- hirdetés -

Több hónapnyi próba, gyakorlás, izgatott várakozás után vasárnap végre bemutathatta tudását a Békés megyét képviselő Gádoros lelkes amatőr társulata, a Napsugár Színjátszó Kör. A Pajtaszínház Programba bekapcsolódott csoport nem akárhol lépett fel: a Nemzeti Színház világot jelentő deszkáin szerepeltek és képviselték méltón községüket.

Jó ideje számolták a napokat a nyár végén alakult színjátszó kör tagjai, félelemmel vegyes izgalommal várták, hogy elérkezzen január utolsó hétvégéje, a premier időpontja. Rájuk a Pajtaszínházi Szemle második napján került sor, így január 26-án kora hajnalban elindultak Budapestre.
– Egy ötven fős buszt biztosítottak számunkra, és bár mindenki eléggé izgult, jó hangulatban utaztunk. Érkezéskor családtagként fogadtak minket, a regisztrációt követően pedig át is kellett öltöznünk, mert mi voltunk az első fellépők – meséli Molnárné Szabó Ágnes csoportvezető.

A szóbeli dicséretek mellett emléklapot is kapott a társulat, amely folytatni szeretné a színjátszást (Fotó: Napsugár Színjátszó Kör)

Majd a megnyitó után következtek a nagy pillanatok, amelyekhez a Nemzeti Színház Gobbi Hilda Színpadja biztosította a hátteret.
– Felejthetetlen és csodálatos érzés volt ott állni, talán soha többé nem lesz ilyen lehetőség az életünkben. Mindannyiunk nevében mondhatom, hogy megrendítő élményben részesültünk, nem is tudtuk még feldolgozni. Úgy gondolom, a megilletődöttség ellenére a társulatunk minden tagja kihozta magából a maximumot, ügyesek voltak, senki nem állt meg akkor sem, ha valami nem jutott eszébe – dicséri csillogó tekintettel a csapatot Ági, és hozzáteszi, még egy felborult paraván képében megjelenő, ilyenkor elmaradhatatlan baki sem tudta kibillenteni őket.

Ami igazán meglepte a gádorosi színjátszókat, hogy a mintegy 150 fős nézőtér teljesen megtelt. Az őket kísérők mellett számos érdeklődő ült be az előadásukra, köztük elszármazott falubeliek, akik követték a társulat útját a Nemzetiig, és kíváncsiak voltak az előadásra.
– Megszámolni sem tudjuk, hány órát töltöttünk a próbákkal. Emlékszem, az első alkalomnak hivatalosan 50 percig kellett volna tartania, mi meg 4 órahosszáig gyakoroltunk – mondja a darab egyik szereplője, Garab Rozália. – Büszke vagyok magunkra, hiszen ebből a faluból tudomásom szerint nem nagyon jutott el még senki a Nemzeti Színház színpadjára – emeli ki. – Bíztunk magunkban, remek segítőink voltak Ági és Fehér Tímea, a Békéscsabai Jókai Színház színművésze, mentorunk személyében, és talán nem sejtettük, mibe vágunk bele, mennyi munka lesz eljutni a végéig, de minden perc megérte. Szuperül éreztük magunkat, fergeteges élmény volt – egészíti ki Varga Jánosné.

A Négy évszak című mese feldolgozását álló vastapssal jutalmazta a közönség (Fotó: Napsugár Színjátszó Kör)

A Napsugárt a kezdetektől nagy szeretettel veszi körül a falu, amiben csak lehetett, a segítségükre voltak, ők pedig további fellépésekkel szeretnék ezt meghálálni. Kis pihenés után elkezdik a farsangi felkészülést, de a Pajtaszínház kapcsán is több felkérést kaptak a környékbeli településekről, például Kardoskútról, Nagyszénásról és Orosházáról, de az ország távolabbi részeire is hívták őket vendégszerepelni. Az elmúlt hónapok alatt a korábbinál is összetartóbb közösséggé váltak, feltett szándékuk, hogy együtt maradnak és folytatják a színjátszást. Ezzel pedig a saját értékes kikapcsolódásuk mellett a program egyik fő célkitűzését is teljesítik.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.