- hirdetés -

Minden 1930. december 9-én kezdődött, ekkor tartotta meg – országosan hatodikként – alakuló ülését a Rotary Club Orosháza.

A „legnagyobb magyar faluban” ekkor határoztak úgy, szám szerint 17-en, hogy környezetükben igyekeznek érvényre juttatni a Rotary szellemiségét egy klub alapításával. Az alakuló ülés jegyzőkönyvét eljuttatták a szervezet zürichi irodájához, ahol az új klubot bejegyezték.

Ezt követően az aktív működés és a taglétszám gyarapodásának évei következtek. 1936-ban Gyopárosfürdő látta vendégül az országos Rotary-kongresszust, ahol Szent-Györgyi Albert is nagy hatású előadást tartott. Erre emlékeztet a fürdő előtt felállított szobra is. A sajnálatos történelmi események miatti szünetet követően – az országos irányzathoz csatlakozva – a klub 2004-ben alakult újjá és azóta is jelentős aktív szereplője a magyar Rotary mozgalomnak.

Korabeli emlékek az alapításról, rajta az első orosházi Rotary Club tagjainak névsorával (Fotó: Rotary)

Az évek során számos visszatérő kezdeményezés, tevékenység fűződik a nevükhöz.
– A diákcsere program megvalósítása, a Vadvirág Esély Klub, valamint a Kisharang Bölcsőde támogatása mind-mind felemelő pillanatok voltak az elmúlt években. A Hiszem, ha látom nevet viselő baleseti szimulációval az alkohol és a drogok veszélyeire hívtuk fel a fiatalok figyelmét, a Gift for life kezdeményezésben pedig két határon túli magyar fiatal életmentő szívműtétjéhez járultunk hozzá – olvasható tablójukon.

Visszatérő kezdeményezés volt részükről az elmúlt években az adventi városi gyertyagyújtásos rendezvényeken, hogy forralt borral és kürtöskaláccsal vendégeljék meg a közönséget, akik szívesen adakoznak a rászoruló gyermekek javára. Csakúgy mint, hogy Gellértegyházán nyaranta napközis jellegű táborban látják vendégül az általános iskolás gyerekeket.

Minden évben kiemelt eseménynek számít a Rotary Bál (Archív fotó: Rosta Tibor)

A Rotary egyik legfontosabb pillanata minden évben a hagyománnyá váló Rotary Bál, mely a klubélet legfontosabb momentumainak bemutatása mellett a szórakozásról, a céljaikat támogatókkal és társklubokkal való találkozásról szól.

Polyák János, a szervezet 2020-2021-es évének elnöke múlt héten elmondta, a Rotary ebben az évben a kialakult körülményekhez igazodva online tartja összejöveteleit. Az elsődleges cél a közösségmegtartás, de továbbra is igyekeznek időt fordítani a szervezésre és a jótékonykodásra. Épp ezért legutóbb az idei rendhagyó Mikulásfutáshoz, valamint a Wesley iskola karácsonyi ajándékához és online oktatásához járultak hozzá.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.