- hirdetés -

Július 30-án ünnepli nyolcvanötödik születésnapját az egykori pedagógus, labdarúgó, sportvezető. Szűcs Ferenc ma is aktív közéleti életet él.

Szűcs Ferenc életét átszövi a szervezés, az emberekkel való kapcsolattartás és a sport.

Életpálya a számok tükrében

Szűcs Ferenc 1935. július 30-án született Orosházán. Földrajz, történelem, testnevelés szakos diplomát szerzett 1955-ben a Pedagógiai Főiskolán Szegeden, 1995-ben a Vörösmarty iskolából ment nyugdíjba. Az Orosházi Kinizsiben futballozott 1953-tól, majd 1960-ban egy lábtörés vetett véget sportpályafutásának. Edzőként több csapatnál dolgozott, 1968-69-ben Etiópia szövetségi kapitányaként. Az iskolai sport aktív részeseként tagja volt a Megyei DST elnökségének. A ’90-es években külföldi gyermektornákon vett részt a körzet gyermek labdarúgóiból kialakított válogatottal. Évekkel ezelőtt megalapította a „Szűcs Ferenc Örökös Vándorserleget” a város legjobb iskolai sportolója részére. Munkáját többek között Orosháza Sportjáért, Diáksportért kitüntetéssekkel, illetve Eszterházy Miksa Érdemrenddel ismerték el. Könyvet írt a Mátrai Stadionról, szorgalmazta a Mátrai-szobor létrehozását. Ma a Berta József Labdarúgó Alapítvány tagja.

Legutóbb, 2019-ben Fekete Bence érdemelte ki az Örökös Vándorserleget
(Archív fotó: Rosta Tibor)

Mindig legyenek célok

Három évvel ezelőtti beszélgetésünkkor elmondta, hogy vágya, – amiért személyesen is sokat dolgozott – hogy a Mátrai Stadion klubszobájában kialakíthasson egy sarkot Mátrai Sándor relikviáiból. 2018-ban ez is sikerült.

– Tanár Úr, jelenleg miben tüsténkedik?

Néhány hete összehoztuk az 1972-ben megyei bajnokságot nyert egykori csapatom játékosait egy beszélgetésre, valamint a Berta József Labdarúgó Alapítvány nevében kiosztottuk az idei év „Orosháza Labdarúgásáért” emlékplaketteket a Kuratórium által megválasztott egykori orosházi labdarúgóknak. Az utóbbi hetekben pedig szervezem az egykori OMTK-s labdarúgók találkozóját, amely a Mátrai Sándor Stadionban egy kis futballozásból, majd az azt követő „bográcsos” harmadik félidőből áll. Ilyenkor hazalátogatnak azok az egykori játékosok is, akiket időközben máshová sodort az élet. Augusztus 1-jén kerül volna sor erre az összejövetelre, de technikai okok miatt egy későbbi időpontra halasztjuk. Sajnos az utóbbi napokban ért egy kis szomorúság is, mivel azt a Mátrai-emlékszobát, amiért éveken át harcoltunk és 2018-ban elkészült, napokon belül birtokba veszik a birkózók és az üvegvitrinek, relikviák sorsát nem látom biztonságban. A Berta József Labdarúgó Alapítvány tagjaként bízom benne, hogy a történet kedvező megoldással zárul.

Szűcs Ferenc (b) adta át az „Orosháza Labdarúgásáért” emlékplaketteket Fotó:Betkó Tamás

– Engedje meg, hogy születésnapja alkalmából minden jót kívánjak Önnek és szeretném, ha öt év múlva újabb tervekről számolna majd be!

Köszönöm szépen!

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.