- hirdetés -

Már csak néhány nap maradt karácsonyig, ezért az ajándékok beszerzése mellett a megfelelő fenyőfa kiválasztása is sokaknak okoz fejtörést. Utána jártunk, milyen fák közül és mennyiért válogathatunk.

Mint minden másnál, a karácsonyfának való fenyő vásárlásánál is vannak trendek, korról korra változik az ízlés, a divat. Több helyen is érdeklődtünk az árak és persze a különböző fák kapóssága iránt. A vásárcsarnok mellett, a „sziget” már megtelt fenyőfákkal. Az árusok szerint akik igazi szép fát akarnak, most vásárolnak, hisz ilyenkor még nagy a választék.

A sláger egyre inkább a nordmann fenyő, amelynek puhák a tűlevelei és nem is hullatja le őket. A nordmannból a kisebb fák 7000-be kerülnek és nagyságtól függően meg felfelé, 9000, 11000 és így tovább. Természetesen a hagyományos lucfenyő is keresett. Mint az egyik vásárló elmondta, a karácsonyhoz számára hozzá tartozik a kellemes fenyőillat, ami csak a lucnak van igazán. Az pedig hogy idővel hullatja a levelét, nem számít, arra találták ki a porszívót. A lucok szintén darabárasak (a méterrúd mindenütt teljesen kiment a divatból). A kisebbek 4000-nél kezdődnek és itt is nagyságtól függően 5-6-7 ezret kérnek darabjáért.

Nagyjából hasonló árakkal és divattal találkoztunk a Tesco fenyővásárán – ahol hazai termesztésű és dán import nordmann fenyők is kínálják magukat – és a Móricz Zsigmond utcán is. Ez utóbbi helyen szép, két méter magas lucokat is láttunk, egységesen 6800 forintért.

A műfenyő, vagy a vágott a környezettudatos választás

Sokakban felmerül a kérdés, hogy a környezetünk védelme szempontjából jobb-e, ha műfenyőt veszünk, vagy maradjunk az élőnél? Mindkét tábor hívei komoly érveket tudnak sorakoztatni saját választásuk mellett. A tapasztalatok szerint az utóbbi években megnőtt azok száma, akik a többször felhasználható műfenyőre szavaznak. Azt mondják nem kell minden évben kivágni egy fát azért a néhány hetes “szereplésért”. Egyszer megveszik és hat-nyolc évig az használható. Nem hullajtja a levelét és vízkeresztkor nem kell kidobni sem. Ez igaz, de igazak a másik tábor érvei is, miszerint egy műfenyő előállításából, szállításából származó ökológiai lábnyom hozzávetőlegesen 40 kg szén-dioxid. A műfenyők nagy része jelentős környezetterheléssel készül, főként Kínában. A PVC alapanyagot ólommal kell stabilizálni, amely később, a termék öregedésével, apró por formájában szabadulhat fel az otthonokban. Ezzel szemben az élő fenyőt már nem az erdőből vágják ki, hanem ugyanúgy termesztik, mint például a gabonát. A fenyő – ültetéstől a kivágásig tartó tíz évben – egy hektáron mintegy 105 tonna oxigént termel. Tehát azt mondhatjuk, az élő fenyő a környezettudatosabb választás.

Minden esetre akár mű, akár élő, akár vágott, akár töves fenyő mellett ünneplünk, legyen békés és szeretetteljes karácsonyunk.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.