- hirdetés -

Szeretnél te is megszabadulni néhány kilótól? Új sorozatunkkal ebben leszünk segítségedre. Hiszen az elmélet legalább olyan fontos ebben az esetben is, mint a gyakorlat.

Fogyni nem könnyű. Ezt már többször, eddig konkrétan háromszor meg is tapasztaltam. Egy esküvő és két gyermek kellett hozzá. Viszont ha az ember már tud néhány szabályt erre vonatkozóan, sokkal egyszerűbb a dolga.

Elmesélek magamról egy kb. 14 évvel ezelőtti történetet. Még egyetemista voltam, mikor a lakótársammal elhatároztuk, leadunk pár kilót. Nem volt sok a felesleg, 6-8 kg, amit esti kocogással és diétázással próbáltunk eltüntetni. De hogy is nézett ki ez a diéta? Mentségemre szolgáljon, hogy akkoriban még nem volt annyi magazin, így annyi információ a médiában, – és így a köztudatban sem – a fogyókúrázással kapcsolatban, mint manapság. Szóval hazajöttem két hét „önsanyargatás”, két hét „tudatos táplálkozás” után Szegedről, és ráálltam a mérlegre. Két kilóval több voltam, mint mikor belekezdtem. Panaszkodtam is a páromnak: „Nem értem. Két hétig nem ettem húst, végig csak tésztán éltem, mégsem fogytam, sőt még híztam is.” Ő erre elmosolyodott, és azt válaszolta: „Ennél rosszabbat nem is tehettél volna.” Szóval itt van az, amikor az ember fél információkra támaszkodva halad az úton, és nem jut sehová. Sőt, még messzebb jut a céltól, mint amennyire induláskor állt tőle. Ezt a tanulságos történetet azért osztottam meg veletek, hogy bizonyítsam, a fogyókúrázásnál az elmélet igenis fontos és szükséges. 

Sorozatunkban két személyi edző és egy dietetikus segíti majd a tévhitek eloszlatását. Első alkalommal Gönci Tibor személyi edző segít az alábbi, köztudatban lebegő információ helyesbítésében, magyarázatában.

Gönci Tibor (Fotó: Rosta Tibor)

Hat óra után tényleg nem szabad enni?

– Ezt halljuk már legalább 20 éve, hogy este 6 óra után már ne vegyünk magunkhoz táplálékot. De valójában nem az órát kell figyelni, hanem a lefekvés idejét. A különböző embereknek máskor kezdődik, és máskor végződik a napja. Az este 6 óra még akkor alakult ki a köztudatban, mikor az emberek nagy része 9 órakor bújt be az ágyba.

Akkor mi a szabály?

– A lényeg, hogy nyugovóra tértünk előtt három órával már ne együnk. Akkor már csak vizet igyunk, de abból sem szabad sokat. Ha este eszünk, akkor a szervezetünk még nagy feladatot kap éjszakára, ugyanis fel kell dolgozni, meg kell emésztenie a bevitt táplálékot

És ha nem tudom megemészteni, akkor az jobban rajtam is marad?

– Igen, mert estére az anyagcsere lelassul. Ha este sok nehezen emészthető ételt eszünk, akkor egész éjjel dolgozik majd a szervezetünk, ráadásul lassan. Reggelre viszont lehet, nem is leszünk éhesek, és akkor tolódik a következő napon az első evés időpontja. Borul az egész nap. Pedig reggel nagyon fontos enni! Az lenne a jó, ha mindenki úgy kelne fel, hogy megiszik egy jó nagy pohár vizet. Nem egy csésze kávét, hanem 3-4 dl vizet. Nem a fekete indítja be az anyagcserét, hanem a víz. Nem kell bele semmi. Teljesen jó a csapvíz is. Minden reggel. Két hét múlva érezni fogod. Felgyorsítja az anyagcserédet, és elindítja a napodat. Aztán 20-30 perc elteltével jöhet a bőséges reggeli. Ilyenkor még nem kell annyira megválogatni, hogy mit együnk. Lehet egy szalonnás rántotta is, az is belefér.

Reggel még ennyire szabadon ehetünk?

– Igen, mert ezt az energia bevitelt délig le fogja dolgozni a szervezet, ugyanis abból nyeri az energiát, amit először beviszünk. Ahhoz fér hozzá a legkönnyebben. Szénhidrátra szükség van, hiszen az működtetik a szervezetet. Az ilyen-olyan diétáknak meg a szénhidrát-ellenességnek én kimondottan ellene vagyok. Azt nem vonhatjuk meg a szervezettől. Rövid távon lehet, hogy tudunk vele eredményt elérni, de hosszú távon semmiképp. Fontos viszont, hogy tisztább szénhidrátot válasszunk, ami lehet például rizs, bulgur vagy kuszkusz is. A bulgur nagyon finom, és könnyen elkészíthető. Én például úgy készítem, hogy dobok mellé a vízbe egy leveskockát, és kész is van. Ugyanannyi idő alatt fő meg, mint a rizs, de szerintem még finomabb is annál. A kuszkusz meg két perc alatt megvan. Csak leforrázod és kész. Én ezekre esküszöm – mondta el Gönci Tibor.

Sorozatunkat folyamatosan nyomon követheted az OrosCafén.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.