- hirdetés -

Bensőséges, családias hangulatban zajlott pénteken, a Művészetek Házában dr. Hajdú Mihály nyelvészprofesszor könyvbemutatója.
A Családnevek enciklopédiája hiánypótló a szakmában. Dr. Hajdú Mihály, a város díszpolgára Orosházának köszönte meg, hogy befejezte sokéves munkáját. A sok dicséretre, amit kapott, a csiklandozás hasonlatot használta, amelyből csak mértékkel jó kapni.
– Tavaly, amikor megkaptam a díszpolgári címet, úgy éreztem, érdemtelenül hullott rám – vallott a teltházas eseményen. – Bizonyítani akartam, ennek egyik próbája, hogy befejeztem a könyvet, ezzel is köszönetet mondva az indíttatásért a városnak. Sorsom is bizonyítja, hogy az orosháziak akarnak és tudnak is kiemelkedni bármilyen nehéz helyzetből, nehéz sorból.

A nyelvtudományok doktora jelenleg olyan családnévtáron dolgozik, amibe a határon túli magyar családnevek is belekerülnek, sőt, a ma már nem, de a 19-20. században viselt nevek is. Tervei szerint egy másik munkája során azt is kutatja majd, milyen hatással volt a rendszerváltás az orosházi intézmények, közterek, utcák, boltok neveinek változására.

A könyvbemutató háziasszonya Bárdos Zsuzsa tanár volt, közreműködtek a rákóczitelepi iskola diákjai – Sinka István versekkel -, valamint régi istenes énekeket énekelt Szerző Zsuzsanna, kísérte Hajnal Benjámin. Az est fő szervezője a testvéri szeretet: Hajdú Erzsébet személyében.

Hajdú Mihály könyve gyorsan elfogyott Orosházán (Fotó: Kecskeméti Krisztina)
A kötetet Farkas Tamás adjunktus, a könyv lektora ismertette, aki egykori tanára, jelenlegi kollégája munkáját méltatta. Előadásában a magyar családnevek kialakulásának történetét ismertette, szólt a névváltoztatási adattárakról, mint a kiadvány előzményeiről.
Dr. Hajdú Mihály könyvében a magyar népesség 2/3-ának családneve megtalálható, olyanok, amelyeket legalább ezren viselnek, 1230 családnév eredete, magyarázata, előfordulási gyakorisága és más paraméterei olvashatók benne. Kiemelendő, hogy egyes neveknél előszeretettel említi, hogy Orosházán milyen gyakorisággal fordul elő. A szakma elismerését mutatja, hogy a Családnevek enciklopédiája felkerült a leggyakoribb ismeretterjesztő könyvek listájára.
A jelenlévők szinte percek alatt elkapkodták, és dedikáltatták a könyvet, akinek nem jutott, vagy nem volt ott, ajánlom a Hogy is hívják című sorozatunkat, amelyben először a városalapító családok neveit, majd sorban a többi, Orosházán előforduló családnevet magyarázzuk – dr. Hajdú Mihály könyve alapján.
A témával a könyv megjelenésekor az MTV is foglalkozott, ezt itt találod.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.