- hirdetés -

Az ELTE nyelvészprofesszora, Orosháza díszpolgára, a gimnázium egykori tanítványa Primus inter Pares Díjat kapott sikeres életpályájáért.

 Újabb portréval bővült a Táncsics gimnázium dicsőség fala. Januárban hunyt el dr. Hajdú Mihály, Orosháza díszpolgára, az ELTE nyelvészprofesszora, az orosházi gimnázium egykori diákja. Búcsúztatóján dr. Blahó János igazgató ígéretet tett, hogy egykori diákjának emlékét a Táncsics méltóképpen fogja őrizni. Az ígéret teljesült: csütörtök délután az iskola aulájában emlékeztek a professzor kiválóságára, és sikeres életpálya díjjal tüntette ki a gimnázium Öregdiák Baráti Köre Vinculum Közhasznú Egyesület. Az elismerést a professzor családja vette át.

− A professzor úr itt, az orosházi gimnáziumban kezdte tanulmányait, majd pályakezdő pedagógusként is városunkban helyezkedett el. Egészen az ELTE nyelvészeti tanszékéig jutott, annak emiritus professzora lett. Azt gondolom, hogy egy nagyon szép, és mintaértékű pálya, amit ő bejárt − vallja dr. Blahó János, a gimnázium igazgatója.

Dr. Hajdu Mihály portréja is felkerült a dicsőségfalra (Fotó: Zavada Andrea)
Dr. Hajdu Mihály portréja is felkerült a dicsőségfalra (Fotó: Zavada Andrea)

A professzor a magyar névtan egyik legnagyobb tudója volt, tanításait és kutatásait számos nyelvészeti kötet őrzi. Kiválóságát és emberségét az ünnepségen a városvezetés képviseletében Dávid Zoltán polgármester, a református egyházközség nevében Szalkay Róbert lelkipásztor illetve pályatársai is méltatták. Felszólalt dr. Zilahi Lajos kandidátus, dr. Hévvízi Sándor nyugalmazott múzeumigazgató, valamint dr. Szabó Ferenc nyugalmazott megyei levéltári igazgató.

A díjátadón jelen volt Hajdú Mihály nővére, unokatestvére, valamint lánya, Boglár is, aki az ünnepség után elmondta: meghatottan hallgatta, hogy az orosháziak milyen szép emlékeket őriznek édesapjáról.
− Szívet melengetően megható volt az ünnepség. Mindig jó volt ide hazajönni, édesapa is mindig Orosházán tudta magát igazán kipihenni, a nyarakat mindig itt töltötte, ha volt egy kis szabadideje rohant a méheihez, és hozott minket is, ha csak tehette. Volt, hogy lógtunk a suliból azért, hogy itt lehessünk − emlékezett vissza Hajdú Boglár.

A gimnázium dicsőségfalán most már 11 portré látható. Az arcok mögött pedig sikeres életutak vannak, amelyek példaértékűek az iskola jelen diákjai számára is.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.