- hirdetés -

Rendkívüli testületi ülést tartott Orosháza képviselő-testülete február 21-én. A képviselők a vízi-közművek felújítására és energiahatékonyságának fejlesztésére irányuló pályázatokról, a Könd utcai óvoda felújításához kapcsolódó pótmunkákról valamint a város alapítására emlékező harangláb felállításáról döntöttek.

A rendkívüli testületi ülés okára Szabó Ervin jobbikos képviselő kérdezett rá a napirend elfogadása előtt. Dr. Durayné Dr. Nikolics Nikoletta aljegyző válaszban elmondta, a rendkívüli ülés összehívására a napirendekhez kacsolódó határidők miatt volt szükség. A testületi ülésről távol volt Antal László, Sára Csaba, Füvesi Sándor, Burka László és Lénárt Zoltán. A második napirendi pont, a Könd utcai óvoda felújításához kapcsolódó előterjesztés végén, a szavazás előtt az ellenzéki képviselők, Szabó Ervin (Jobbik) és Fetser János (MSZP) elhagyták az ülést.

A testület első napirendként megszavazta, hogy két pályázatot nyújtanak be vízi-közművek felújítására és energiahatékonyságának fejlesztésére, amelyekhez a szükséges önrészt az önkormányzat biztosítja. Az önkormányzat a korábbi csatorna beruházásból kimaradt egyik szennyvíz végátemelő építészeti és gépészeti felújítását tervezi pályázati pénzből. A felújítás tervezett költsége 105 millió 354 ezer 097 forint plusz ÁFA, melyhez bruttó 44 millió 437 ezer 808 forint önerőt biztosítanak. A másik pályázat keretében alacsony hatásfokú szivattyúkat cserélnek energiahatékonyabbakra, ennek a beruházásnak a tervezett összege 28 millió 882 ezer 805 forint plusz áfa, a szükséges önerő ebből bruttó 18 millió 340 ezer 582 forint. Az előterjesztést vita nélkül elfogadták.

Második napirendi pontként tárgyaltak a képviselők a Könd utcai óvoda felújításához kapcsolódó pótmunkákról illetve ennek kapcsán a vállalkozói szerződés módosításáról. A Könd utcai óvoda felújítása során pótmunkákat végzett a kivitelező, melyek becsült értéke nettó 25 millió 41 ezer 231 forint. A pótmunkák miatt változik a teljesítési határidő is, a tervezett március 27-e helyett a Könd utcai óvodában a munkát május 31-ére, a Lehel utcai óvodában július 31-ére fejezik be.

A napirend kapcsán Fetser János (MSZP) arra kérte a képviselőket, hogy ne szavazzák meg az előterjesztést. A képviselő szerint az előterjesztés a pótmunkák tekintetében nem pontos. Fetser János szerint arról van szó, hogy a kivitelező nem tudja tartani a határidőket, az emiatti kötbért azonban nem akarja megfizetni, így a pótmunkákra csak a határidők kitolása miatt van szükség. A szocialista képviselő szerint a kivitelező nem megfelelő minőségű munkát végez a felújítás során, a pótmunkák elszámolásával pedig csak pénzt szivattyúznak ki a várostól. Kifogásolta az óvoda környékén uralkodó állapotokat is. Fetser János szerint a kivitelezőnek saját költségén kellene elvégeznie a pótmunkákat.

A felvetésekre az előterjesztést jegyző Elekes Lajos (Fidesz) reagált, aki élesen visszautasította Fetser János felvetéseit, hozzátéve nem először mond valótlanságokat a képviselő. Elekes Lajos úgy fogalmazott Fetser Jánosnak keresnie kellene egy megfelelő embert aki kezelni tudja.

Szabó Zoltán csoportvezető a városüzemeltetési iroda részéről elmondta: a pótmunkákra azért van szükség, hogy a Könd utcai óvoda valóban teljesen felújítva, mindenki igényeinek megfelelően kerüljön átadásra.

Szabó Ervin (Jobbik) képviselő azt kifogásolta, hogy kevés volt az idő a felkészülésre, egyben arra kérte Dávid Zoltán polgármestert, hogy utasítsa rendre Elekes alpolgármestert hozzászólása miatt.

Dávid Zoltán a témától való eltérés miatt többször megvonta a szót Szabó Ervintől, aki ennek nem tett eleget. A polgármester azt is kiemelte: ha a képviselőnek ennyire fontos a napirend, miért nem jelent meg a döntéselőkészítést végző bizottsági ülésen, ahol minden felvetésére választ kaphatott volna.

A vita végén Szabó Ervin és Fetser János kivonultak az ülésről és a napirendről szóló szavazáson nem vettek részt.

Ezt követően Elekes Lajos (Fidesz) szólt még hozzá elmondva: a pótmunkák költségének visszaigénylésére kormányzati forrásokból lehetőség van, amellyel az önkormányzat élni fog. Elekes Lajos még hozzátette, nem véletlen, hogy egy olyan kérdésben alakult ki vita, ami a gyerekekről szólt, hiszen az ellenzéknek az a megbízatása, hogy ne a magyar gyerekek számának növekedését segítsék elő, hanem a migránsoknak, meg az idegen elemeknek a betelepítését hajtsák végre.

A Könd utcai óvoda pótmunkáira szánt összeget végül a testület megszavazta.

A rendkívüli ülésen döntöttek arról is, hogy haranglábat állítanak a város alapításának emlékére. A harangláb emlékmű Bánfi Gábor szobrászművész tervei alapján készül el a Győri Vilmos téren. Az emlékmű állításra összesen 5 millió 842 ezer forintot szán az önkormányzat.

Szóbeli előterjesztés alapján Elekes Lajos alpolgármester számolt be arról, hogy egy korábbi TOP-os pályázat kapcsán felmerült költséget az önkormányzat visszakérhet a pályázatíró Projektfelügyelet Kft-től. A pályázatíró korábban 2 millió 854 ezer forintot kapott egy előkészítő tanulmányra, a pályázatból azonban ez az összeg nem szerepelt, így az önkormányzat nem tudta visszaigényelni azt. Mint Elekes Lajos elmondta: a pályázatíró visszafizeti ezt az összeget az önkormányzatnak.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.