- hirdetés -

Folytonosan járjuk a város utcáit. Nap mint nap átkelünk rajtuk, egyikről a másikra térünk, még nevükön is szólítjuk azokat. Dénes tanító, Horváth pap vagy épp Mikolay utca. Ezek a nevek valaha hús-vér embereket takartak, mégpedig olyanokat, akik orosházi gyökerekkel bírtak, vagy itt tettek nagyot a köz érdekében. Hogy kik is ezek az emberek, akikről a tisztelet jeleként utcát neveztek el? Rovatunkból kiderül.

Az e heti választottunk Torkos Károly. Következzék most tíz érdekes momentum az ő életéből.

Torkos Károly (1813-1878) evangélikus lelkész, esperes

1) Kezdjük életének történetet a halálával, melyet a mai napig homály övez. Megfejthetetlen módon tűnt el 65 éves korában, mikor is egy egyházkerületi gyűlésre utazott fel a fővárosba. Egyes vélemények szerint politikai gyilkosság, konkrétabban az osztrák hatalmi önkény áldozata lett.

2) Pápán született. Már az apja is evangélikus lelkész és tanító volt, valamint az egyik testvére, István is lelkészként tevékenykedett.

3) Soproni majd bécsi tanulmányai után szerzett teológus diplomát. Előbb tanítóskodott, később Kecskeméten lelkészként dolgozott. A szabadságharc idején beszédeiben, prédikációiban hazafiasságáról tett tanúbizonyságot.

4) 1850-ben került Orosházára, ahol Mikolay István mellett szolgált lelkészként. Az orosházi evangélikus elemi népiskolákat ő felügyelte.

5) 1858-ban a békési egyházmegye esperese lett, majd az evangélikus egyház egyetemes jegyzőjévé választották. Szónoki képességei által országos hírnévre tett szert.

Forrás: hirosnaptar.hu

6) Komoly része volt az Orosházi Kaszinó újraalakításában és vezetésében. Ennek egyik oka, hogy a szabadságharc bukása után, a félelem és a kiszolgáltatottság időszakában egyre több lett a besúgó, viszont az egyesületek és a kaszinók lehetőséget nyújtottak az ellenzéki vélemények cseréjére. Itt bizalmas társaságban beszélgethettek a résztvevők.

7) 65 éves korában eltűnt. Egyes vélemények szerint öngyilkos lett, mások szerint Amerikába vándorolt, megint mások azt mondták, elrabolták és Bécsbe került várfogságba. És még ott van az első pontban írt politikai gyilkosság lehetősége is.

8) Mikor bő 30 évvel halála után egy budapesti vendéglő padlója alatt holttesteket, pontosabban csontvázakat találtak, többen úgy vélték, az övé is köztük van. Ennyi idő után – a csontváz alapján – fia nem tudta azonosítani.

9) Halála és Győry Vilmos távozása után Orosháza evangélikus lelkész nélkül maradt.

10) Fia, Torkos Kálmán Orosháza és Nagyszénás főjegyzője, unokája, dr. Torkos Béla ügyvéd országgyűlési képviselő lett. Torkos Károly nevét 1990 óta őrzi utca Orosházán.

A sorozat korábbi részeit az Akiről utcát neveztek el címke alatt találja.

Forrás:
Koszorús Oszkár: Orosháza jelesei a XIX. század végéig
multidezo.tumblr.com

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.