- hirdetés -

Diákkutatói ösztöndíjak megpályázására ad lehetőséget idén is a Kodolányi János Egyetem. Ennek kapcsán a pályázat tavalyi nyertesével, Halter Lucával és felkészítőtanárával beszélgettünk.

A Kodolányi János Egyetem a „Pályaorientáció és felkészülés az intelligens szakosodás szakmáira” nevű projekt támogatásával ösztöndíj elnyerésére pályázatot hirdet középiskolás diákok részére 2019-ben is. A tavaly meghirdetett Diákkutatói Ösztöndíj Programot a Táncsics Mihály gimnázium egyik diákja, Halter Luca nyerte meg.

Felkészítő tanára, Francziszti László biológia kémiaszakos tanár elmondta, a Kodolányi János Egyetem által meghirdetett ösztöndíjprogram nagyon jó lehetőség a fiatalok számára, hiszen a kutatómunka szerves részét képezi a biológia tagozatos diákok tanulmányainak.
– Rengeteg pályázaton indulunk ökológiai és környezetvédelmi témakörben, amely a Táncsics Mihály gimnázium számára is fontos, hiszen intézményünk ökoiskola – mondta a szaktanár.

Halter Luca és felkészítő tanára Francziszti László(Fotó: Rosta Tibor)

Ezeken a pályázatokon a diákok megtanulnak egy 10-15 oldalas összefoglaló művet készíteni: hogyan kell kivitelezni, megkeresni a forrásokat.
– Később ez nagy hasznukra válik az egyetemen. A Kodolányi Diákkutatói Ösztöndíj Program plusz motivációt jelent a diákoknak, illetve ezáltal a világ kerekebb lesz számukra, hiszen bizonyos témákra jobban rálátnak, valamint el tudnak mélyülni bennük – ismertette Francziszti László.

Halter Luca 12.B osztályos tanuló az ösztöndíjra egy szelektív hulladékgyűjtéssel kapcsolatos kutatással jelentkezett.
– Iskolánkba érkezett tavaly a felhívás, mi pedig az iskolavezetéssel egyeztetve, Lucával jelentkeztünk. A szelektív hulladékgyűjtés mint téma, egy beszélgetés kapcsán merült fel. Ekkor kezdtünk utánanézni, és rájöttünk, hogy még nem volt ilyen jellegű felmérés. Elhatároztuk, hogy elkészítjük, ezért körüljártuk, hogy a családok milyen hajlandóságot mutatnak a szelektív hulladékgyűjtésre, majd a kapott formációkból levontuk a következtetéseket – fogalmazott.

– Először kétségbe estem, nem tudtam, hogyan indulhatnánk neki. A végére azonban már az okozott problémát, hogyan sűríthetném bele a megszerzett információkat 15 oldalba – ezt már Luca mondta mondta nevetve.

A diák úgy fogalmazott, nagyon élvezte a munkát, a családokkal mindig jót beszélgetett a szelektív hulladékgyűjtésről, emellett sok mindent megtapasztalt.
– Főképp a közeli ismerőseimmel vettem fel a kapcsolatot. Véleményem szerint, ha valaki ilyen kutatást szeretne végezni, először szűkebb körben kell elkezdenie – magyarázta Haler Luca.

Mint mondta, izgalmas volt a felkészülés és a pályamunka elkészítse is.
– Fontos, hogy részt vegyünk ilyen jellegű pályázatokon, hiszen ezzel szélesedik a látókörünk, emellett sok olyan emberrel kötöttem barátságot, akik teljesen más látásmódban élnek, így pozitív példákat is átadhatunk egymásnak – ecsetelte a végzős diák.

Zárásként Luca elmondta, hatalmas élmény és öröm volt számára, mikor megtudta, hogy övé a nyertes pályamunka. Az idei Kodolányi Diákkutatói Ösztöndíj Programról, valamint a Kodolányi Ösztöndíj Programról részletesen itt és itt olvashatnak.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.