak létre egy arra kijelölt területen. Végül a Dr. László Elek Lakótelepen, a kutyafuttató melletti kis 40 négyzetméteres területre esett a választás.

Ebben már nemcsak családtagok, de külsősök is segítették, az összegyűjtött makkok nagy részét pedig novemberben 25-én ültették el a Székács József Evangélikus Óvoda és az Eötvös József Katolikus Óvoda lelkes önkénteseinek és óvodapedagógusainak segítségével. Másnap egy általános iskolás csapat is csatlakozott a kezdeményezéshez. Varga Emma elmondta, hosszabb távon is szeretnének egy olyan kis közösséget létrehozni, melynek tagjai részt vesznek a gyűjtésben, bíznak benne, hogy lehet folytatása a dolognak.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.