- hirdetés -

Szabó Mihály gyerekként több sportágat is kipróbált, de már korán a birkózás mellett kötelezte el magát. Az orosházi éveket követően Budapesten próbált szerencsét, a Vasas és a Honvéd csapatában is sikereket ért el. Kitartása végül meghozta gyümölcsét, tavaly a felnőtt válogatottban is bemutatkozhatott, Európa-bajnokságon debütálva.

– Még óvodás koromban kezdtem el, talán négyéves lehettem. Édesapám mutatott nekem egykét fogást játékból, ami nagyon megtetszett. Így kerültem le az akkor még Thék Endre utcai edzőterembe, a látogatások később rendszeressé váltak. Sok mindent kipróbáltam, úsztam, atletizáltam, egy ideig még karatézni és kézilabdázni is jártam, viszont a birkózás volt, ami állandó maradt – mesélt az első benyomásairól Szabó Mihály.

Az orosházi fiatalember az OMTK színeiben kezdett versenyezni, majd a később megalakult Orosházi Spartacus Birkózó Klubban folytatta a pályafutását. Eredményes csapat állt össze abban az időszakban, a diák korosztály csapatbajnoki küzdelmei során csak egy hajszálon múlott a győzelem.

Orosházán ismerkedett meg sportágával, jelenleg 11 felnőtt magyar bajnoki éremnél tart (Fotó: Facebook)

– Így visszaemlékezve azt hiszem, hogy ez idő alatt valamennyi Orosházán birkózással foglalkozó edző kezei között megfordultam és mind-mind hozzátettek ahhoz, amit most a birkózásról tudok. Emellett példaképként ott álltak a fiatalok előtt a Kiss testvérek is (Kiss Gergely és Kiss Tamás). A fogásnemek közül végül a szabadfogás mellett döntöttem, így azóta is erre fektetek nagyobb hangsúlyt, egyszerűen jobban szeretem – mesélte.

Budapestre elsősorban továbbtanulása miatt került, végül a Vasasba igazolt, ahol komolyabban is foglalkoztak a szabadfogással. A beilleszkedés legnehezebb részeként az új élethelyzetet említette, hogy a gimnázium és a kisváros után hirtelen az egyetemen és a fővárosban kellett érvényesülnie.
– Először csak lejártam az edzésekre, hogy szokjam a légkört, az átigazolásról (akkor még Orosháza-Vasas kettős igazolást választottuk) nagyjából fél évvel később döntöttünk – árulta el.

A szabadfogást szerette meg jobban, a fővárosba kerülve is olyan klubot keresett, ahol kiemelten foglalkoznak ezzel a fogásnemmel (Fotó: Facebook)

A fővárosi klub színeiben 2012-ben strandbirkózó világbajnokságot nyert, a 2014-es egyetemi-főiskolai világbajnokságon a dobogó harmadik fokára állhatott fel.
– Kellett egy kis idő, míg az edzések terén is felvettem a ritmust, de idővel teljes értékű tagja lettem a csapatnak. Egy felnőtt edzésen volt, hogy 40-50 ember is részt vett, a klubedzésekre gyakran jártak át versenyzők más csapatokból is, volt bőven edzőpartner. A csapatbajnokságot kiemelten fontos megmérettetésként kezeltük. Nem lehetett kérdés, hogy ott mindenkinek a legtöbbet kell kihoznia magából – idézte fel.

Hozzátette, a csapat tagjai sok időt töltöttek együtt a szabadidejükben is. Ennek kiemelten fontos állomása volt az úgynevezett „cella”, ahol vele együtt a vidéki versenyzők laktak. Három évvel ezelőtt azonban a váltás mellett döntött, az újonnan megalakuló Budapest Honvéd igazolta le. A klub szakosztályának újjáépítése sikeresnek bizonyult, három év alatt három bajnoki címet szereztek az NB2-ből indulva az Extraligáig.

Három év alatt három bajnoki címet szerzett a Honvéd csapatával, az NB2-től egészen az Extraligáig (Fotó: Facebook)

– A Honvéd birkózó szakosztálya igen nagy múlttal rendelkezik, de sajnos a rendszerváltás környékén gyakorlatilag megszűnt. 2016-ban indult egy kezdeményezés a feltámasztására, ehhez a klubnak stabil versenyzőkre volt szüksége, nekem meg egy kis környezetváltozásra. Ebből született meg a döntés, hogy átigazolok – tette hozzá.

A csapatsikerek mellett egyénileg is meghozta az eredményt kitartása, 2019-ben a felnőtt szabadfogású válogatott tagja lett, rögtön Európa-bajnokságon kapott lehetőséget, izgatottan várva, hogy bizonyíthasson.

– Nyilvánvalóan nem egy könnyű feladat, mivel mégiscsak a kontinens legjobbjai között kell helytállni. Ehhez azért szükséges egyfajta nemzetközi rutin, ami nekem még nincs annyira sok. Ettől függetlenül hatalmas dolog akkora klasszisokkal birkózni, mint Abdulrasid Sadulaev (olimpiai bajnok, 2014 óta szinte mindent megnyert, ahol elindult) a minszki Európa-játékokon – emlékezett vissza.

Olyan klasszisok ellen is birkózhatott a magyar válogatott tagjaként, mint Abdulrasid Sadulaev (Fotó: Facebook)

A sport mellett természetesen a tanulást és a munkát sem hanyagolta el az elmúlt években. Közgazdasági elemzőként végzett, üzleti intelligenciával és adatelemzéssel foglalkozik. A munkában való jó teljesítmény mellett egy konkrét célja van a 2020-as évre: magyar bajnokká válni a szabadfogású mezőny 97 kilogrammos súlycsoportjában.
– Tekintve, hogy 11 érmem van eddig felnőtt magyar bajnokságokról és egy sem arany közülük, mondhatnék mást, minthogy soha nem szabad feladni? – fogalmazta meg „ars poeticáját”.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.