- hirdetés -

A Kommunizmus Áldozatainak Emléknapja alkalmából tartottak rendhagyó történelemórát a Táncsics Mihály Gimnázium kollégiumában, február 25-én. A Békéscsabai Városvédő és Városszépítő Egyesület elnökének, Ugrai Gábornak az előadását nagy érdeklődéssel hallgatták a tanulók.

Évekkel ezelőtt, 2001-ben döntöttek úgy Magyarországon, hogy emléknapot rendeznek a kommunizmus áldozatainak emlékére február 25-én. Az ország középiskoláiban azóta is rendszeresen tartanak emlékünnepségeket, valamint az emléknaphoz kapcsolódó filmvetítéseket előadásokat.

Ez a Táncsics Mihály Gimnáziumban sem volt másként, egy évvel ezelőtt egy több hadifogolytábort is megjárt férfi, Keményfi Béla történetét ismerhették meg a tanulók az 1990-ben forgatott Te még élsz? Című dokumentumfilmet megnézve. Idén a Békéscsabai Városvédő és Városszépítő Egyesület elnöke, Ugrai Gábor érkezett az intézmény kollégiumába, hogy ismertesse az időszak történetét, jellegzetességeit.

Rendhagyó történelemórán vettek részt a Táncsics Gimnázium diákjai (Fotó: Bojtor Zalán)

A terem hátsó asztalain korabeli képek, újságok, sőt egy korabeli gépfegyver sorakozott.
– Azért február 25-e a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapja, mert Kovács Bélát 1947-ben ezen a napon tartóztatták le a szovjetek és vitték el. Hogy miért pont az ő letartóztatása jelentette a fordulópontot? Mert ő országgyűlési képviselő volt, ezen a napon derült ki végérvényesen Magyarország számára, hogy a kommunisták azt csinálnak az országban, amit akarnak – kezdte előadását.

Hozzátette, Kovács Béla vezetője lehetett volna egy demokratikus Magyarországnak, ami a II. világháború után nem valósult meg. Ezt követően részletesen ismertette a háborútól egészen a rendszerváltásig tartó időszakot, kiemelve a terrort, diktatúrát, magántulajdont és a gulágtáborokat, de szóba került a korábbi, 1919-es Tanácsköztársaság 133 napja is.

Példaként a Terror Házát hozta fel, mint a tetejétől a pincéig bemutatnak mindent, hogy mi történt az ÁVH egykori székházában, de érdekes részét jelentette az előadásnak a címerek (Kossuth-címer, Rákosi-címer, valamint a Kádár-korszak címere) összehasonlítása.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.