- hirdetés -

Nyár közepén tartunk, érnek a gyümölcsök, elkezdődött a befőzési szezon. A befőttnek való beszerzésére sokan választják a piacot, bízva a minőség mellett a kedvező árakban is.

Itt ugyan nincs légkondi, mint a nagyáruházakban, van viszont friss, egyenesen a termelőtől megvásárolható zöldség, gyümölcs. Annak néztünk utána, hogy az árakon is érződik-e, hogy júliusra fordult a naptár.

Sok növényünknek életmentő, de legalábbis kedvező volt a májusi, júniusi csapadékos időjárás. A cseresznye és a meggy nem tartozik ezek közé. Már viszonylag kevés helyen látni, ráadásul az ára is igen borsos. Mint az egyik árus elmondta, a sok eső miatt a cseresznye és a meggy minősége nem kifogástalan, az ára viszont magas. Itt a cseresznyét 890-ért, a meggyet 590-ért láttuk. Nagyon sok helyen kapható kajszi barack és az őszibarack eleje is megjelent. Kajsziból a dzsemnek valót már 380 Ft-tól be lehet szerezni, de az enni való drágább, 450 Ft körül van.

A cseresznye kifutóban van, kajszi viszont van bőven (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

A piacon is megkezdődött a hazai dinnyék szezonja. A termelők szerint az esők miatt sok dinnyét ledobott a növény, sok megrepedt. Ízre, minőségre, a piacra kihozott áru kiváló. Mint mondták, ha ennyi maradna az ára, jó évet zárhatnának. A vásárlók viszont nem örülnének, ha maradna a mostani 350 Ft/kg, de ennyiért is szinte folyamatosan vitték a piros belű finomságot.

Tartja az árát a zöldség

Zöldségfélék frontján nincs sok változás, ami az árakat illeti. A zöldpaprikát most is 50Ft/db áron láttuk, függetlenül attól, hogy erős, vagy a fehér fajta. Paradicsomot 350-400 forintért lehet beszerezni. A petrezselyem gyökér számára a tavalyi évben nagyon kedvezőtlen volt az időjárás. Az akkor kialakult csillagászatinak is mondható, 2000 Ft körüli kilogrammonkénti ár most is tartja magát, bár üdítő kivételként egy helyen ezerért is láttuk a húslevesbe valót. A kiváló minőségű újkrumpli is mindenütt kapható 250-350 forintos áron.

Üdítő kivétel a petrezselyemgyökér ezerért (Fotó: Kecskeméti krisztina)

Disznóságok

Néhány éve jelentek meg (vagy jelentek meg újra) a sertésfeldolgozó családi és egyéb kisvállalkozások termékei. A házi módszerek szerint készülő és rendszerint jó minőséget képviselő kolbászok, szalámik és egyéb füstölt áruk – tarja, nyúlja, oldalas, szalonna – igen népszerűek a piac látogatói körében. Sokan vannak, akik a nagyüzemi (és nem sokkal olcsóbb) termékekkel szemben ezeket részesítik előnyben. A házi csabait 2800, ugyanezt mangalicából készítve 3800-ért láttuk.

Megkérdeztünk vásárlókat is, akik egy része az áruk frissessége miatt, más részük az itteni hangulatért, de mindenképp a piacot részesítik előnyben.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.