- hirdetés -

Természetesség és hagyományőrzés. A két legfontosabb szó, amely a Gádorosi Húsműhelyt jellemzi. Giballa Titusz és csapata több mint tíz éve kínálja minőségi hús- és hentesáruit a kicsiny település szívében. Elhatározták, hogy itt szeretnének értéket teremteni, és sikerült is nekik. (X)

Helyben minőséget” – így hangzik a húsműhely szlogenje. Miért erre esett a választás, azaz mit szeretnétek üzenni ezzel?

– Sokan úgy érzik, ha valami maradandót szeretnének alkotni, jobban teszik, ha egy nagyvárosban vagy külföldön próbálnak szerencsét. Mi úgy döntöttünk, itt, Gádoroson teszünk erre kísérletet, azaz helyben hozunk létre valami jót, valami minőségit – meséli a Gádorosi Húsműhely ügyvezető igazgatója, Giballa Titusz.

Gyerekkori álom vált valóra a húsműhely létrehozásával?

– Ez egy nehéz kérdés, hisz mindig is szerettem kereskedni, illetve emberekkel foglalkozni. Ettől függetlenül műszaki egyetemen szereztem diplomát, majd éveken át mérőgép-programozóként dolgoztam az egyik nagy orosházi vállalatnál, de már ott is a kereskedelmi ág felé kacsintgattam. Egyszer aztán, amikor anyósom gádorosi élelmiszerüzletében segédkeztem, láttam, hogy időközönként megáll egy autó a bolt előtt, ami köré aztán összegyűlnek az emberek. Megtudtam, hogy a gádorosiak itt szerzik be a hentesárut, mert a helyi húsbolt bezárt. Ekkor jött az ötlet, hogy nyissunk mi egy újat.

Nem volt nehéz egy teljesen új területen, tapasztalatlanul helyt állni?

– Eleinte mi is csak vettük, rendeltük, hoztuk az árukat, és sajnos nem is sikerült eltalálnunk az itt élők ízvilágát. Aztán elkezdtem beszélgetni a vevőkkel, kérdezgettem őket, mit szeretnek és hogy ők otthon hogyan készítik el a hurkát, kolbászt, disznósajtot. A hallottak alapján új beszállítókat kerestem, de még az sem volt az igazi. Így jött végül az ötlet, hogy saját recepteket fejlesszünk ki. Egy pályázatnak köszönhetően elkészült az üzemünk feldolgozó része, ahol aztán a helyiek receptjeit összegezve állítottuk elő a termékeinket. Ez már mindenkinek tetszett, nemcsak a falunak, hanem a tágabb értelemben vett térségnek is.

Mitől vagytok különlegesek? Miben rejlik az egyediségetek?

– Rövid ellátási láncon keresztül jut el hozzánk minden alapanyag, az önkormányzat által termelt fokhagymát és pirospaprikát használjuk, és részben az ő, részben pedig egy néhány kilométerre található telep sertéseit dolgozzuk fel. Mindent helyi termelőktől, gazdaságoktól, vállalkozásoktól vásárolunk, a legtávolabbról a bél érkezik, de az is Gyuláról. Az ínyenceknek készülő moruga skorpiós kolbászunk erejét és csípősségét a – szintén gádorosi – Viharsarki Chili paprikája adja. Így egyrészt a környezetünket is óvjuk, másrészt támogatni tudjuk egymást a kistérségben élőkkel. A termékeinkre visszatérve: a füstölt kolbászainkhoz nem használunk tartósítószert, semmiféle mesterséges adalékanyagot, természetes alapanyagokból, hagyományos füstölési eljárással készül minden. A pácolást sem gyorsítjuk, öt hétig áll a sóban a sonka és a szalonna, épp úgy, mint régen. A füstölőrendszer klimatizált, az érlelőben szabályozható a hőfok mellett a páratartalom is, így télen-nyáron ugyanazt a minőséget tudjuk kínálni. Készülünk a húsvétra, üzletünkben már várják a vevőket a hagyományos eljárással készült húsvéti sonkáink.

Feleséged, Giballa-Tóth Szilvia is tevékenyen kiveszi a részét a húsműhely vezetéséből. Most hozzá fordulok. A minőségi munkának meglett a gyümölcse. Úgy tudom, a húsműhely ma már a Gádorosi Települési Értéktár részét képezi, illetve tavaly az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállításon az orosházi csíramálé készítőjével, Tóth Bálinttal együtt ti képviseltétek Békés vármegyét.

– Igen, nagy élmény volt, örömmel vállaltuk a felkérést – vette át a szót Giballa-Tóth Szilvia. – Arra is büszkék vagyunk, hogy ha a helyi önkormányzat vagy a gazdakör vendégségbe indul valahová, általában tőlünk is visz néhány szál kolbászt ajándék gyanánt. Jó tudni, hogy egyre többen ismerik és szeretik a termékeinket, sok új vevő érkezik hozzánk ajánlás útján. És ami az elégedettségüket jelzi, hogy vissza is térnek hozzánk. Számunkra az egyszerű emberek visszajelzése a legfontosabb, nem feltétlen a szakmai címek vagy elismerések tesznek boldoggá. Nemrég például kaptunk egy üzenetet Franciaországból, egy magyar házaspár küldte, akikhez valamilyen úton módon eljutott a kolbászunk. Azt írták, hogy amikor megkóstolták, ugyanazt érezték, mint régen otthon. Nekünk ez elég. Korábban folyton a növekedés, a terjeszkedés járt a fejünkben, ma már a stabilitásra törekszünk. Hogy legyen időnk élni. Mert bármennyire is szereti az ember a munkáját, a család a legfontosabb.

Feleségével az OMÉK rendezvényen

Az Orosházi Gazdakör Kézműves Kistermelői Tagozatának tagjaként jegyzett Gádorosi Húsműhely megmérettette magát az idei Hagyományok-Ízek Versenyen, ahol kimagasló eredményt ért el. A sertés vastag és vékony kolbászuk ezüst minősítést kapott. Ezen felül a Leginnovatívabb termék különdíjat is nekik ítélte a szakmai zsűri.

Elérhetőségek:

Cím: Gádoros, Jókai utca. 6/A,

Telefon: (70) 630 6988

E-mail: gadoroshus@webmail.hu

Facebook: https://www.facebook.com/profile.php?id=100057252228788

Fotók: Nagy Kristóf

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.