- hirdetés -

Itt a tavasz, itt a jó idő, amely előre hozta kissé a palántálást és a legkedveltebb tavaszi csemege, a földieper szezonját is. Az orosházi piacon néztünk szét, a kínálatot és az árakat illetően.

Csütörtökön kora délelőtt a szokásos nyüzsgő kép fogadott minket a piacon. Sok árust, szinte minden elképzelhető árucikket és szép számú nézelődőt, vásárlót láttunk. A rendszeresen itt árusítók szerint, ha szombaton jöttünk volna, még nagyobb piacot találunk. Az utóbbi időben csütörtökről egyre inkább szombatra tevődik át a „nagypiac”.

Elsősorban az eperre voltunk kíváncsiak, hisz híre jött, hogy már a kapható a finom, magyar földieper. Kissé korainak bizonyult a híresztelés, mert csupán egy helyen találkoztunk az itthon termett csemegével, mégpedig 4500 forintos kilónkénti áron. Eper fronton még a görög import van túlnyomó többségben. Általában 1500-1700 forintot kérnek kilójáért, de láttunk olyan árust is, aki 999 forintért kínálja. Az árusok szerint a vásárlók keresik a magyar gyümölcsöt.

Benke Elekné is magyar epret vásárolt. Mint mondta, mindig ezt teszi, ha van rá lehetőség. – Igaz, hogy borsosabb az ára, de ugyanakkor sokkal finomabb is. Számomra az is fontos, hogy a vásárlásommal a hazai termelőt támogatom – teszi hozzá.

Van aki 999 forintért kínálja a földiepret (Fotó: CSJ.)

Az eper mellett a másik szezonális áru, a palánta. Ezekből is hatalmas választékot találunk a piacon. Legkeresettebbek a különböző paprika és paradicsom palánták, amelyek kiültetésére immár itt az idő, hogy nyáron a kiskert láthassa el zöldségekkel a család asztalát. Számtalan fajta kapható mindkét növényből. A szálas paprika palánta 250 forint, a poharas 400-ba kerül. Mint a termelő elmondta, viszik mindkettőt. az egyiket az olcsóbb ára, a másikat a könnyebb kezelhetősége, kiültethetősége miatt. Kapható szinte minden kerti zöldség. A teljesség igénye nélkül: a karalábé palánta 50 Ft, zeller 250, szálas paradicsom 300, a poharas 400 forintba kerül.

Palántákból is hatalmas a választék (Fotó: CSJ.)

A nem szezonális termények ára nem sokat változott, viszont a minőség kiváló. Az uborka 750 forint, magyar paradicsomot láttunk 790 forinttól 1150-ig, hegyes erőspaprikát 130-150 forintos darab áron. A fehér paprika kilója 1000 forint körül van. Újhagyma 100 és 250 forint között kapható csomónként. A krumpli 300, a vöröshagyma 380-390 kilója. A levesbe való petrezselyem gyökér 1100 forint, a sárgarépát 380-ért kínálják.

A kínálat tehát nem hagy kívánnivalót, az árak sem olyan rosszak és az a semmihez sem hasonlítható hangulat is csak itt található, melyhez hozzájárulnak „Zacskós Gyuszi” nagy hangon szóló, vevőcsalogató rigmusai : „Piros szemű nyuszika, itt van megjött Gyuszika…”

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.