- hirdetés -

20 éves Charter Ünnepségét tartotta április 13-án a Rotary Club Orosháza. A jubileumot pedig méltóképpen tették emlékezetessé, hiszen egy ünnepi ülés helyszíne volt a Táncsics Mihály Gimnázium aulája, ahol köszönetet mondtak, beszámoltak az elmúlt évek legnagyobb hatású eseményeiről és elismeréseket adtak át. A program pedig később is folytatódott.

Koszorúzással vette kezdetét a Rotary Club Orosháza ünnepi délutánja, elsőként ugyanis Gyopárosfürdő főbejáratánál, a Szent-Györgyi Albert szobornál gyűlt össze a népes társaság, egykori és jelenlegi tagok, támogatók, vendégek és családtagok egyaránt. Ezt követően a Táncsics Mihály Gimnáziumhoz vezetett az útjuk, ahol a charter újraalapításának 20. éves ünnepi ülését tartották meg.

A vendégek köszöntését követően elsőként Polyák János, a Rotary Club Orosháza 2023/2024-es évének elnökét szólította mikrofonhoz a program műsorvezetője, Benkő Mihály (aki a 2014/2015-ös évben töltötte be ezt a tisztséget). Az elnök ünnepi beszédében kiemelte, hogy a barátság az a szikla, melyre a Rotary épül és a tolerancia az az elem, ami a Rotaryt összetartja. Sokfelől jönnek, eltérőek a tapasztalataik, mégis sok a közös a szervezet tagjaiban.

– A barátság és a jóakarat olyan erők, melyek segítik a klubtagokat abban, hogy a közös célok elérése érdekében együttműködjenek. A Rotary Club Orosháza 20 éve tartó tevékenységének a fókuszában a rászorulók és a tehetséges gyerekek támogatása áll, a klub pedig tevékenységével hozzájárult a helyi közösség fejlődéséhez és az egyenlő esélyek javításához. Lehetőséget biztosítunk a rászoruló gyermekeknek, hogy jobb képzéshez és életkörülményekhez jussanak, míg a tehetséges gyerekeknek ahhoz, hogy kibontakoztathassák tehetségüket – hangsúlyozta.

Szabó Géza, az orosházi Rotary alapító elnöke egy kisebb időutazásra invitálta a vendégeket. Kiemelte, milyen különleges érzés számára ez a szombat délután, hiszen 20 évvel ezelőtt pont azon a helyen mondhatta el alapító beszédét. Hozzátette azt is, hogy büszkék lehetnek mind az alapító tagok, mind a jelenlegi rotarysták munkájára, akik ápolják a múltat, de tovább is tudják vinni a klub tevékenységét, megerősödve biztosítják a szervezet jövőjét.

A Magyar Rotary District 2023/2024-es évének elnöke Kovácsné Gila Erzsébet mondta el a következő köszöntőt, az orosházi rotarystákkal pedig töretlen barátságként jellemezte kapcsolatát, hangsúlyozva, hogy egy kellemes, egyben céltudatos klub életét követhetik figyelemmel.
– Ez a közösség beitta magát Orosháza történetébe, azt gondolom, olyan tevékenységet folytatnak a városban és a városon kívül is, ami példaértékű – emelte ki.

Hozzátette, hogy a barátság mellett a tisztelet, az öröm és a hála azok a hívószavak, melyek a klubélet pilléreit jelentik. Orosháza polgármestere, Dávid Zoltán is örömét fejezte ki, hogy részt vehetett a rendezvényen, köszöntőjében elmondta, hogy olyan közösségbe léphet be a Rotarynál tett látogatásai alkalmával, amely már többször is bizonyított pénzzel, tettekkel, akarattal és rengeteg munkával, együttműködve azokért a jó célokért és cselekedetekért, melyeket kitűztek maguk elé.

Megköszönte munkájukat, valamint külön köszöntötte ő is az alapítókat, akik munkájuk mellett mindig fontosnak tartottak a rászorulók megsegítését. Az ország különböző pontjairól érkező klubok képviselői is megköszönték a meghívást, valamint méltatták az orosházi klub tevékenységét, egy-egy ajándékkal vagy éppen díszoklevéllel is kifejezve elismerésüket.

Többek között Naszód és Szamosújvár, Szeged, Szolnok, Budapest, Szentendre, Hódmezővásárhely és Kisvárda, valamint a Miskolci Angyalok képviselői is szót kértek. Itt azonban még nem volt vége az ünnepélyes pillanatoknak, hiszen az elismerések átadása következett. Az egyik alapító tag, Csongrádi Pál mondta el az első díjazott méltatását, majd Polyák János és Kovácsné Gila Erzsébet adták át a Szent-Györgyi Albert Rotary Díjat Szabó Gézának.

Maga Szent-Györgyi mondta annak idején, hogy az alkotó művészt nem a dicsérő szavakkal ismerjük el a legjobban, hanem azzal, hogy megértjük és megbecsüljük a munkáját, ez az idézet pedig a díj átadása előtt is elhangzott. Itt azonban még nem volt vége az alapító tagok díjazásának, hiszen Muszka Kálmán és Varga Zoltán is elismerő oklevélben részesült. Új tagokat is avattak az ünnepség során, Hatos Zoltán és Dancsó Adrián csatlakozott a Rotaryhoz, eskütételüket követően.

Szitó Imre a 20. éves jubileum alkalmával kiállított ünnepi kiadványt ismertette, majd a program műsorvezetője, Benkő Mihály fogalmazta meg ünnepi gondolatait. Egy állófogadás következett, de nem sokkal később a gimnáziumból a Petőfi Művelődési Központ felé folytatták útjukat, a színházteremben tartották ugyanis a Brigádnapló című film díszbemutatóját.

Itt először Mészáros Zoltán köszöntötte őket, aki a Magyar Rotary korábbi kormányzójaként és egyben a film producereként érkezett Orosházára. Ezt követően a színpadra szólította Rákász Bélát, az ismert lemezlovast és a Balázs Béla-díjas Szőke Andrást, aki egy kisebb humoresttel is megörvendeztette a nézőket a vetítés előtt, mesélt saját életének mulatságos pillanatairól, valamint a film készítésének a körülményeiről, a résztvevő színészekkel kapcsolatos érdekességekről. Ezt követően tényleg nem maradt más hátra, mint a film megtekintése, melyben a meghívott vendégeken kívül szerepelt még többek között Reviczky Gábor, Szarvas József, Gáspár Tibor, Györgyi Anna, Kautzky Armand és Badár Sándor is.

Fotók: Nagy Kristóf

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.