- hirdetés -

Ízletes, édes zöldségfőzeléket nemcsak a menzán ehetünk, hanem otthon is. A különféle hozzávalókból – akár borsóból, répából, karfiolból, karalábéból, kukoricából – szinte azonos eljárással készíthetünk egészséges köreteket. Az OrosCafé egy helyi mesterszakácsot kért fel arra, mondja el, hogyan készíti ő ezeket a finom ételeket.

Most egy ízletes zöldborsófőzeléket fogunk főzni, de ugyanígy készül a finom- vagy akár a répafőzelék is.

1) Pirítsuk le vajon a zöldborsót petrezselyemzölddel, sóval és egy pici cukorral!

2) Forgassuk át, és ha már megpirultak a hozzávalók, öntsük fel vízzel, majd főzzük puhára a zöldségeket!

3) A borsófőzeléket rántással készítsük! Forró zsiradékba tegyünk lisztet, és kicsit pirítsuk meg azt!

4) Ha ez megvan, tegyük a rántást megfőtt zöldségeinkhez! Ne felejtsünk el annyi levet hagyni a zöldségeken, amennyi ellepi azokat!

Egy finom borsófőzelék ebédre? (Forrás: cookpad.com)

5) Miután összekavartuk, adjunk hozzá egy kis tejet! Ha dobozos vagy zacskós tejet használunk, csak a művelet legvégén tegyük azt az ételbe. Ezeket ugyanis nem érdemes forralni, mert kicsapódnak, és az étel tetején összeállva túróhoz hasonló állagúak lesznek. Mivel pasztőrözöttek, nem kell azokat hőkezelni. Elég, ha a tejet a kész, forró ételbe öntjük és belekeverjük. Én egy kis tejszínt is szeretek a tej mellé adni, ugyanis az lágyítja az ételt.

6) A cukor nagy részét is érdemes a főzés legvégén hozzáadni a főzelékhez, így elkerülhetjük, hogy leégjen az ételünk. A hő ugyanis hamar berántja a cukrot, mely ezáltal megkeményedik. Főzés közben csak nagyon minimális cukrot tegyünk a főzelékhez és csupán a legvégén, mikor már minden hozzávaló benne van, akkor adjuk hozzá a maradék mennyiséget! Az a hőmérséklet is bőven elég lesz ahhoz, hogy a cukor elolvadjon.

A lencse-, zöldbab- vagy burgonyafőzelék is hasonlóan készítsük, csak a műveletsor végén tej helyett tejfölt tegyünk az ételbe! A zöldbabhoz érdemes egy kis kaprot és ecetet is tenni, a krumplifőzelék pedig babérlevéllel a legfinomabb.

Kiemelt kép: nosalty.hu

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.