- hirdetés -

Gádoros amatőr színjátszói is bekapcsolódtak a Nemzeti Művelődési Intézet és a Magyar Teátrumi Társaság által már ötödik éve működtetett Pajtaszínház Programba. A lelkes csoport heti több alkalommal próbál, hogy méltón képviselhesse a települést a januári Pajtaszínházi Szemlén, a Nemzeti Színházban.

A program amatőr színjátszó csoportok számára nyújt szakmai támogatást, illetve segíti elindulásukat. Gádoroson egy már korábban is létező, főként nyugdíjasokból álló közösség döntött úgy, kipróbálja magát a színpadon, és létrehozta a Napsugár Színjátszó Kört.
– Megbeszéltük a csoporttagokkal a lehetőséget, és örömmel mondtak igent a Művelődési Intézet felkérésére. A társulat magját kilenc aktív hölgy alkotja, de legalább ugyanennyien segítenek már a díszlet, a jelmezek elkészítésében, és az is nagy dolog számunkra, hogy az Idősek Klubjában próbálhatunk – részletezi Molnárné Szabó Ágnes, a klub munkatársa.

A mentorálási feladatokat Fehér Tímea, a békéscsabai Jókai Színház művésze látja el, számára nem újdonság a felkérés. Mint mondja, a Napsugár rendkívül lelkes csapat, amellyel könnyű együtt dolgozni.
– A darab helyszíneinek díszletét például önállóan találták ki, a technikai megoldásokkal sem kell foglalkoznom. Sok terhet levesznek a vállamról, így nekem valóban csak abban kell segíteni, hogy a színpadi játék minél jobb, a beszéd és a szituáció érthető legyen. A többit már elviszi a jó hangulat, az öröm, a lelkesedés – fogalmaz a művésznő.

Molnárné Szabó Ágnes csoportvezető (b) és Fehér Tímea színésznő remekül megértik egymást (Fotó: Rosta Tibor)

A próbák mindig remek hangulatban telnek, szinte észrevétlenül formálódik egyre színesebbé, eseménydúsabbá az előadás, telnek meg élettel a karakterek. Persze ez nem jelenti, hogy ne lenne már eddig is számtalan „munkaóra” az előadásban, hiszen szeptember óta minden héten legalább kétszer összegyűlik a társulat.
– Nagyon aktívan tanulják a szerepet, fiatalokat meghazudtoló módon emlékeznek a szövegükre. Sőt, Erzsike néni például szinte az egészet kívülről tudja – avat be a próbafolyamatba Ági hozzátéve, legnagyobb kihívásnak azt érzik, amikor meg kell mutatniuk magukat. – Többször felléptünk már különböző rendezvényeken a színjátszó kör megalakulása előtt is, szóval van némi rutinunk. Mégis, a közönséggel való találkozás, amitől leginkább tartunk. Az, hogy ki kell állni annyi ember elé – mondja.

Iskolások előtt debütálnak

Fehér Tímea ennek a leküzdésében is tanácsokkal látja el őket, és úgy érzi, maga is fejlődött a mentorálás által.
– Az első csapatomnál még nagy bajban voltam saját magammal kapcsolatban. Bár nagyon ügyesek voltak, de én automatikusan szerettem volna azt a profizmust látni, ami a színházban körülvesz. Az évek során azonban rájöttem, hogy nem ezt kell elvárni, hanem hagyni kell őket természetesen játszani, hiszen a lényeg, hogy jól érezzék magukat – emeli ki a program egyik lényeges elemét.

A Négy évszak című előadás Gádoroson debütál, december 10-én, mégpedig a helyi általános iskolások előtt. Az alsó tagozatosok és az ötödikesek kaptak meghívást a társulattól a helyi közösségi házba tervezett bemutatóra, amelyen a szórakoztatás mellett szeretnék felmérni azt is, miként reagál a darabra a közönség.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.