- hirdetés -

A két legnépszerűbb és talán legegyszerűbben elkészíthető köretről beszélgettünk ezen a héten mesterszakácsunkkal. Kiderült, ezeket is el lehet rontani, de berögzült rossz szokásaink helyét most könnyedén átadhatjuk az újaknak. Ezek után biztosan a miénk lesz a legfinomabb sült krumpli és rizs is.

Így készül a pergős rizs

1) Öntsünk egy kevés olajat a lábasunkba! Ha felmelegedett, borítsuk rá a rizst! Nem kell átmosnunk a rizsünket főzés előtt, mehet egyszerűen a zacskóból a lábasba!

2) A fél kiló rizshez tegyünk fél evőkanál sót!

3) Mindeközben tegyünk fel a tűzhelyre egy másik edényben vizet! Ha „A” rizst használunk, akkor dupla annyi vizet forraljunk, mint amennyi rizst fehérítünk, vagyis a fél kiló rizshez pontosan egy literre lesz szükségünk. A „B” rizsnél ezt nem lehet ennyire egyértelműen meghatározni, körülbelül 8-9 dl víz szükséges a fél kilóhoz.

4) Ha lepirult, kifehéredett az olajon a rizs, a másik edényben pedig felforrt a víz, akkor öntsük a vizet a rizsre! Ez elkezd majd futni meg fröcskölni, így legyen kéznél egy födő, amit gyorsan rá tudunk tenni a lábasunkra!

5) Ha picit csillapodott a helyzet, kavarjunk rajta néhányat, majd újra fedjük le! Két-három perc forralás után vegyük a lángot takarékra, és hagyjuk magára a készülő ételt, míg a rizs fel nem szívja az összes vizet!

Forrás: napidoktor.hu

6) Nem kell kavargatnunk, csak néha-néha ránéznünk, van-e még víz a rizsünk tetején.

7) Ha az összes vizet felszívta, vegyük le a tűzhelyről, és tegyük félre 15 percre!

8) Amint letelt, vegyük le a födőt és kavarjuk át a rizst! Ez egy nagyon fontos lépés, hiszen ez a kigőzöltetés folyamata. Ha ugyanis kijön a megfőtt rizsünkből a gőz, akkor nem fog később sem összeállni, összeragadni.

Így készül a ropogós sült krumpli

1) Hámozzuk meg a burgonyákat, majd egészben tegyük őket egy lábas hideg vízbe!

2) Félig főzzük meg azokat, majd daraboljuk a kívánt formára!

3) Közben tegyük fel az zsírt a tűzhelyre! Nagyon fontos, hogy a zsírunk igazán forró legyen, mikor beletesszük a feldarabolt burgonyát! Ez az egyik kulcsa a finom és ropogós sült krumplinak. Ha csak meleg az olaj, akkor el fog ázni a krumplink.

Forrás: femina.hu

4) A másik nagyon lényeges momentum, hogy bő zsírban süssük ki a burgonyát! Ha kevés zsiradékot használunk, akkor a krumpli le fogja azt hűteni, és inkább főni fog a krumplink, nem pedig sülni.

+ 1 Ha nem akarjuk előfőzni a krumplit, akkor figyeljünk arra, hogy mosás után teljesen itassuk fel róla a nedvességet! Ha ezt nem tesszük meg, akkor a zsírunk futni fog, a burgonyánk pedig főni.

A SOROZAT KORÁBBI RÉSZEI:

Kiemelt kép: tunderkonyha.hu

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.