- hirdetés -

Orosháza sportéleti történelmének egyik utolsó hírnöke Szűcs Ferenc. Az egykori pedagógus megkerülhetetlen alakja a helyi sportvilágnak, amelyet összefoglalt egy könyvbe. A Justh Zsigmond Városi Könyvtárban stílusosan a magyar labdarúgás napján mutatták be az elkészült művet.

Szűcs Ferenc könyve Orosháza sporttörténete röviden címmel jelent meg, amelyben a múlt és a jelen, olimpikonok, világbajnokok, magyar bajnokok, szövetségi kapitányok, egyesületek szerepelnek. Az előszavát Dávid Zoltán polgármester írta, ajánlva a könyvet az olvasók figyelmébe.

Fotó: Horváth Bence

A most megjelent alkotáshoz egyenes, 63 éven át tartó út vezetett. A mindenki által csak Szűcs Feri bácsinak nevezett egykori pedagógus, edző sporttörténeti szeretete egészen a főiskolás évekig vezethető vissza. Lokálpatriótaként többször is úgy érezte, hogy egy adott témát meg kell örökítenie az utókor számára. Így született a futball legenda Mátrai Sándorról szóló könyv és így került a százéves OMTK történetét megörökítő könyv szerzői közé is.

– Az évek során rengeteg adat, jegyzet összegyűlt, már férni sem lehetett tőlük. A feleségem megkérdezte: ezekkel mi lesz? – így jött a kötet megszületésének ötlete.

A könyvben az Orosházán megalakult sportegyesületek, klubok szerepelnek, kezdve az első jégkorong klubbal 1880-ból. Ugyancsak utánajárt a szerző, hogy kik voltak azok a városhoz z köthető versenyzők, akik világbajnokságokon, olimpiákon képviselték a magyar színeket sportolóként, edzőként, szövetségi kapitányként és hoztak dicsőséget az országnak, Békés megyének, Orosházának.

Fotó: Horváth Bence

– Utolsó mohikán vagyok Hegedűs Bélával. Mi még ezekről a hírességekről, sporttörténeti eseményekről tudunk beszélni, visszaemlékezni, mi ebben benne éltünk. Tehát le kellett írni, hogy megmaradjon az utókornak – zárta nagy büszke mosollyal Szűcs Ferenc.

A könyvbemutató a magyar labdarúgás napján, november 25-én volt. 1953-ban ezen a napon az „Aranycsapat” 1953. a londoni Wembley stadionban 6-3-ra legyőzte a hazai pályán akkor már 90 éve veretlen angol válogatottat. Szűcs Ferenc személyes élményeiről itt írtunk korábban.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.