- hirdetés -

Folytonosan járjuk a város utcáit. Nap mint nap átkelünk rajtuk, egyikről a másikra térünk, még nevükön is szólítjuk azokat. Dénes tanító, Horváth pap vagy épp Mikolay utca. Ezek a nevek valaha hús-vér embereket takartak, mégpedig olyanokat, akik orosházi gyökerekkel bírtak, vagy itt tettek nagyot a köz érdekében. Hogy kik is ezek az emberek, akikről a tisztelet jeleként utcát neveztek el? Új rovatunkból kiderül.

Az eheti választottunk Dénes Sándor, kinek emlékét a Dénes tanító utca őrzi. Következzék most tíz érdekes momentum az ő életéből.

Dénes Sándor evangélikus tanító, az orosházi honalapítók egyik vezetője (élt kb. 1700-tól 1771 előttig)

1) Dénes Sándor Zombán volt iskolatanító. Amellett, hogy alapismeretekre oktatta az ifjúságot, az evangélikus egyház tanait is hirdette köreikben.

2) A XVIII. század derekára egyre több lett a római katolikus vallást követő Zombán. A földesúr parancsára az evangélikusok nem tarthatták meg prédikációikat, sőt még imaházukat is elvették tőlük.

3) Ekkor döntöttek úgy az evangélikus hívek, – köztük Dénes Sándor is – hogy új hazát keresnek. Így találtak rá az orosházi pusztára, ahol báró Harruckern Ferenc engedélyezte nekik az evangélikus pap és tanító hívást.

4) A Zombáról elvándorolt evangélikusok 1744. április 24-én Dénes Sándor tanító vezetésével szállták meg az orosházi pusztát.

A Zombáról áttelepülőknek emléket állító tábla a Zombai utca és a Dózsa György utca sarkán (Forrás: wikipedia.org)

5) Kis idő múlva elkészült Orosházán az első iskola, itt folytatta hivatását a tanító.

6) Dénes Sándor az oktatása – írás, olvasás, számolás tanítása – mellett istentiszteleteket is tartott, és emellett keresztelt, valamint temetett is.

7) Kétszer nősült, első felesége (valószínűleg) Ék Erzsébet volt, aki szülést követően halt meg 1745 nyarán. Ugyanezen év decemberében a tanító újranősült, második neje Kostyán Erzsébet lett.

8) A róla fennmaradt emlékek alapján egy kedves, művelt és népszerű tanító lehetett, aki élete végéig köztiszteletben állt.

9) Több fia is született, akik továbbvitték nevét. Az 1800-as években már tíz Dénes család élt Orosházán.

10) A Dénes tanító utca 1937 óta őrzi a tanító nevét és emlékét.

Forrás: Koszorús Oszkár: Orosháza jelesei a XIX. század végéig
Kiemelt kép: Az Evangélikus templomban az oltár mellet látható az eredeti Zombáról hozott harang. (Fotó:Kecskeméti Krisztina)

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.