- hirdetés -

Orosháza mutasson példát és álljon a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) kezdeményezése mellé – erről nyújt be előterjesztést Bodóczi András, a Közösen Orosháza Városáért Mozgalom önkormányzati képviselője a következő testületi ülésen.

Az SZNT célja, hogy az egy tömbben élő őshonos nemzeti kisebbségek, – mint például a székelyek – ahol azok régiót is képeznek az Európai Unió ismerje el nemzeti régióként és biztosítson forrásokat ahhoz, hogy a közösségek és értékeik megmaradhassanak.

Bodóczi András helyi önkormányzati képviselő előterjesztést ad be az üggyel kapcsolatban, amelyben azt kéri az orosházi testülettől, hogy álljon ki és támogassa a kezdeményezést.

Fotó: Palcsek István

– A kérésemben erősen szerepet játszik, hogy magam is székely vagyok. Magyarországon élőként sem tetszik az uniós források igazságtalan elosztása Romániában, amellyel Székelyföld kerül hátrányos helyzetbe. Úgy gondolom nekünk is van dolgunk ez ügyben, nem elég a városházára kitűzni a székely zászlót. Fontosnak tartom, hogy Orosháza képviselő-testülete is támogassa ezt a kezdeményezést – fogalmazott a Közösen Orosháza Városáért Mozgalom képviselője, hozzátéve, ha van lehetőség a jogainkat békés úton bővíteni, akkor ezért minden magyar embernek küzdenie kell.

A megyében már több település önkormányzata fejezte ki hasonló módon a támogatását, köztük a Békés Megyei Önkormányzat is.

Egy sikeres európai polgári kezdeményezéshez egymillió aláírásra van szükség, illetve a támogató nyilatkozatok száma legalább hét tagállamban el kell érje az adott tagállamra vonatkozóan előírt küszöbértéket.

A Székely Nemzeti Tanács kezdeményezésére eddig valamivel több mint kétszázezer aláírás gyűlt össze. A sikerhez naponta körülbelül 15 ezer aláírásra van szükség. A petíció papíron és online formátumban is aláírható május 7-ig, aki támogatná az ügyet erre a linkre kattintva megteheti.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.