- hirdetés -

Lehet-e konkrét testrészt fogyasztani? Ha hasizomgyakorlatokat csinálok, akkor lejönnek arról a testrészemről a hurkák? A válasz határozottan: nem.

Személyi edző segít egy újabb tévhit eloszlatásában.

– Sajnos célzottan nem lehet egy testrészt fogyasztani. Hiába csinálunk olyan gyakorlatokat, ami azt a konkrét pontot dolgoztatja meg, attól a zsír nem fog onnan eltűnni – kezdi Kolarovszki Nóra. A szervezetünk nem úgy működik, hogy megmondom neki: csak a hasamról akarok fogyni, ami a combomon van, az nem érdekel, az maradhat. Elkezdhetünk nap mint nap 100 felülést csinálni, attól nem fogunk csak a hasunkról fogyni. Maga a zsírégetés hosszabb távú, és leginkább kardió jellegű edzéssel érhető el, de az intervall edzés (eltérő intenzitású gyakorlatok váltakoztatása) is nagyon szépen beindítja. De itt is a test egészéről jön le a zsír. Személyfüggő, genetikafüggő, hogy kinél hol indul be hamarabb a zsírégetés. A nőknél általában a hason, a csípőnél meg a combon marad meg tovább ez a felesleg. De azt is le lehet szépen pucolni. Sok nőnél a mellről jön le a leggyorsabban, vagy legalábbis ott vesszük észre, mert ott zavar a legjobban.

Kolarovszki Nóra (Fotó: Rosta Tibor)

Akkor felesleges hasizomgyakorlatokat csinálnom, ha onnan akarok fogyni.

– Nem baj, ha megcsinálsz száz hasprést! Csak attól a zsír nem fog lemenni. A zsír alatt szépen fejlődik majd az izomzat, de nem fog látszódni. Ha nem vagyunk megelégedve magunkkal, akkor még mindig azt mondom, hogy külsőnk formálásában, alakulásában a táplálkozás jelenti a 70%-ot, viszont a mozgást sem szabad elhanyagolni. Az sem jó, ha valaki csak diétázik, amellett mozogni is kell, hogy feszesek és tónusosak legyünk. De a haspréstől nem lesz kisebb a hasunk.

Akkor mit tegyek? Mi a leghatékonyabb a zsírégetés szempontjából?

– Edzés közben egy megfelelő pulzusszám fenntartása. Ez úgy szemléltethető talán a legjobban, hogy miközben mozgunk, ne tudjunk nyugodtan beszélgetni a másikkal, de nem is köpjük ki a tüdőnket. Ha kérdeznek, tudjunk válaszolni, de azért ne könnyen, ne kényelmesen. Egyénfüggő, hogy mi ez a pulzusszám. Attól is függ, hogy ki mennyire edzett alapból. Minél edzettebb vagy, annál alacsonyabb a pulzusszámod nyugalmi állapotban. Ha most kezdjük a mozgást, akkor érdemes sétával kezdeni, aztán mondjuk lépcsőzni. A futást nem mindenkinek ajánlom. A nőknek általában széles a csípője. Nekem is az, így alap helyzetben a térdem kicsit befelé húz. Helytelen futás-technika esetén nagyon megterhelhetjük az izületeket. Fontos, hogy ez a mozgás legalább 40 percig tartson. Körülbelül 30 perc után kezdjük el a zsírból felvenni az energiát, akkor indul be a zsírégetés, ezért ennél mindenképpen hosszabbra tervezzük a mozgást – javasolja a személyi edző.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.