- hirdetés -

Ha kimondom a szót, marhapörkölt, bizonyára sokak szájában összefut a nyál. Látjuk magunk előtt a szaftos és még gőzölgő ételt, mely már csak arra vár, hogy omlós húskockáit a szánkba vegyük. Mesterszakácsunk ezen a héten is elárul az olvasóknak néhány praktikát, melynek köszönhetően még könnyebben és még ízletesebbre tudjuk elkészíteni ezt az ételt.

Ha tehetjük, ne gázon, hanem nyílt tűzön, akácfán főzzük a pörköltet! A füsttől még jobb lesz az étel íze!

1) Zsírozzuk ki a bográcsot, majd tegyünk az aljára lapos csontokat! Nyugodtan vehetünk sertéscsontot is a marhapörkölthöz, az ugyanis az ízén nem ront, viszont jóval pénztárcakímélőbb megoldás.

2) Mehet a csontra a kockázott hús, amit sóval, borssal és köménnyel fűszerezzünk!

3) Ezután következik a vöröshagyma, amit nem kell dinsztelni, sőt apróra vágni sem. Egy kiló húshoz 20 dkg hagymát szeleteljünk fel félfőre, vagyis félkarikára! Mivel ez a zöldség rétegekből áll, szét fog esni, majd szét fog főni a bográcsban.

4) Egy kicsi paprika és paradicsom is kerülhet a hagymára, de nem sok, mert a paradicsomtól romlandóbb lesz az ételünk. Ha le akarunk fagyasztani belőle néhány adagot, akkor csak kevés paradicsomot tegyünk hozzá.

Forrás: sobors.hu

5) Rétegezzük a pörköltet úgy, mint eddig, vagyis hús-zöldség, hús-zöldség és így tovább. Nagyon fontos, hogy az utolsó réteg hús legyen!

6) Tetejére nyugodtan karikázhatunk egy hegyes erős paprikát, attól nem lesz csípős az ételünk, viszont nagyon finom ízt kölcsönöz majd neki.

7) Kezdetben csak pici vizet tegyünk a bográcsba, mert a marhahús levet fog engedni. Ha már földobta a pörkölt levét, akkor úgyis láthatjuk, mennyit kell még pótolni.

8) Mikor már megpuhult a hús, – voltaképp már kész állapotban van, – szórjuk rá az étel tetejére a fűszerpaprikát!

9) A paprika nyers ízét ki kell főzni, de az ételt nem szabad már forralni, mert ez a fűszer nagyon hamar megég. Emeljük feljebb a bográcsot, hogy már csak gyöngyözzön a pörköltünk!

10) Innentől már csak körülbelül tíz perc, és kész is a magyar konyha egyik remeke!

Tálalhatjuk pirított tarhonyával, köménymagos főtt burgonyával vagy galuskával is. Jó étvágyat hozzá!

Tekintse meg sorozat korábban megjelent részeit is:

Kiemelt kép: mindmegette.hu

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.