- hirdetés -

Különleges program színesítette idén az augusztus 20-ai hosszú hétvége rendezvényeinek sorát. Akik elég erőt éreztek magukban, ismét nekiveselkedhettek, hogy megmozdítsanak és 15 méterre elhúzzanak egy hét és fél tonnás kamiont. A tetemes tömeg mellett az idő volt a legfőbb ellenfél, hiszen a csapatok versenyeztek egymással.

Igencsak mozgalmas délutánnak lehetett részese, aki felkereste a főteret az elmúlt napokban. Volt ott családi délután a Zöld város projekt keretében, Bagossy koncerttel fűszerezve, sport és táncbemutatók Mystery Ganggel és Kowalskyval, na meg kamionhúzás az Oros-haza Baráti Kör szervezésében.

A feladat nem volt túl bonyolult, a három fős csapatoknak csak meg kellett ragadni egy kötelet és kicsit arrébb kellett vontatni a másik végén trónoló szép piros teherautót.
– Ez az ötödik alkalom, hogy megszervezzük a kamionhúzást, amire előzetesen hét csapat nevezett. Közülük öt a verseny előtt egy órával lemondta a szereplést, de ettől függetlenül bízunk benne, hogy a helyszínen összeverbuválunk helyettük másokat, eddig mindig sikerült – mondta el bizakodva Melega Krisztián, az egyesület titkára.

Elkezdtük a kamionhúzó versenyt, az elején a csapatunk bemutatja, hogyan is kell ezt

Közzétette: Oros-haza Baráti Kör – 2019. augusztus 18., vasárnap
(Forrás: Oros-haza Baráti Kör)

Mint kiderült, nem volt alaptalan a feltételezés, végül hat felnőtt és három gyerekcsapat vállalta a próbatételt. Köztük Gavallér Gergő, aki szerint jó buli rajthoz állni egy ilyen rendezvényen.
– A Facebookon láttam meg talán a felhívást, és bár korábban is szerettem volna, eddig sose jött össze a részvétel, mert nem voltunk itthon, így most örülök, hogy itt lehetek – fogalmazott Gergő, majd azt is megosztotta, hogyan gyúrtak a versenyre. – Mi azt a taktikát választottuk, hogy nem készülünk, egyszerűen csak belevágunk, ha jól tudom, 13 perc 67 századmásodperc a rekord, ezt szeretnénk túlszárnyalni – jelentette ki nevetve.

A nem először kötélnek feszülő rutinosak már tudták, mi jelenti a legfőbb kihívást.
– Az eleje nehéz, de ha valaki megmozdítja, onnantól kezdve nagyon szépen gurul. A kés a vajon kifejezés kicsit túlzás, de amint elindult, viszonylag kis erőbefektetéssel elhúzható 15 méterre – magyarázta Melega Krisztián.

A lányok sem hátráltak meg a kihívás elől (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Szavait egy igazi szakértő is megerősítette Simondán Vilmos személyében. A 27 éves gádorosi fiatalember 20 éves kora óta indul erősember versenyeken, és míg mások kerékpároznak vagy sakkoznak hobbi gyanánt, ő nehéz járműveket húz el. Nekifeszült már kamionnak, teherautónak és 52 személyes busznak is.
– Azt tanácsolom azoknak, akik először próbálkoznak ilyesmivel, hogy igyekezzenek minél jobban beleülni a súlyba és minél többet beletenni a saját testtömegükből, úgy lesz egyszerűbb megindítani a kamiont – avatott be és nevetve tette hozzá, azért is nehéz fizikálisan felkészülni, hiszen nem túl sok mindenkinek van otthon egy ekkora monstrum, amivel gyakorolhatna a kertben vagy az utcán.

Bemutató gyanánt Vili ezúttal sem akármilyen próbatételre mondott igent: egy több mint 13 tonnás vízszállító tűzoltó autó elhúzásával mutatott példát.
– Hatalmas előnyt jelent a testsúly, ami nálam megvan, az elindítás után pedig egy pillanatra sem szabad elengedni, mert, ha néhány másodpercre is lankad a figyelem, akkor megáll a jármű és újra megmozdítani ekkora tömeget rendkívül nehéz – árult még egy kulisszatitkot.

A különleges program látványosságnak sem volt utolsó, így nem csak azok szórakoztak jól, akik beneveztek a versenyre, de azok is, akik szurkolóként vagy nézőként látogattak ki a rendezvényre.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.