- hirdetés -

Ismét mesterszakácsunk lesz a segítségünkre a hétvégi főzésben. Most sem recepteket tárunk az olvasók elé, hanem apró trükkökkel, piciny praktikákkal segítünk még finomabbá tenni a magyar konyha közkedvelt vasárnapi étkeit.

Ezen a héten a tyúkhúslevesre esett a választás, tyúk helyett viszont most csirkéből főzünk. Egyrészt, mert a csirke sokkal könnyebben beszerezhető, másrészt pedig, mert ezzel az aprócska módosítással akár három órát is spórolhatunk a főzésen.

Lássunk is hozzá!

1) Ha jó nagy fazekunk van, akkor egészben is beletehetjük a csirkét, nem muszáj szétbontanunk azt főzés előtt. Ha viszont kisebb űrtartalmú áll a rendelkezésre, akkor az aprólékból dolgozzunk!

2) Főzzük ki a kollagént a csirkénkből, vagyis forrázzuk le azt! Hogyan? Tegyük fel hideg vízben főni az aprólékot vagy az egész csirkét! Az első forrás után öntsük le róla a vizet, majd a keletkezett habot is mossuk le róla!

3) Tegyük fel újra hideg vízben a húst, és ekkor már – ha csirkéről van szó – mehetnek hozzá a zöldségek is! Rakjunk hozzá fokhagymát, vöröshagymát, fehérrépát, sárgarépát, zellert és kis kelkáposztát, ez utóbbiból nem sokat, mert különben keserű lesz tőle a leves. Jó ízt ad neki a tévépaprika és a paradicsom is. Ne zöldségeljük túl a levest! A hús legyen a domináns!

Kép forrása: mediterran.cafeblog.hu

4) A fokhagymát nem szükséges megpucolnunk. Mehet egészben a fazékba! A vöröshagymát is elég a külső, szárazabb héjától megfosztanunk. A belső héjak maradhatnak, mert azok szép színt fognak kölcsönözni a levesünknek.

5) A fűszerezést ne gondoljuk túl! Elég, ha sót és egész borsot használunk! Ne rontsuk el ételízesítővel és leveskockával. Épp elég finom lesz az elkészült ételünk a zöldségektől és a hústól.

Kép forrása: napidoktor.hu

6) Ha felforrt a leves, vegyük lejjebb a lángot, hogy csak gyöngyözzön! A csirkéből általában két óra alatt elkészül a levesünk. Ha tyúkból főztük, öt-hat órával számoljunk.

7) A tésztát vagy külön sós vízben, vagy a kész levesből kiszedett lében főzzük meg, mert ha belefőzzük a levesbe, akkor az zavaros lesz. A megfőtt tésztát szűrés után mossuk le! Ne olajozzuk!

8) A tyúkból készült húslevesnél előfordulhat, hogy túlságosan zsíros lesz az étel. A felesleges zsírt kanállal nem lehet leszedni a leves tetejéről, viszont szalvétával igen. Húzzuk végig óvatosan a szalvétánkat a leves tetején!

Már készen is van az egyik legkedveltebb magyar étel!

Sorozatunk korábbi részei:

Kiemelt kép: bobekonyhaja.hu

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.