- hirdetés -

Többször felébred éjjelente? Gyakran úgy érzi, nem is aludt éjszaka egy percet sem? Fáradt, nyűgös, kialvatlan? Talán Ön is ebbe a hibába esik minden este.

Sokan az ágyba is magukkal viszik a telefonjukat. Egyrészt, mert az az ébresztőórájuk, másrészt pedig, mert még egy kicsit szeretik görgetni az oldalakat – szórakozásképp, információszerzés céljából – elalvás előtt. Természetesen az alvás mennyiségét is csökkenti ez a szokás, hiszen az ember nehezen teszi le a készüléket, hiszen a látott szövegek, képek, videók, pozitív stimulációt jelentenek az agynak. De ez a szokás nemcsak az alvásidő lecsökkenését idézi elő.

Több kutatás bizonyítja, hogy a kék fény, melyet a telefonok, tabletek, tévék, laptopok kibocsájtanak, csökkenti a melatoninszintünket. Ez a hormon felel az alvás-ébrenlét ciklus irányításáért. Ha nem termelődik belőle elegendő, akkor nem fogunk tudni elaludni sem. Ez a fény megzavarhatja az említett ciklusunkat, és így, a hatására ébernek érezzük magunkat még akkor is, amikor már aludnunk kellene.

Mit tegyünk?

Lefekvés előtt három órával már ne engedjünk a szemünk közelébe kék fényt! Ehhez segítséget nyújthat egy olyan speciális szemüveg, mely lefekvés előtt kiszűri azt. Az okostelefonok egy részében is van már olyan alkalmazást, mely által a képernyő színei melegebb, többnyire sárgás árnyalatúvá változtathatók. Emellett fontos, hogy az alvás ideje alatt tartsuk fizikailag is távol a testünktől a készüléket, így is csökkentve az elektroszmog mértékét. Tegyük ki tehát a hálószobából a készüléket, ne azzal menjünk lefeküdni, és talán már néhány nap után kipihentebben indulhat a napunk!

A hosszú távú kialvatlanság emellett, hogy fáradtságot okoz, emeli a komolyabb egészségi problémák kialakulásának kockázatát is.

Forrás: hazipatika.hu, napialvas.hu
Képek: pixabay.com

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.