- hirdetés -

A nyár közepén járva újabb szezonális gyümölcsök, zöldségek jelennek meg a piaci standokon. Az árak pedig, ha lassan is, de alakulnak.

Két héttel ezelőtti piaci körképünk megjelenése után több olvasónk is jelezte, hogy hasznosnak találta az írást és jó lenne, ha többször is megjelenne hasonló. Az olvasó kérése számunkra parancs, és ha nem is minden csütörtökön, de kéthetente újra és újra körülnézünk, mi újság a kínálat és az árak frontján.

Mostani piaci sétánkon szembetűnő volt, hogy nagyon sok barackot látni. Őszit (250 – 400 Ft) és kajszit egyaránt, mindenütt ott a görög- és sárgadinnye.

Dinnyét évek óta nem csak a piac területén, de azon kívül is kapni. Az árakat tekintve nagy a szóródás. Akik 300 forintért kínálják a görögdinnyét, valószínűleg a visszatérő törzsvásárlóikra számítanak, hisz ha körülnézünk az utak menti árusoknál, vagy egyik-másik zöldségesnél, 170-180 forintért is megkaphatjuk kilóját. A piacon a 250 Ft-os ár volt a legjellemzőbb. Sárgadinnyét 200-tól 300-ig találtunk.

A finom lekvárnak valóért bizony zsebbe kell nyúlnunk (Fotó: Pirer Kata)

Sokan vásárolnak eltenni, illetve lekvárnak való gyümölcsöt. Ez utóbbi megosztja a háziasszonyokat, akiknek egy része azt vallja, hogy rengeteg vele a munka, sok hely kell a tároláshoz, ráadásul az áruházakban nagyon finom lekvárokat lehet kapni az év minden szakában és megfizethető áron. Másik részük állítja, hogy a saját készítésű lekvárral nem ér fel semmi, megéri azt a kis munkát ráfordítani. Az ő számukra gazdag kínálat áll rendelkezésre a most szezonális kajszibarackból, 300 – 450 forintos kilónkénti árban. Megjelentek az első szilvák is, 300 forintos áron lehet hozzájutni.

A háromszáz forintos paradicsom már akciósnak számít (Fotó: Pirer Kata)

A zöldségfélék frontján nincs sok változás a két héttel ezelőttihez képest. A zöldparika (tv) 400 forint körül kapható, a paradicsomot pedig 300-tól 380 forintig kínálják kilónként. Ismét örömmel láttuk, hogy a nem rég még 2000-ért kapható petrezselyem gyökér már 1000 Ft-ért hozzáférhető.

Továbbra is nagy a kereslet a házi disznótoros készítmények iránt. A kolbászok, szalámik, sózott és füstölt szalonnák, pörcök sokak érdeklődését keltették fel, de lehet 1500-ért sütnivaló kolbászt is találni.

A teljesség igénye nélkül most ennyit a piacról. Két hét múlva újra körülnézünk.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.