- hirdetés -

Az Orosházi Települési Értéktár darabjait bemutató sorozatunkban ezúttal a város díszpolgárának, professor emeritus dr. Hajdú Mihálynak az életútját mutatjuk be.

1933. augusztus 14-én született, 18 évesen, képesítés nélküli tanyasi tanítóként kezdte pályáját, később a névtan tudományának egyetlen akadémiai doktoraként, az ELTE-BTK professzor emeritusaként tért haza szülővárosába. De mi történt közben, a mintegy 62 katedrán eltöltött év alatt?

Dr. Hajdú Mihály nevéhez fűződik többek közt a Családnevek Enciklopédiája című kötet (Archív fotó: Kecskeméti Krisztina)

Gimnáziumi érettségijét követően a kardoskúti, részben osztatlan általános iskolában tanított 6 éven keresztül. 1952-ben szerezte meg tanítói képesítő oklevelét, 1953 és 1957 között pedig magyar-angol-orosz szakos tanári diplomáját a Szegedi Juhász Gyula Tanárképző Főiskolán. Ezt magyar-könyvtár szakos diplomájának megszerzése követte az ELTE-n, de egyetemi hallgatóként is tovább tanított, Kardoskút után Nagyszénáson, majd Orosházán a Gyógypedagógiai Iskolában és a Mezőgazdasági Technikumban. 1969-ben visszatért az ELTE-re, de már mint oktató.

A Táncsics Mihály Gimnázium dicsőségfalára is felkerült portréja (Archív fotó: Nagyné Zavada Andrea)

Dr. Hajdú Mihályt mindig is érdekelte szülőhelyének népi élete, mesevilága, ezt követően pedig a nyelvjárások, nyelvtörténet és névtan felé fordult az érdeklődése, ezeknek később vezető szaktekintélye lett.
– Ő írta a névtani könyveket, a több, mint 1230 különböző családnevet és azok enciklopédikus magyarázatát bemutató Családnevek Enciklopédiáját, valamint 400-nál is több kiadványt szerkesztett, melyekben tehetséges fiatalok munkáit jelenítette meg – derül ki az Orosháza értékei című kiskönyvből.

Szinte minden nagy magyarországi egyetemen tanított és számos szakmai díjat, elismerést kapott. Egykori iskolája, a Táncsics Mihály Gimnázium is méltóképpen őrizte meg emlékét, sikeres életpályájáért 2014-ben bekövetkezett halála után Primus Inter Pares díjjal emlékeztek meg róla, portréja felkerült az iskola dicsőségfalára.

Tavaly októberben a Református iskolában avatták fel emléktábláját (Fotó: Horváth Bence)

Dr. Hajdú Mihály a református egyházközség tagja volt, jelentős adományokat juttatott, testvérével közösen két alapítványt is tett a városban. Legutóbb tavaly októberben találkozhattunk a professzor nevével, az Orosházi Református Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola 126. születésnapján. A rendezvénysorozatot ugyanis emléktábla avatással fejezték be, mellyel Orosháza jeles szülötte előtt tisztelegtek, zene és szavalat kíséretében leleplezve az emlékművet, felidézve életútját, valamint tudományos és közéleti tevékenységét.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.