- hirdetés -

Bár nyakunkon a karácsony, még ezekben az utolsó napokban is sokan vásárolnak, rendelnek ajándékot szeretteiknek. Azonban, nem árt résen lenni az online térben is, nehogy egy rossz döntés miatt üres pénztárcával lépjünk az új évbe.

A nagy tömegű online vásárlásra buzdító kampányokat az internetes csalók is igyekeznek kihasználni, ezért néhány jó tanácsot nem árthat megfogadni. Tíz biztonsági tippet adott a Kiberpajzs.

Megbízható weboldalakról vásároljunk!

Lehetőleg olyan weboldalakat keressünk fel vásárlási szándékunkkal, amelyeket ismerünk és ahonnan már rendeltünk korábban. Jegyezzük meg a már felkeresett és megbízhatónak minősült online áruházakat!

Ismerjük meg mások véleményét!

Minden online áruház és vásárolni kívánt termék esetén érdemes elolvasni mások korábbi tapasztalatait. Amennyiben egy boltról vagy termékről jellemzően negatívan nyilatkoznak a felhasználók, megfontolandó lehet elállni a vásárlási szándéktól.

Ne a kapott linken keresztül vásároljunk!

Hiába tűnik kihagyhatatlannak egy ajánlat, soha ne kattintsunk hirdetésre, vagy e-mailben kapott ajánlatokra! Mindig keressük meg a terméket a hivatalos webshopban, és onnan rendeljük meg azt!

Túl szép ahhoz, hogy igaz legyen!

Legyünk óvatosak a piaci áraktól jelentősen eltérő kínálatokkal! A csalók gyakran kihagyhatatlan ajánlatokkal igyekeznek rávenni a felhasználókat az online vásárlásra, amely legtöbb esetben csak átverés, sokszor pedig adatainkkal fizetünk a nem létező termékekért.

Válasszuk az utánvétes fizetési lehetőséget!

Amennyiben módunkban áll, ne fizessük ki előre a terméket, hanem válasszuk az utánvétes fizetési lehetőséget, így csökkenthető annak kockázata, hogy kártyaadataink mások birtokába jussanak, vagy egy soha meg nem érkező termékért fizessünk!

Ellenőrizzük a termékeket!

Érdemes több forrás felhasználásával alaposan informálódni a megrendelni kívánt termékekről.

Óvatosan az online karácsonyi üdvözlőlapokkal!

Előfordulhat, hogy az online karácsonyi e-üdvözlőlapok, vagy GIF formátumú animációk káros kódokat rejtenek magukban. Ezért kerüljük, az ilyen mellékletek megnyitását.

Ne posztoljunk arról, ha elutazunk!

Sokan utaznak el a téli szünet idejére síelni, vagy foglalnak le pár napot egy wellness szállodába. Ezekről a tartós távollétekről ne osszunk meg információkat, és ne osszuk meg tartózkodási helyünket, mert ezzel mások visszaélhetnek!

Okoseszközök ajándékozása

Mielőtt okoseszközzel lepnénk meg szerettünket, gondoljuk át, hogy valóban szüksége van-e az adott készülékre. Járjunk utána az eszköz hordozta adatvédelmi kockázatoknak, és tájékoztassuk róla az ajándékozottat!

Vigyázzunk a hamis webshopokkal!

A kiberbűnözők a valós webshopok arculati elemeinek felhasználásával képesek olyan megtévesztő weboldalakat kialakítani, amelyek szinte teljesen úgy néznek ki mint az eredetiek. Szerencsére árulkodó lehet a weboldal címe (URL) és a domain név, ezért ügyeljünk arra, hogy ezek tartalmaznak-e extra karaktereket, elütéseket!

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.