- hirdetés -

Szeretnél te is megszabadulni néhány kilótól? Új sorozatunkkal ebben leszünk segítségedre. Hiszen az elmélet legalább olyan fontos, mint a gyakorlat.

Ez alkalommal két témát teszünk tisztába. Ha izzadok, akkor már fogyok is? Eloszthatom a napi 60 perc edzésemet hatszor 10 percre? A Bye-bye, tévhitek! című sorozatunk kérdéseire ez alkalommal Kolarovszki Nóra személyi edző válaszol.

Mennyire függ össze az izzadás és a fogyás? Ha jobban izzadok, többet is fogyok?

Nem, nem függ össze a kettő. Arra kell figyelni, hogy ne eddzünk dehidratáltan. Volt már, hogy mondták nekem a vendégek, hogy nem izzadnak meg óra végére. Az baj. Izzadáskor csak vizet vesztünk, amit vissza kell pótolni. Lehet, hogy kevesebbet fog mutatni a mérleg fél vagy egy kilóval, de csak az éppen aktuális vízvesztés miatt. Mozgás után azt a folyadékmennyiséget úgyis újra be kell majd vinni. A zsírsejtek bomlása nem függ össze az izzadással. Izzadáskor nem a zsírpárnák tűnnek el. Az izzadtságmirigyek vízből keletkeznek, nem pedig zsírból. Attól tehát, hogy jobban izzadunk, mert mondjuk egy meleg levegőjű teremben edzünk, vagy mert jó vastagon felöltözünk, még nem fogunk többet fogyni.

Kolarovszki Nóra (Fotó: Rosta Tibor)

Mi a hatékonyabb? 60 perc folyamatos mozgás vagy 6X10 perc testedzés?

Természetesen az egyhuzamban történő edzés sokkal hatékonyabb. Miért? Mert a testünk energiát bocsájt ki, és ezt használja fel a mozgás alatt. Az energiát az edzés előtt bevitt szénhidrátból nyeri a szervezet. Az éppen felhasználható szénhidrátokat bontja le, és amikor az már elfogyott, körülbelül 30-40 perc eltelte után, akkor fog majd a zsírokból elkezdeni bontani. Ha elkezdünk egy 10 perces edzést, és aztán abbahagyjuk, és egy óra múlva megint újrakezdjük, akkor nem indul meg az a zsírégető folyamat, amit szeretnénk elérni. Ezért érdemes 60 percet egyhuzamban rászánni az edzésre.

Mi a helyzet az izomépítéssel? Ott sem elég a 10 perc?

A súlyzózásnál ugyanez a helyzet. Bármely edzés megkezdésekor a szervezet az úgynevezett ATP molekulákat kezdi el lebontani. Ekkor gyakorlatilag a helyi színhidrátokat hasznosítjuk, de ezen kívül nem történik semmi más. Az izom úgy épül, hogy fizikai tevékenység hatására, – például mikor súlyokat emelünk – mikroszakadások keletkeznek. Úgy izmosodunk, úgy lesz egyre nagyobb az izmunk, hogy ezek a mikroszakadások szépen begyógyulnak, és gyakorlatilag ezek a hegek nőnek meg. Ezt el tudjuk érni 10 perc alatt is, de nem lesz semmilyen jótékony hatása az edzésünknek. Az emberek 80%-a szerencsére azért kezd el mozogni, hogy jobban érezze magát a bőrében, energikusabb legyen, ehhez viszont kell a minimum 40 perc. A rendszeres mozgással – ez jelenthet heti három alkalmat – az endorfin felszabadulása miatt jobb lesz a közérzetünk és nyitottabbak leszünk a világra. A testedzés emellett jótékony hatással van a szív- és érrendszerünkre is, nem utolsó sorban pedig könnyebben is alszunk a hatására. Ez is nagyon fontos – tette hozzá Kolarovszki Nóra.

Sorozatunk hamarosan folytatódik. Keresd az OrosCafén!

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.