- hirdetés -

A megszerezhető 21 mandátumból 13-at szerzett meg a Fidesz-KDNP, ezzel fölényes sikert aratott a május 26-i magyarországi EP-választáson. Orosházán is hasonlóan alakultak az események.

23:20

Orosházán is kiemelkedett a Fidesz

Ahogy írtuk korábban városunkban összesen 9866 választópolgár jelent meg a választókerületekben, ami 42,09 százalékos részvételi arányt jelent.

Az érvényes 9819 szavazatból 4757 szavazatot szerzett a Fidesz-KDNP listája, amivel toronymagasan győzött. A kormánypártokat követte a Demokratikus Koalíció 1639 vokssal, míg a Jobbik 1097 érvényes szavazatot kapott.

Fotó: valasztas.hu

23:12

Meggyőző Fidesz-siker

Ezen a napon 21 Európai Parlament képviselői helyéről döntött Magyarország. Még nem teljes a feldolgozottság, de a Fidesz-KDNP a szavazatok 52,14 százalékát vitte el, amivel összesen 13 mandátumot szerezett.

Mögöttük végzett a Demokratikus Koalíció 16,26 százalékot értek el és négy képviselőt delegálnak.

A harmadik kisebb megelepetésre a Momentum lett, aki két mandátumot is szerzett a szavazatok 9,92 százalékával. Egy-egy mandátumot kapott a Jobbik és az MSZP-Párbeszéd.

Fotó: valasztas.hu

21:45

Befejeződött a szavazatok számlálása Orosházán

A valasztas.hu szerint 21 óra után hivatalosan is befejeződött a szavazatok számlálása a városban.

Ahogy korábban írtuk, hivatalos adatokat csak este 11 óra után közölnek. Azonban a Magyar Nemzet értesülései alapján 36 százalékos feldolgozottságnál 55 százalékkal vezet a Fidesz-KDNP az európai parlamenti (EP-) választáson, ami 14 EP-képviselőt jelentene a kormányzó pártoknak.

19:15

Véget ért a voksolás – Orosházán több mint negyven százalék volt a részvételi arány

Orosházán is minden szavazókörzet rendben bezárt, egész nap fennakadás nélkül zajlott a szavazás. Este fél hétkor a szavazók száma városunkban 9509 volt.

Következő lépésként a szavazatokat kezdik számolni, előreláthatóan egy óra múlva érkeznek be az első adatok, azonban éjjel 11 óra előtt nem hoznak nyilvánosságra erre vonatkozó információkat.

Fotó: választas.hu

18:13

19 óráig adhatók le a szavazatok

A szavazatszámláló bizottság egyik tagja pontban este hétkor a sor végére áll. Aki előtte van, az még leadhatja a szavazatát, aki ezután jön, az már nem. De az EP-választáson azért nem szokott akkora tumultus lenni, mint egy parlamenti választáson – írja az Index.

Az EP-választáson csak este 11 óra után kezdi közölni az előzetes adatokat a Nemzeti Választási Iroda. Az EP-választásnál ugyanis az az uniós előírás, hogy csak akkor hozható a voksolás eredménye nyilvánosságra, ha a 27 tagállam összes szavazókörében befejeződik a szavazás. Olaszországban csak este 11 órakor fejeződik be a voksolás.

17:45

Minimálisan, de tovább emelkedett a részvételi arány

A 17 órai adatok szerint 2 917 423 fő ment el szavazni, ami 37,06 százalékot jelent.

Orosházán 8630-an látogatták meg szavazóköreiket, ami a város választópolgárainak 36,81 százaléka.

16:57

Szilikonkarkötőt kapnak a Nemzeti Választási Irodától (NVI) az első választók

Azok a választók akik a tavalyi országgyűlési választás óta váltak nagykorúvá, azaz választópolgárrá eg ynemzeti színű szilikonkarkötőt kap, amelyen az Európai Unió zászlaja is szerepel. Összesen 110 154 fiatal voksol először.

16:15

Már harminc százalék felett a részvétel

15 órakor már a választópolgárok 30,52 százaléka adta le voksát valamelyik listára.

Orosházán 7183 fő dobta az urnába szavazatával a borítékot. Ez a szám a helyi választók 30,64 százaléka.

16:03

A 91 éves Béla bácsi mozgó urna segítségével szavazott

Orosházán Tóth Béla 91 éves helyi lakos is szavazott. A mozgóurna a délutáni órákban érkezett meg lakóhelyéhez. Az idős férfi unokája, Nagy Stefánia elmondta: Magyarország jövője ma az emberek kezében van, ezért tartják fontosnak, hogy a családban mindenki éljen szavazati jogával.

Fotó: Rosta Tibor

1

14:15

24 százalék felett a részvétel

Megérkeztek a 13 órai részvételi adatok, a valasztas.hu oldala szerint 1 890 587 fő ment el szavazni, ami 24, 01 százalékot jelent.

Orosházán már közel hatezren, összesen 5881-en adták le voksukat. Ez a helyi választók több mint 25 százalékát teszik ki.

Fotó: valasztas.hu

13:55

A délelőtti trafótűz miatt áramszünet volt a Czinában, de különösebb problémát nem okozott

Ahogy arról beszámoltunk ma délelőtt a Juhász Gyula utcába riasztották az orosházi tűzoltókat, ahol egy trafó gyulladt ki. Ezzel kapcsolatban dr. Horváthné dr. Barta Edittől, Orosháza jegyzőjétől megtudtuk: a Czina iskolánál rövid áramkimaradást okozott, de a szavazás menetét nem befolyásolta.

Országosan is nyugalomban telik a szavazás, néhány rosszulléttől eltekintve. Pátyon a valasztas.hu információi szerint 10:30-kor az egyik választópolgár pulóverét levette magáról, ami alatt az egyik párt kampánypólója vált láthatóvá. A pólót mindenkinek mutogatta a választóhelyiségben. A szavazólapot vágóeszközzel szétvágta és a maradékot borítékba tette. A rendbontót felszólították, hogy hagyja el a szavazóhelyiséget, aminek eleget tett.

13:40

Dávid Zoltán, polgármester is leadta voksát

Orosháza polgármestere, Dávid Zoltán és családja is megjelent a szavazókörzetben, hogy leadja voksát. Elmondta, Magyarország és Orosháza is a jövőjét választja meg a mai napon.

(Fotó: Pirer Kata)

– Mindenképpen lényeges a választás, hiszen fontos a család és a kereszténység megőrzése, az pedig rajtunk áll, hogy az Európai Unió vezetői bevándorláspártiak lesznek vagy olyanok, akik megőrzik a kereszténységet – fogalmazott a városvezető.

13:16

Dr. Szabó Ervin is szavazott

A jobbikos önkormányzati képviselő családja társaságában adta le szavazatát.

Dr. Szabó Ervin családjával közösen szavazott (Fotó: Takács Csaba)

Kiemelte: az EP-választás rendkívül fontos mindannyiunknak, akik szabadabb, biztonságosabb és fejlődőbb Magyarországot kívánnak.

– Fontos ez azoknak is, akik azt szeretnék, hogy a külföldre kényszerült szeretteik hazatérhessenek, illetve azoknak, akiknek lényeges, hogy ne keleti vendégmunkásokat telepítsen be az Orbán-kormány – fogalmazott a képviselő.

13:05

Szelfizni lehet, de szavazólapot fotózni nem

A Kúria 2016-os döntésére emlékeztet az MTI.

Az akkori népszavazás során hozott végzésben a bíróság kimondta: a választóknak lehetőségük van arra, hogy másokkal – szóban, írásban vagy például közösségi oldalakon közöljék, hogyan szavaztak. A szavazólap célja ugyanakkor, hogy a választópolgár véleményt nyilvánítson, ezért ezzel ellentétes felhasználása, például a lefényképezett szavazólap képének megosztása másokkal a rendeltetésszerű joggyakorlás elvébe ütközik.

Azt ugyanakkor nem tiltja jogszabály, hogy a választók a szavazófülkében fotót (szelfit) készítsenek magukról.

11:45

Töretlen a szavazókedv – Részvételi arány 11 órakor

Megérkeztek a valasztas.hu 11 órási adatai. Ezek alapján továbbra is élénkebb az érdeklődés a voksolás iránt, mint öt évvel ezelőtt. Jelenleg a választópolgárok 17,16 százaléka szavazott.

Orosházán is hasonló a tendencia, az országos átlaghoz képest többen, a választók 18,97 százaléka (4448 fő) dobta az urnákba szavazataikat.

Fotó: valasztas.hu

11:32

Szavazásra buzdít az MSZP-Párbeszéd és a Jobbik is

Piros lapot kell mutatni Orbán rendszerének – buzdított szavazásra Ujhelyi István, az MSZP-Párbeszéd európai parlamenti (EP-) képviselőjelöltje vasárnap Budapesten.

Ujhelyi István szerint Európának változnia kell, meg kell valósítani a szociális Európát. Ahhoz, hogy Európa balra forduljon, Frans Timmermansnak és az európai szocialistáknak kell nyerniük a választást, ehhez pedig az MSZP-Párbeszéd listájára kell szavazni – érvelt.

Az ellenzéki képviselő azért is kérte az MSZP-Párbeszéd listájának támogatását, hogy Jávor Benedek, a Párbeszéd politikusa, a lista negyedik helyezettje bekerüljön az EP-be.

Gyöngyösi Márton szerint a Jobbik a Fidesz alternatívája

A Fidesz alternatívájaként beszélt a Jobbikról Gyöngyösi Márton, a párt alelnöke, frakcióvezetője, európai parlamenti (EP-) listavezetője vasárnap, miután Nagykovácsiban leadta voksát. A listavezető mindenkit szavazásra biztatott.

Sorsdöntőnek nevezte a választást, mondván, meg kell állítani Magyarország utóbbi években elindult nemzetközi elszigetelődését, és olyan képviselőket kell Brüsszelbe küldeni, akik hatékonyan érvényesítik a nemzeti érdeket a következő hétéves uniós költségvetés tárgyalásain.

Gyöngyösi szerint azt döntjük el, hogy Magyarország az EU tagja maradjon-e és ott teljes hatékonysággal tudja-e képviselni nemzeti érdekeinket. Az ellenzéki politikus örömét fejezte ki a magas választási részvétel miatt, mindenkit voksolásra biztatott, reményének adva hangot, hogy a jogosultak többsége urnához járul.

11:14

A rendőrség közterületi szolgálatát a választás napján úgy kell megszervezni, hogy a szavazóhelyiséget érintő segítségkérés esetén az első járőr 15 percen belül megérkezzen.

A választással összefüggő rendőri feladatokról szóló ORFK-utasítás szerint a rendőrkapitányságok vezetőinek gondoskodniuk kell arról, hogy a szavazás napján, valamint az azt megelőző és követő napon biztosított legyen a szavazóhelyiségek környékén a rendszeres rendőri jelenlét.

A szavazóhelyiségben a rend fenntartása elsődlegesen a szavazatszámláló bizottság feladata, de ha szükség van rendőri intézkedésre, akkor azt haladéktalanul meg kell tennie a rendőrnek, de biztosítani kell a választás zavartalanságát.

A szavazás napján a rendőrség biztosítja a Nemzeti Választási Bizottságnak és a Nemzeti Választási Irodának otthont adó Nemzeti Választási Központot.

10:04

A miniszterelnök is leadta szavazatát

– A részvétel tekintetében is és az esélyeket tekintve is több vagyok, mint bizakodó – mondta a kormányfő, a Fidesz elnöke vasárnap reggel újságíróknak, miután az EP-választáson leadta szavazatát Budapesten, a XII. kerületi Zugligeti Általános Iskolában kialakított szavazókörben.

Orbán Viktor – aki felesége, Lévai Anikó társaságában érkezett voksolni – kifejtette: a 2014-es EP-választás óta sokat változott a világ elsősorban a migránsválság miatt, és úgy érzi, hogy az emberek ezért a mostani szavazáson nagyobb arányban fognak részt venni. Buzdított is, hogy minél többen voksoljanak.

Azt is kiemelte, hogy mivel listás választásról van szó, tudni lehet majd, melyik politikai erő mögött milyen arányban állnak a magyar választók, ezért szerinte ez a magyar belpolitikát is meghatározó választás.

– Nagyon szeretném, ha hosszú éveken keresztül hivatkozhatnánk arra a választási eredményre, amelyet ma érünk el – tette hozzá.

Orbán Viktor, miniszterelnök is leadta szavazatát (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

9:50

Nagyobb a szavazókedv, mint öt évvel ezelőtt

Kilenc óráig a választópolgárok alig kevesebb, mint nyolc százaléka tette le voksát. 2014-ben ez a szám 5,25 százalék volt.

A valasztas.hu adatai alapján, Orosházán 8,88 százalék (2081 fő) ment el szavazni.

Fotó: valasztas.hu

9:30

Dr. Mészáros Erzsébettől a helyi választási iroda vezető általános helyettesétől megtudtuk: Orosházán reggel hat órakor 37 szavazókörben indult el a szavazás, fennakadás nélkül. Városunkban 23 443 választópolgár van, kilenc óráig 2081 ember érkezett szavazni.

Fotó: Rosta Tibor

7:55

Nem árt átismételni, hogy a választáson kizárólag személyesen és – a korábban átjelentkezésüket kérők kivételével – csak a választópolgár lakóhelye szerint kijelölt szavazókörben lehet szavazni.

A szavazóhelyiségben csak az szavazhat, aki a névjegyzékben szerepel, a szavazatszámláló bizottság vasárnap már senkit nem vehet fel a névjegyzékbe.

A választópolgár bármilyen típusú érvényes személyi igazolvánnyal igazolhatja magát: a kártyával és a régi típusú, könyvecske formájú személyi igazolvánnyal egyaránt (utóbbi lehet a régi, kemény borítójú, a népköztársasági címerrel vagy a puha borítójú, a köztársasági címerrel).

A bizottság elfogadja a kártya formátumú, érvényes ideiglenes személyi igazolványt, a kártya formátumú, érvényes gépjármű-vezetői engedélyt és a lézergravírozott, érvényes útleveleket is. Az egyes okmányok igénylése során, a kérelem benyújtásakor kapott átvételi elismervény (A4-es nyomtatott lap) azonban nem alkalmas a személyazonosság igazolására.

A bizottság nem engedi szavazni azt, aki nem tudja a személyazonosságát és lakcímét igazolni vagy lejárt valamelyik dokumentumának érvényessége. A szavazásra nem jogosult, visszautasított polgárokról jegyzéket vezetnek.

Ha a szavazásnak nincs akadálya, a szavazatszámláló bizottság átadja a választópolgárnak a szavazólapot, amelyet a bizottság egy tagja a választópolgár jelenlétében hivatalos bélyegzőlenyomattal lát el. A választó borítékot is kap, ebbe teheti szavazatát, mielőtt az urnába dobja.

7:25

Valamennyi szavazókör rendben megnyílt az európai parlamenti (EP-) képviselők magyarországi választásán, rendkívüli eseményről nem érkezett jelentés – közölte a Nemzeti Választási Iroda szervezési főosztályának vezetője vasárnap reggel fél 7-kor az MTI-vel.

Mucsi Tamás elmondta: mind a 10 277 szavazókör rendben megkezdte a munkáját, biztosítottak a szavazás feltételei, az első választópolgárok mindenhol leadhatták a szavazatukat. Néhány helyen póttagot kellett bevonni, mert a szavazatszámláló bizottság tagja vasárnapra megbetegedett, de erről soron kívül intézkedtek. A szavazókörök zárásáig, este 7 óráig csaknem 7,9 millió választópolgárt várnak az urnákhoz – tette hozzá.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.