- hirdetés -

A halászati ágazat már javában készül a karácsonyi szezonra, a hazai haltermelés közel 40 százaléka ilyenkor kerül az asztalra. Idén is kiváló minőségben, nagy választékban lehet majd friss halhoz jutni.

Az ünnepi kínálat sztárja ebben az évben is a ponty lesz, amely még mindig a magyarok kedvenc halfajának számít és amely a tógazdasági étkezési célú halhústermelésből 83,2 százalékkal részesedett 2021-ben, de egyre inkább tért hódít a harcsa, a lazac, a pisztráng is.

Egyre többen választják a karácsonyi asztalra a pisztrángot (Fotó: pixabay.com)

A múlt évi súlyos aszály után idén kegyesebb volt az időjárás a hazai halászati ágazathoz. A sok csapadék megfelelő feltételeket teremtett a sikeres termeléshez: az ágazat szereplői üzemvízszintig fel tudták tölteni a halastavakat, ennek köszönhetően megfelelő életfeltételeket tudtak biztosítani a halak számára.

A takarmányárak csökkenése pozitívan hatott a termelés költségeinek mérséklésére. Ugyanakkor mivel az aratásig a legtöbb tógazdaság a múlt évben megvásárolt drága takarmányt használta fel, a takarmányárak csökkenése leginkább a jövő évben fog érvényesülni a hal árában. Ennek ellenére jó hírrel szolgáltak a fogyasztóknak a haltermelők a NAK, a MA-HAL, valamint a MOHOSZ által szervezett közös sajtótájékoztatón: a karácsonyi hal ára a tavalyi árakhoz képest alacsonyabb szintre kerülhet az idén. Az élő ponty kilójáért 1800-2300 forintos árat kérhetnek majd el a kereskedők, az élő harcsa ára pedig 4000 forint körül fog mozogni. Az elmúlt évhez hasonlóan idén is széles kínálatból válogathatnak a vásárlók, az élő halak mellett feldolgozott formában is – patkó, filé, csont, belsőség – megtalálható lesz a magyar hal az árusoknál. Az alacsonyabb árak miatt várhatóan bátrabban választanak majd a kiváló minőségű, egészséges magyar halak közül a vásárlók.

Az ünnepi kínálat sztárja ebben az évben is a ponty lesz (Archív fotó: Horváth Bence)

Az egyik orosházi tógazda, Tóth B. Mihály idén is egy- és kétnyaras pontyokat nevelt, számára is hasonló volt az év.

– Tulajdonképpen jó volt ez az év. Nem voltak nagy szélsőségek. Volt egy kis vízkorlátozásunk, de ez nem volt jelentős. A takarmány ára valóban jelentősen csökkent és a tavaknál az áramfelhasználásunk sem volt olyan kiugró, mint a tavalyi, aszályos évben, így mintegy tíz százaléknyival olcsóbban is adjuk el a halat, ugyanakkor ezt az árcsökkenést a boltokban nem igen tapasztalom. Reméljük jövőre már ott is jobban látszik – foglalta össze a tógazda.

A karácsonyi szezon december elején indul, ekkortól kezdik meg a tógazdaságok a halak értékesítését
a lakosság felé. A szezon kedvence minden bizonnyal idén is a ponty lesz, ugyanakkor a többi fajból is széles kínálattal várják a fogyasztókat a tógazdaságok. Bár a hazai halfogyasztás évről évre emelkedik, a legnagyobb mennyiség így is a karácsonyi időszakra koncentrálódik. Az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) kimutatása szerint Magyarországon az egy főre jutó éves átlagos halfogyasztás 2021-ben 6,52 kg volt, ami lényegesen alacsonyabb az EU többi tagországáénál (2020-ban az EU-átlag kb. 23,3 kg volt). Bőven van tehát tere a fogyasztás növelésének hazánkban.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.