- hirdetés -

A Kommunizmus Áldozatainak Emléknapja alkalmából vetítették le február 27-én, a Keményfi Béla főszereplésével készült Te még élsz? című dokumentumfilmet, a Táncsics Mihály Gimnázium kollégiumában. A több, mint nyolc évet hadifogságban töltő férfi történetét érdeklődéssel figyelték a tanulók.

Még 2001-ben döntöttek úgy Magyarországon, hogy Közép- és Kelet Európában elsőként emléknapot tartanak a kommunizmus áldozatainak emlékére február 25-én. Az Országgyűlésen és az ország középiskoláiban azóta minden évben tartanak emlékünnepségeket, vagy az emléknaphoz kapcsolódó vetítéseket, foglalkozásokat.

Nem volt ez másként idén sem a Táncsics Mihály Gimnáziumban, ahol az intézmény kollégiumában gyűltek össze február 27-én több osztály tanulói. Ezúttal egy több hadifogolytábort megjárt férfi történetét ismerhették meg.
– Mi láttuk a valódi kommunizmust, a bolsevik kommunizmust – vallotta Keményfi Béla, akinek életéről 1990-ben forgatott Te még élsz? címmel dokumentumfilmet Sára Sándor.

A dokumentumfilmben szereplő Keményfi Béla több, mint 8 évet töltött gulágban (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

A 2016-ban elhunyt férfi filmben elhangzott beszámolóiból kiderült, mindössze 12 éves volt, amikor besorozták leventének, de megijedt a kiképzéstől és elszökött. A II. Világháború után hazajött Magyarországra, ahol először angol járőrök fogták el és vitték Klagenfurtba. Ezután ismét hazatért, miután úgy hallotta, már nem üldözik a leventéket. Kálváriája azonban csak ezután kezdődött.

Alig 12 nappal a hazatérését követően az oroszok tartóztatták le diverzió vádjával. Négy társával szökést kísérelt meg, de ekkor gerinclövést kapott, ami örökre lebénította. Először magyarok találtak rá, akik kórházba vitték, de ismét rátaláltak a szovjetek, 1946-ban vitték ki először a gulágra. 8 évet és 7 hónapot töltött kint, hazatérése előtt sorrendben a dnyepropetrovszki, a harkovi, a gorkiji rabtovábbító lágereket járta végig, majd Usztrimlagban, Vorkuta közelében töltötte büntetését.

A Táncsics Mihály Gimnázium tanulóinak tekintetét teljesen a képernyőre szegezték az elképesztő történetek, nagy érdeklődéssel hallgatták Keményfi Béla beszámolóját.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.