- hirdetés -

Rendkívül zavaró lehet számunkra és környezetünk számára is ha horkolunk, hiszen sok álmatlan éjszakát okozhat. Emellett a horkolás nem csak egyszerű zavaró tünet, hanem komoly életminőséget is befolyásoló betegség jele is lehet.

A horkolás oka a garatban és a gégében lévő lágy szövetek vibrálása. A pollenallergiás szezonban – tavasszal és ősszel – az allergiás betegek horkolása jobban zavarja partnerüket, mint az allergiás szezonon kívül. Ebben az időszakban sok beteg jelentkezik a fül-orr-gégészeten erős horkolás miatt.
– A horkolás okai azonban nem csak az orrüregi elváltozásoknál (orrsövény elferdülés, orrüregi nyálkahártya duzzanat, orrüregi polypok) jelentkeznek – ismertette dr. Keszthelyi Beáta, az Orosházi Kórház Fül-Orr-Gégészeti részlegének vezető főorvosa.

Sok álmatlan éjszakákat okozhat a horkolás (Fotó: resmed.hu)

Hozzátette, oka lehet orrgarati elváltozás: gyermekkorban orrmandula megnagyobbodás, mely felnőtt korban rendszerint már visszafejlődik, ritkán, de időnként megmarad. Garatmandula, nyelvgyöki mandula megnagyobbodás, lágy szájpadi elégtelenség, gégefedő gyengeség, illetve elhízás.
– Kezelésében a fül-orr-gégészeti kisebb műtétek segíthetnek az anatómiai eltérések megoldásában, ezek között vannak egynapos műtétek, melynél a beteg csak egy napot tölt a kórházban. Gyógyszeres kezelést tekintve az allergia gyógyszerek segíthetnek, illetve elhízás esetében az életmódváltás – sorolta a főorvos.

Nem csak zavaró, problémát is jelezhet

A horkolás nem csak zavaró tünet, mely a partnerünket, családtagjainkat, szobatársainkat zavarja, hanem a szervezetünkre is hatást gyakorol.
Dr. Keszthelyi Beáta felhívta a figyelmet, hogy a horkolással sokan egyáltalán nem törődnek, viszont, ha már a horkolás mellett furcsa tüneteket tapasztalunk, például: gyakori reggeli fejfájás, aluszékonyság, napközbeni fáradékonyság az már alvási apnoéra utalhat. Az alvási apnoé alatt átmeneti légzésleállás történik ez oxigén hiányt jelent.

A gyerekeknél is probléma a horkolás (Fotó: pixabay.com)

– Az oxigénhiány és az ezzel jelentkező széndioxidszint megemelkedése pedig az egész szervezetre kihat. Ebben az esetben mindenképpen kezelés szükséges. Ha nem segít a műtét, gyógyszeres kezelés, életmódváltás, akkor az Alvási Centrumokban kivizsgálást végeznek és ha szükséges éjszakára pozitív légúti nyomásos terápiás géppel, – úgynevezett CPAP-vel – látják el a beteget – tájékoztatott a főorvos.

Kiemelte: gyermekkorban az obstruktív apnoe néven ismert tünetegyüttes legegyértelműbb jele, ha horkol a gyerek.
– A problémát a légúti szűkület okozza, a felső légutak hosszabb-rövidebb időre beszűkülnek, ez megzavarja a normális alvást, a gyermek horkol, vagy alvás közben időnként elfelejt levegőt venni – mondta.

Dr. Keszthelyi Beáta hangsúlyozta: ezt időben kezelni kell, mert ez az állapot súlyos károsodáshoz vezethet és olyan életminőség és várható élettartamot is jelentősen rontó állapot alakulhat ki, mint a magas vérnyomás, szívelégtelenség, figyelemzavar, hiperaktivitás, érzékszervek tompulása, szellemi fáradtság.

Okok között a leggyakoribb gyermekkorban a megnagyobbodott orrmandula, az elhízás, az allergia, az orrsövény elferdülés, vagy az orrüregi polyp. Kezelés a kisebb fül-orr-gégészeti műtétek, leggyakrabban orrmadula műtét lehet, illetve elhízás esetén életmód váltás. Gyógyszeres kezelés tekintetében pedig az allergiagyógyszerek.

Dr. Keszthelyi Beáta kiemelte: a horkolás tehát nem csak egyszerű zavaró tünet, hanem komoly, életminőséget is befolyásoló betegség jele is lehet.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.