- hirdetés -

Célbagurítás tűzoltótömlővel, képkirakó és még sok más elméleti feladat is várta a városismereti vetélkedőn résztvevő diákcsapatokat. A szervező Oros-haza Baráti Kör változatos kérdésekkel, játékosan adott át érdekes információkat többek között Orosháza múltjáról, jeles alakjairól, szervezeteiről, épületeiről.

Április 20-án, a Petőfi Művelődési Központ előtt gyülekeztek izgatottan a versengő csapatok. Kálmán László szervező, az Oros-haza Baráti Kör elnöke elmondta, a településalapítási programsorozathoz kötődően immáron 16. alkalommal szervezték meg a városismereti vetélkedőt. A belváros öt pontján tudásra és ügyességre is alapuló feladatokkal várták a gyerekeket, külön fókuszálva az idén szép évfordulót ünneplő szervezetekre, intézményekre, mint például a 150 éves orosházi tűzoltóságra, a 180 éves múzeumra, vagy a 95 éves fúvószenekarra. Hét ötfős csapat nevezett, 5-6., 7-8. osztályos és gimnáziumi korosztályban.

– A vetélkedő célja, hogy a kérdések során új információkat és érdekességeket adjunk át a diákoknak. Minden évben kiemelünk egy előre ismertetett témakört, ez évben a Nagy Gyula Területi Múzeummal kapcsolatos ismeretekre hívtuk fel a diákok figyelmét. Nagy készülést nem igényel a verseny, annál is inkább, mert nem egy magolós, hanem egy jó hangulatú, könnyed vetélkedő szervezése a célunk – tette hozzá Kálmán László szervező.

Az Árpád-kertben Németh László tűzoltó őrnagy várta a gyerekeket. A tűzoltóság címerét kellett kirakniuk, valamint tűzoltótömlővel gurítottak célba. A Vörösmarty iskola csapata ebben a feladatban hadilábon állt a szerencsével. A Veni, vidi, vici névre hallgató csapatból Vass Zalán elmondta, önszorgalomból készültek, valamint a hon- és népismeret tanórán áttekintették Orosháza város történelmét, a főbb tudnivalókat. Később kiderült, eredményes volt a felkészülés, az 5-6. osztályosok versenyén első helyen zártak. Mint megtudtuk, a csapatokat díjazták. Elsősorban élményt nyújtó és közösen igénybe vehető díjakkal készültek, így majd közösen pizzázhatnak, sütizhetnek, vagy strandolhatnak a vetélkedő résztvevői.

Eredmények:
5-6. osztály:
I. Vörösmarty iskola – Veni, vidi, vici
II. Székács iskola – Sárkányok
III. Czina iskola – Szőlők
7-8. osztály:
I. Czina iskola – Szőlőszemek
II. Székács iskola – Eva 8
III. Vörösmarty iskola – Anonymus 3.0
Gimnázium:
I. Székács iskola – I love History

galéria: Nagy Kristóf

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.