- hirdetés -

Nem csak augusztus 20-a, de az azt megelőző napok sem teltek eseménytelenül Orosháza főterén. Az ünnep előtt például közösségi program várta mindazokat, akik nem szerettek volna otthon maradni és a bogárzói lóversenypálya sem vonzotta őket.

Augusztus 19-e bővelkedett izgalmas elfoglaltságokban: Bogárzón lovasünnepet, a városközpontban pedig kamionhúzást, családi délutánt és koncertet is szerveztek, hogy minden korosztály jól szórakozzon.

Utóbbi kettő egy önkormányzati pályázat eredményeként szolgálta az orosháziak kikapcsolódását immár harmadik alkalommal.
– Nagy örömünkre szolgál, hogy a Zöld város projektnek részesei lehetünk, és a hozzá kapcsolódó rendezvényt megtarthatjuk itt a Főtéren. Van helyi ételek és körteszörp kóstoltatása, a foltvarró kör tagjai egy körtefával kedveskedtek nekünk, a gyerekek a nagycsaládos egyesület segítségével játszóházban vehetnek részt. Igyekeztünk olyan elemeket felsorakoztatni, ami még jobban megismerteti az ide látogatókkal és természetesen az itt élőkkel is Orosháza értékeit, ízeit – mondta el Lajti Tímea, a Petőfi Művelődési Központ vezetője hozzátéve, a projekt alakulásáról fotókat és látványterveket helyeztek el, amelyek segítségével bárki tájékozódhatott arról, hol tart és milyen lesz az épülő mozi, illetve konferencia-központ.

A foltvarrókhoz bárki csatlakozhatott, hogy együtt folytassák a körtefa megalkotását (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Nézelődés közben pedig bárki leülhetett az Orosházi Foltvarró Egyesület asztalához, ahol csatlakozhatott az ünnepre megálmodott városi jelkép elkészítéséhez.
– Gondolkodtunk, mit tudnánk mi hozzátenni a Zöld város projekthez, illetve a családi délutánhoz, így jött a körtefa ötlete. Ha Orosháza jelképe félig-meddig egy körtefa, akkor varrjunk azt. Előre megcsináltuk az alapokat, felragasztottuk a törzset, most pedig felvarrjuk rá a leveleket és körtéket. Aki szeretne segédkezhet ebben, mellette pedig különféle kézzel varrós technikákat is megmutatunk, ha van rá érdeklődés – tudtuk meg Végváriné Rehák Gizellától, az egyesület vezetőjétől.

A szomszédos asztaloknál az orosházi nagycsaládosok szorgoskodtak, értékes és szórakoztató elfoglaltságot nyújtva elsősorban a gyerekeknek.
– A kalácsfonás, kenyérkészítés fortélyaival ismertetjük meg őket sógyurma segítségével. Régebben az asszonyok ezeket a tésztákat kézzel gyúrták, fakanállal dolgoztak, ennek jegyében fakanál bábokat készítünk az egyik asztalnál, egy másiknál pedig arany tetoválásokat, hogy a kis hölgyek csillogóvá váljanak, aztán nyár és dinnyeszezon lévén papírból dinnyeszeleteket lehet hajtogatni, de kint vagyunk az értéktárral is – sorolta a Nagycsaládos Egyesület Orosháza részéről Szilágyiné Bella Margit kiemelve, hogy a céljuk az orosháziak lokálpatriotizmusának erősítése.

Van az a hely – Ezúttal az orosházi főtéren szóltak a Bagossy-slágerek (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Értéktár játékukkal mintegy 20-25 orosházi értéket mutattak be az érdeklődőknek, akik késő délutánra kezdték megtölteni a teret. A Bagossy Brothers Company esti fellépésre már több száz fős közönség gyűlt össze, hogy valódi, élőzenés koncerten szórakozzanak a 2013-ban alakult és azóta egyre sikeresebb zenekar slágereire.
– Az idei évben jelent meg a harmadik nagylemezünk, annak a dalaiból válogattuk, illetve a lemezbemutató koncert anyagának egy fesztiválosított verzióját hoztuk el ide – foglalta össze a repertoárt röviden Tatár Attila, a csapat gitárosa.

Vele és a dalszövegekért „felelős” énekessel, Bagossy Norberttel másról is beszélgettünk. Az interjúért figyeljék az Oroscafét.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.