- hirdetés -

December végén az evésé a főszerep. Karácsonykor a megszámlálhatatlan édesség, töltött káposzta, sült szárnyasok, míg szilveszterkor a szintén nem éppen gyomorkímélő sertés ételek teltségérzetet teremtenek. Dr. Fodor Zsuzsanna háziorvos elárulta, hogyan vessünk véget az ünnepek utáni rossz közérzetnek.

Nagyon egyszerű, hagyjuk abba a folytonos evést – kezdte a beszélgetést Fodor Zsuzsanna. Az ünnepek alatt hajlamosak vagyunk magunkat túlenni, vagy ahogy a köznyelvben használjuk: zabálunk.

Ilyenkor, a bőség zavarában úgy érezzük van még hely plusz egy szelet süteménynek, vagy egy-két töltött káposztának. Ez azonban teltségérzetet, rosszullétet eredményez.
– A gyomorfal sima izomból épül fel. Ha megtelítjük, és tovább feszítjük, egyszer csak kitágul. Majd ez a folyamat ismétli önmagát, így beindul a hízás is. Azt javaslom, hogy az ünnepi menüből megmaradt ételekből készítsünk kímélő ételeket. Egy rántott hal salátával – esetleg a megmaradt virsliből készült virslisalátával – finom étek, és nem fekszi meg az ember hasát, mint a zsírosabb hurka, kolbász, vagy a malacsült – vázolta a háziorvos.

Emellett kiemelten fontosnak tartja, hogy minél több időt töltsünk levegőn, kezdjünk el mozogni. Ez nem csak a szervezetnek, de a közérzetünknek is jót tesz.
– Most egészen enyhe idő van, ideális arra, hogy nagyokat sétáljunk. Célszerű ilyenkor többet szellőztetni a lakást, engedjünk be friss levegőt az otthonunkba. A testmozgás és a kímélő ételek azon kívül, hogy rendezik a gyomorbántalmakat és a rossz közérzetet, még a testsúly csökkenést elindítják. Az étrendbe ajánlott joghurtot vagy kefirt beiktatni, hiszen az ezen tejtermékekben lévő normál flórák is segítenek kicsit rendbe tenni bélrendszert és az emésztést. Azt viszont el lehet mondani, hogy kevesebben panaszkodnak az efféle rossz közérzetre. Több család is a kevesebb étel, több együtt töltött idő elvet választotta karácsonykor, így a kevesebb fajta ételek nem ejtették az embereket a bőség zavarába – mondta.

A gyümölcsfogyasztás több szempontból is jó a szervezetnek (Fotó: pixabay)

Hozzátette, bár még nincs influenza szezon, gondolni kell az esetleges megbetegedések elkerülésére is. A beiktatott rendszeres testmozgás, a megfelelő táplálékbevitel és vitaminfogyasztás mellett jobban elkerülhetőek a megbetegedések.

Ajánlott minél több gyümölcsöt fogyasztani, esetleg a jól bevált savanyú káposztából csipegetni, mivel ezek az igazi vitamin bombák. Fodor Zsuzsanna kiemelte, ha sikerül beiktatni a rendszeres testmozgást és a kímélő ételek fogyasztását, célszerű megtartani ezt az életmódot, ugyanis ezzel elkerülhető az a rossz közérzet, ami így ünnepek után eluralkodik rajtunk. Persze egy kis bűnözés néha belefér.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.