- hirdetés -

Újra összeül a város képviselő-testülete csütörtök délelőtt. Összesen 13 napirendi pontot tárgyalnak a képviselők. Szó lesz a tanuszodáról, gyermekétkeztetésről, közfoglalkoztatásról és sör részvényekről is.

09:09

Dávid Zoltán, polgármester megállapította, hogy a testület határozatképes. Nem jelezte előre távolmaradását dr. Szabó Ervin és Lénárt Zoltán jobbikos, illetve Burka László független képviselők, míg Sára Csaba (Fidesz) később csatlakozik az üléshez.

A polgármester egy új napirendi pontot is javasolt felvételre, ami Elekes Lajos, társadalmi alpolgármester megbízatásának visszavonásáról szólna. A városvezető tájékoztatta a képviselőket, hogy 10 órakor szünetet rendel el, a Táncsicsban tartandó Schola Pro Urbe rendezvényen teszik tiszteletüket.

Fetser János (MSZP) egy kiegészítést kért, 15. napirendi pontnak felvenné a bejelentések címmel. Nem ért egyet a testületi ülés megszakításával.

Kiegészítésekkel együtt elfogadták a napirendeket.

1.) Elekes Lajos, alpolgármester megbízatásának visszavonása

Dávid Zoltán, polgármester indoklásnak elmondta, hogy megszűntek a feladatkörök, amiért eddig Elekes Lajos alpolgármester felelt.

Fetser János (MSZP) szerint ezzel a döntéssel egyet lehet érteni. Olyan feladatokkal bízták meg, ami az orosháziak mellett a jobboldali frakcióban is ellentéteket gerjesztett. A szocialista képviselő szerint hibát követett el a városvezetés, amikor komoly feladatokkal bízták meg Elekes Lajost.

Titkos szavazással döntöttek a képviselők, 11 igennel elfogadták a napirendi pontot.

(Fotó: Kecskeméti Krisztina)

2.) Eszközadományozás az Orosházi Táncsics Mihály Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégium, valamint az Orosházi Kórház részére. Az előterjesztés ide kattintva olvasható.

Az Orosházi Táncsics Mihály Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégium képviseletében Dr. Blahó János intézményvezető kérelemmel fordult az Önkormányzathoz, melyben kérte, hogy az Önkormányzat támogassa az általa vezetett oktatási intézményt egy darab precíziós analitikai mérleg beszerzésében. A kérelemben foglaltak szerint az országos versenyekre történő felkészítés és az eredményes versenyzés egyik meghatározó feltétele a tanulók felkészüléséhez szükséges speciális taneszközök biztosítása, melyek beszerzésére az oktatási intézmény nem rendelkezik megfelelő anyagi kerettel. A szóban forgó analitikai mérleg ára maximum 250 ezer forint.

Dr. Gáspár Lajos lakossági, polgári kezdeményezéssel élt annak vonatkozásában, hogy az Onkormányzat támogassa az Orosházi Kórház Neurológiai Osztályát 2 darab, CONTEC MEDICAL gyártmányú, CMS-8000 típusú, 01.3.0918.00 cikkszámú betegellenőrző monitor beszerzésében.
Az önkormányzat az Orosházi Kórház Neurológiai Osztálya felszereltségének javítása érdekében 2 darab (maximum darabonként bruttó 350 ezer forint, összesen bruttó 700 ezer forint értékű), a fent megadott paraméterekkel rendelkező, CMS-8000 típusú betegellenőrző monitor tulajdonjogát ruházná át térítésmentesen az Orosházi Kórházra.

Az első és második határozati javaslatot is 11 igennel fogadta el a testület.

3.) Előterjesztés a Kodolányi János Egyetem 2018. évi támogatás elszámolása és döntés a részére nyújtandó támogatásról. Az előterjesztés ide kattintva olvasható.

Még 2015-ben döntött a képviselő-testület a Kodolányi János Egyetem székhelyének Orosházára történő áthelyezéséről továbbá a stratégiai partnerségi együttműködési megállapodás megkötéséről a 2015-2020-as időszakra vonatkozóan. Az Önkormányzat a 163/2018. (IX 04.) K. t. határozat alapján 20.000.000,- Ft vissza nem térítendő támogatásáról döntött, valamint a támogatás nyújtásának együttes feltételeiről, miszerint a támogatott székhelye további legalább 3 tanéven keresztül Orosháza marad, az intézmény az oktatási képzést további legalább 3 tanéven keresztül biztosítja a városban, továbbá biztosítja Orosháza Város Önkormányzat Társadalmi Kapcsolatok Bizottsága által kijelölt minimum 3 fő részére a térítésmentes oktatási képzést. A megállapodás alapján a támogatást a Kodolányi Egyetem az általa 2018. évben indított képzés működési célú kiadásaira fordíthatta. A támogatási szerződés alapján az egyetem a támogatott összeg felhasználásról pénzügyi elszámolást, illetve a támogatási cél megvalósításáról szóló szakmai beszámolót készített.

Az Önkormányzat és az egyetem között a korábbiakban egy stratégiai partnerségi együttműködési megállapodás köttetett, melyben a felek kölcsönösen vállalták, hogy az elkövetkezendő időszakban törekedni fognak Orosháza felsőoktatásban betöltött szerepének növelésére, valamint a hallgatói létszám orosházi központban történő gyarapítására. Az önkormányzat az intézmény idei évi működési célú támogatására előirányzatban 10 millió forint vissza nem térítendő támogatás nyújtásáról dönt, melynek elszámolási határideje 2020. május 31. A támogatás együttes feltételei megegyeznek a tavalyi év együttes feltételeivel.

Dávid Zoltán, polgármester szerint a Kodolányi János Egyetem jelenlétére szükség van a városban. Az intézménynek jelentős szerepe van a fiatalok helyben tartásában, a most befektetett összegek később térülnek meg. A polgármester hangsúlyozta, hogy az oktatást támogatni kell, hogy az Orosházán tevékenykedő cégek, helyi szakemberekre támaszkodhassanak.

Fetser János (MSZP) szerint követelni és segíteni kell az egyetemet, hiszen a város érdeke, hogy jól működjön. Kifogásolta, hogy a duális partnerei vannak, mint az Orosházi Városüzemeltetési és Szolgáltató Zrt, a Napsugár hotel. Azt javasolta, hogy ne támogassák az intézményt.

(Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Malatyinszki Szilárd, biztosította Fetser János képviselőt, hogy a felmerült kérdésekre Szabó Péter rektor írásban válaszol majd.

A duális képzéssel kapcsolatban elmondta, hogy 16 álláshelyről 42-re növekedett. A jelentkezők száma pedig háromszorosára nőtt. Az igazgató elmondta, hogy az ingatlanparkkal jól gazdálkodtak, több mint száz millió forinttal növelték az értékét az épületnek. Malatyinszki hangsúlyozta hogy a befektetett tőkét az egyetem visszafordítja az orosháziakra és a környékben élőkre.

Füvesi Sándor (MSZP) szerint ha az orosháziak húsz millió forintot adnak egy jó célra, akkor elvárható, hogy részletesebb tájékoztatást kapjanak. Nehezményezte, hogy a pénzügyi beszámoló csak külön megtekinthető.

Dávid Zoltán polgármester szerint az előterjesztés Orosháza és a város jövőjét szolgálja. Arra kérte a képviselőket, hogy támogassák és ne vonják meg ezt az összeget az egyetemtől.

Dr. Horváthné dr. Barta Edit jegyző elmondta, hogy a pénzügyi beszámolót bármelyik állampolgár megtekintheti az adatvédelmi szabályok betartásával.

Fetser János módosító javaslatát nem fogadta el a testület. Az eredeti két határozati javaslatot egyaránt 9 igennel és 2 nemmel fogadta el a testület.

09:50

4.) Az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatósággal megkötött üzemeltetési szerződés módosítása. Az előterjesztés ide kattintva olvasható.

Orosháza Város Önkormányzata és az Alsó-Tisza vidéki Vízügyi Igazgatóság 2015. év július hó 31. napján üzemeltetési szerződést kötöttek egymással az önkormányzat tulajdonában lévő, Orosháza külterület 0572/23, 0662/54, 0662/59, 0662/62 és 0663/15 helyrajzi számok alatt nyilvántartott vízfolyások üzemeltetésére.
Az Igazgatóság 2018. év szeptemberében megkeresésekkel élt az önkormányzat felé, melyek alapján a képviselő-testület határozatával hozzájárult az üzemeltetési szerződésben meghatározott, az önkormányzat tulajdonában lévő ingatlanok ingyenes állami tulajdonba kerüléséhez. Az Igazgatóság megkeresésében tájékoztatta az önkormányzatot, hogy a tavaly őszi szemlék tapasztalatai alapján elkészített Intézkedési Tervében feladatként határozta meg az önkormányzati tulajdonban lévő vízfolyásokra vonatkozó üzemeltetői viszonyok felülvizsgálatát.
Az Igazgatóság felülvizsgálta a felek között létrejött, jelenleg hatályos üzemeltetési szerződésben felsorolt helyrajzi számokat, melynek alapján szükségessé vált a üzemeltetési szerződésnek a felek részéről történő módosítása.
A jelenleg hatályos üzemeltetési szerződést annyiban változik meg, hogy az eredeti szerződésben megjelölt 5 darab vízfolyás mellett az igazgatóság további 1 darab vízfolyás, fenntartói és üzemeltetői feladatait is átvállalja.

Vita nélkül szavaztak, 11 igennel elfogadták a napirendet.

5.) Irodahelyiség biztosítása a szentetornyai körzeti megbízott részére. Az előterjesztés itt olvasható.

A felújított szentetornyai Őszirózsa Idősek Klubja épületben kapott helyet korábban a településrész körzeti megbízott irodája, melyet a projekt megvalósítása után más helyre szükséges áthelyezni.
A szentetornyai Közösségi Ház egyik helyiségében jelenleg ideiglenes orvosi rendelő működik, mely 2019. április 30-ig visszaköltözik az eredeti helyére. Czecher Péter rendőr ezredes, az orosházi Rendőrkapitányság vezetője megtekintette a helyiséget és azt megfelelőnek találta a körzeti megbízott részére. A helyiség használatba adása ingyenesen történne, határozatlan időtartamra azzal a kikötéssel, hogy helyiség használata során felmerülő közüzemi díjfizetési kötelezettség az ingatlan használóját, a Békés Megyei Rendőr-főkapitányságot terhelné.

Antal László: igen, Bojtor István: igen, Dávid Zoltán: igen, Fejes Róbertné: igen, Fetser János: igen, Füvesi Sándor: igen, Horváth József: igen, Lövei Ferenc: igen, Németh Béla: igen, Sára Csaba: igen, Tóth Zoltánné: igen.

(Fotó: Kecskeméti Krisztina)

6.) Alapítványok 2018. évi támogatásának elszámolása, 2019. évi támogatása. Az előterjesztés itt olvasható.

A képviselő-testület az önkormányzat 2018. évi költségvetésében a civil szervezetek támogatására jóváhagyott keretösszegből a hatályos közművelődési rendeletnek megfelelően nyújtott támogatást. A 95/2018. (IV.27.) Kt. számú határozat alapján pályázati eljárás keretében 15 alapítvány kapott támogatást. A 15 alapítvány benyújtotta szakmai beszámolóját és pénzügyi elszámolását.

2019-ben is meghirdették a városban működő civil szervezetek támogatására irányuló pályázati felhívást. A pályázat célja: az önkormányzat közművelődési rendeletében meghatározott feladatellátás támogatása. Az alapítványok támogatásáról a képviselő-testület dönt. A tárgyévi költségvetési rendeletben előirányzott támogatás akkor ítélhető oda, ha az érintett szervezet a megelőző évi támogatásról szerződés szerint elszámolt. A testület 7.565.000 forint összegű támogatás odaítéléséről dönt.

Vita itt sem volt, mindkét határozati javaslatot 10 igen 2 tartózkodás mellett fogadta el a testület.

7.) Gyermek- és Diákélelmezési Intézménnyel kapcsolatos döntések.

/1. Gyermek- és Diákélelmezési Intézmény Szervezeti és Működési Szabályzatának felülvizsgálata. Az előterjesztés itt olvasható.

/2. Gyermek- és Diákélelmezési Intézmény Alapító Okirat módosítása. Az előterjesztés itt olvasható.

Füvesi Sándor (MSZP) a jegyzőtől kért tájékoztatást, hogy a volt intézményvezetővel szembeni büntetőeljárások, polgári ügyekről.
Dr. Horváthné dr. Barta Edit elmondta, hogy Fintorné elleni eljárása folyamatban van, várhatóan június 5-én hoznak ítéletet az ügyben. Az ügyvédnő tájékoztatása szerint a hirdető cégek vagyona zárolva lett több mint 28 millió forint értékig. Ez nyújt fedezetet az önkormányzat polgári perei során. Elmondta, hogy eljárás folyik Ádászné volt intézményvezetővel szemben is, de ezt felfüggesztették, amíg nem fejeződik be Fintorné elleni büntetőeljárás.

A jegyző tájékoztatása után a két pontot egyaránt 10 igen és két tartózkodással fogadta el a testület.

9:55

A polgármester hosszabb szünetet rendelt el.

11:31

Véget ért a szünet, folytatódik a testületi ülés.

Dávid Zoltán közben módosította, hogy Burka László jelezte távollétét, de az információ később jutott el hozzájuk.

8.) Döntés a 2019. évi nyári szünidei gyermekétkeztetésről. Az előterjesztés részletei ide kattintva olvashatók.

A képviselő-testület dönt a nyári szünidei gyermekétkeztetés biztosításáról. A rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő bölcsődés, óvodás, általános- és középiskolás korú gyermekek (5 hónapos – 18 éves) részére, ideértve azokat a gyermekeket is, akik nem rendelkeznek intézményi – bölcsődei, óvodai, tanulói – jogviszonnyal, a nyári szünidő 2019. június 17-től szeptember 1-ig terjedő időszakában, 54 munkanapra, napi egyszeri meleg étkezést biztosítanak a 2019.évi költségvetésének XVI. Szociális védelem fejezete terhére, az igényektől függően 6 004 008 Ft erejéig, a Gyermek- és Diákélelmezési Intézmény által.

Vita nincs, 11 egyhangú igennel elfogadták az előterjesztést.

9.) Beszámoló a 2018. évi közfoglalkoztatásról. Az előterjesztés ide kattintva érhető el.

2018 februárjától idén februárig az önkormányzat, valamint a Polgármesteri Hivatal 195 munkahelyen 396 főnek biztosított munkalehetőséget a közfoglalkoztatásban. Hosszabb időtartamú foglalkoztatásban 54 főt, a Start munkaprogramban 290 főt, míg az Országos Hajléktalan Közfoglalkoztatási programban 23 főt. Ezeken túl 29 fő képzését biztosították.

A beszámoló összegzéséből kiderült, hogy az önkormányzat jelentősen csökkenteni tudta a regisztrált munkanélküliek számát, rendszeres, értéket teremtő feladatba vonta be őket a rendszeres segélyezés helyett. Több évre visszamenőleg érzékelhető a közfoglalkoztatásban résztvevők számának csökkenése.

(Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Fejes Róbertné alpolgármester válaszolt hogy Füvesi Sándor bizottsági ülésén elhangzott kérdésére, miszerint hány méter járdát alakítottak ki. Összesen 2180 métert alakította ki.

9 igen 1 nem és egy tartózkodás mellett elfogadták.

10.) Beszámoló a lejárt határidejű határozatok végrehajtásáról. Az előterjesztés ide kattintva érhető el.

9 igennel és két tartózkodással elfogadták.

11.) Bírósági ülnökválasztás 2019. Az előterjesztés ide kattintva található.

Az önkormányzat a kiskorúak ügyében eljáró ülnököket, (szám szerint négyet) választ az Orosházi Járábíróságra. Az ülnökök megválasztása négy évre szól, olyan 30 évet betöltött, de még nem 70 éves személyek lehetnek akik nem büntetett előéletűek, nincsenek eltiltva közügyektől, nem lehet tagja pártnak, illetve politikai tevékenységet nem folytathat. Kiskorúak ügyében csak pedagógusok, pszichológusok vagy család-, ifjúságvédelmi munkakörben foglalkozó vagy foglalkozott személy járhat el. Az előterjesztés előkészítésének időpontjáig: Kovácsné Dér Etelka, Szilasi-Horváth Tibor, Kovács György és Diós Ignácné jelentkezett.

Mind a négy személyt 12 igennel elfogadta a testület.

12.) Tanuszoda beruházás megvalósítása céljából csereszerződés megkötése a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt-vel. Az előterjesztés ide kattintva érhető el.

A korábbi testületi döntés értelmében a 46/4 hr. számú 1344 négyzetméter alapterületű ingatlanját az állam tulajdonába adta, kiegészítésként most arról döntenek a képviselők, hogy a mellette elhelyezkedő 46/1 hr számú telekből további 146 négyzetméternyi területet ad ingyen az államnak a tanuszoda kialakításának érdekében. Erről készített változási vázrajzot a GLOBÁL-GEODÉZIA Bt.

(Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Fetser János (MSZP) kérdezte, hogy várható még előterjesztés a tanuszodával kapcsolatban, hirdethető a közbeszerzés?

Bojtor István alpolgármester, azt mondta hogy a közbeszerzés kihirdetéssel még várni kell, még a másik oldalnak is el kell fogadnia a csereszerződést. Úgy fogalmazott, nem a városvezetésnél pattog a labda.

Antal László: igen, Bojtor István: igen, Dávid Zoltán: igen, Fejes Róbertné: igen, Fetser János: tartózkodik, Füvesi Sándor: tartózkodik, Horváth József: igen, Lövei Ferenc: igen, Németh Béla: igen, Sára Csaba: igen, Tóth Zoltánné: igen.

A napirendet 10 igen és 2 tartózkodás mellett elfogadta a testület.

13.) Pályázat benyújtása Okos Zebra kialakítására. Az előterjesztés ide kattintva érhető el.

A Generali Biztonságért Alapítvány pályázatot hirdetett az önkormányzatok számára, melyben SafeCross Okos Zebra rendszerére lehet pályázni. Ez lényegében egy olyan közlekedésbiztonsági rendszer, amely az útburkolatban elhelyezett LED lámpák segítségével hívják fel a figyelmet a gyalogos forgalomra. A város a Rákóczi Ferenc út 22 előtt, illetve az Eötvös iskola előtti gyalogosátkelőknél helyezné el a rendszert. A megvalósítás költsége alig több mint két és fél milló forint, ennek a felét állja a pályázat, amelyet az alapítvány közvetlenül a kivitelezőnek fizet ki.

Vita ennél a napirendi pontnál sem volt. Mindkét határozati javaslatot 12 igennel fogadta el a testület.

14.) Döntés a Dreher Sörgyárak Zrt-ben lévő önkormányzati tulajdonú részvények értékesítéséről. Az előterjesztés itt érhető el.

1993 óta van a városnak a Dreher Sörgyárak Zrt. részvénye, amelyet most az anyavállalat visszavásárolna. Összesen 73 db, egyenként 6500 forint névértékű törzsrészvényt vásárolna vissza a sörgyártó cég. Mivel az összérték (474 500 Ft) nem éri el a 25 millió forintos értékhatárt így a versenyeztetés mellőzhető.

Fetser János (MSZP) úgy véli nem kellene eladni a részvényt, vagy sokkal nagyobb összegért. Ez a törzsrészvény olyan lehetőség a mindenkori városvezetésnek, amelynek segítségével kapcsolatrendszert tud kiépíteni, ami hosszútávon képviselheti a város érdekét. Hangsúlyozta, ha már mindenképp az eladás mellett dönt a testület, akkor legalább a háromszorosáért, hiszen egy ekkora cégnek ez nem egy komoly összeg. A volt polgármester szerint régebben is értékesítettek részvényeket, de a névleges érték többszöröséért.

Bojtor István alpolgármester elmondta hogy a törzsrészvények nem biztosítanak semmilyen jogot, csupán tulajdonjogot testesítenek meg. Az alpolgármester elmondta, nincs ellene, hogy nagyobb összeget kérjenek, de nem látja realitását. Támogatta Fetser János módosító javaslatát.

A testület 12 egyhangú igennel támogatta a szocialista politikus módosító javaslatát.

Az eredeti határozati javaslatot már eszerint fogadták el, név szerinti szavazással.

Antal László: igen, Bojtor István: igen, Dávid Zoltán: igen, Fejes Róbertné: igen, Fetser János: igen, Füvesi Sándor: igen, Horváth József: igen, Lövei Ferenc: igen, Németh Béla: igen, Sára Csaba: igen, Tóth Zoltánné: igen.

Bejelentések

Fetser János (MSZP) a bezárt Napsugár Hotellel kapcsolatban elmondta, hogy az ideérkező vendégek nem voltak tájékoztatva a bezárásról, emiatt nem a tulajdonost, hanem a várost és Gyopárosfürdőt teszik felelőssé. Hangsúlyozta, hogy nem a polgármester és a hivatal dolgozói tehetnek erről, de politikai felelősség is van a kialakult helyzetben.

A Fáklyással kapcsolatban elmondta, hogy lemondták az utcabál megszervezését, hiszen nincs rá elegendő forrásuk. Az Orosházi Városüzemeltetési és Szolgáltató Zrt. pénzt kért a technikai feladatokért. Fetser János szerint ez politikai támadás.

Németh Béla (Fidesz) elmondta, hogy kikerültek a Bajcsy-Zsilinszky utcán a közlekedési tükrök, amelyek segítik a biztonságos közlekedés. Az ott élők köszönetét tolmácsolta a volt polgármester.

A képviselő-testületi ülés zárt ülés keretében folytatódik tovább.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.