- hirdetés -

Egy kis töltött káposzta, halászlé, húsleves, rántott hús, de a nagymama is most lett kész a bejglivel. A karácsonyi időszakban jellemző, hogy az emberek többet esznek, hiszen az ünnepi asztal meg van terítve minden földi jóval. Dr. Pepa Krisztián gasztroenterológus szakorvos azonban figyelmeztet, a túlevés miatt akár egészségügyi problémáink is lehetnek, így néhány tanáccsal igyekezett szolgálni az orosházi lakosoknak.

Túlevés, emésztési problémák, hasnyálmirigy-gyulladás, álmatlanság. Rengeteg probléma származhat abból, ha az ünnepi időszakban nem jól étkezünk. Dr. Pepa Krisztián első tanácsa rögtön az ünnepi felkészülést érinti. A szakember azt ajánlja, semmiképp se menjünk bevásárolni a karácsonyi fogásokhoz üres gyomorral, így ugyanis olyan termékek is a kosárba kerülhetnek, amelyek nem szerepeltek a listánkon.

– A másik, hogy tartsuk be a napi háromszori étkezést. Ugyanolyan mennyiségeket reggelizzünk, ebédeljünk és vacsorázzunk, mint általában. Ne hagyjuk estére a főfogásokat. Az étkezések között emellett mindig tartsunk szünetet, hogy legyen ideje szervezetünknek emészteni. A főétkezések között nem nassoljunk. Ne kapkodjunk, ne együnk mindent egyszerre, így elkerülhető a teltségérzet és a puffadás – tanácsolja a gasztroenterológus. – Véleményem szerint bármilyen ételt lehet fogyasztani, azonban fontos a mértékletesség. Ha pedig nehezebb ételeket választunk, akkor vigyünk be mellé rostban gazdag tápanyagot, vagy iktassunk be könnyedebb fogásokat, mint a hal, amely ugyanúgy az ünnepi asztal része lehet – tette hozzá.

Az étkezések kapcsán fontos továbbá, hogy ne hagyjuk túl kései időpontra a nehéz, főfogásnak szánt ételeket. Ezeket igyekezzünk elfogyasztani a családdal legkésőbb este 6-7 óra körül, hogy az elalvás előtt legyen idő az emésztésre is. Ezzel megelőzhetjük, hogy az éjszakai rosszulléteket, vagy a túlzott teltség miatt az alvászavarokat, esetleges rémálmokat.

– Hogyha ünneplés, akkor az alkoholról is beszélni kell. Itt is fogyaszthatunk szinte bármit, de ebben az esetben is fontos a mennyiség. Kerüljük ezeknek az italoknak a túlzott fogyasztását, de ha mégis rövidezünk, vagy borozunk a családdal, akkor célszerű minden pohár után vizet is inni. Ezzel megelőzhető, hogy túl sok alkoholt vigyünk be, valamint a másnaposság is elkerülhető – tájékoztatott Dr. Pepa Krisztián, majd hangsúlyozta, ezeket az italokat semmiképp se éhgyomorra fogyasszuk.

A hosszan tartó túlevés miatt pedig akár bizonyos betegségek kockázatának is ki vagyunk téve. Ilyen például az akut hasnyálmirigy-gyulladás és ennek szövődményei, vagy gyengébb epeműködés esetén az ezzel kapcsolatos problémák. – Ebben az időszakban gyakran a kórház is túl van terhelve a hasonló panaszokkal érkezőkkel – ismertette a szakorvos.

Fontos tehát, hogy mértékkel fogyasszunk mind ételeket és alkoholos italokat, tartsunk az étkezéseket között szünetet és figyeljünk oda a rendszerességre. Mindemellett emésztésünket segíthetjük azzal is, ha a vacsora után kimegyünk egyet sétálni, akár a misére, akár házi kedvencükkel teszünk egy kört.

Fotók: freepik.com

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.