- hirdetés -

Az elmúlt napokban igen szélsőséges értékeket mutatott a hőmérő, egyik napról a másikra több mint tíz fokot esett, majd emelkedett a hőmérséklet, ez pedig megviseli a szervezetet.

A természet nagy hatással van a közérzetre és a szerveztünk működésére, ahogy mi is rá – ezt dr. Fodor Zsuzsanna háziorvos nyilatkozta hírportálunknak. Kiemelte, ahogy a tartós meleg, úgy a hőmérséklet ingadozása is megterhelő, nem csak a betegek, hanem az egészségesek számára is.
– Akár a napsütéses órák száma, a frontátvonulás, de a légnyomásváltozás is nagy hatást gyakorol szervezetünk működésére. Talán azt lehet elmondani, hogy ahol magasabb a napsütéses órák száma, az ott élők kedélye is vidámabb, ebből is látszik, hogy mekkora hatással van ránk a természet. A hőmérséklet-ingadozás mind a beteg, mind az egészséges szervezetre hatással van. A betegekre különösen. Mind a nagyon magas hőmérséklet, mind a hirtelen hőmérséklet-ingadozás. Veszélyben vannak a magas vérnyomásos betegek, akiknek a nyári 30 fok körüli hőmérsékletben leesik a vérnyomásuk. Ha beveszik a szokásos vérnyomáscsökkentő gyógyszerüket, akkor szédülhetnek, fülzúgás, esetleg ájulás vagy eszméletvesztés jelentkezhet – vázolta a háziorvos.

Hozzátette, a hirtelen hőmérséklet-ingadozás ugyanígy megviselheti a szívbetegeket, akiknél nehézlégzés jelentkezhet, ha nagyon párás a levegő, vagy csökken az oxigén mennyisége.

Dr. Fodor Zsuzsanna azt tanácsolja, hogy délelőtt 11 és délután 3 óra között akinek nem muszáj, az ne menjen a napra, bármennyire csalogató is a napsütés, továbbá felhívta a figyelmet a megfelelő folyadékbevitel fontosságára.
– 10-15 perc alatt leéghet a bőr, nem beszélve arról, hogy nagy vízveszteség érhet minket az izzadás miatt, amit nem pótolunk rendesen, ez pedig összeomlaszthatja a szervezet működését. Úgy gondolom, ezt nagyon komolyan be kell tartani. Inkább az esti órákban sétáljunk vagy legyünk kint a levegőn, illetve próbáljuk meg a programjainkat is a nap ezen szakára szervezni. Azok is, akik nyaralnak jobb, ha ilyenkor behúzódnak az árnyékba és bő folyadékbevitel mellett kicsi a valószínűsége, hogy baj történik. Óvatosan az alkoholfogyasztással, hiszen az alkohol kiszárít – emelte ki.

Bakteriális fertőzésekkel is lehet találkozni – tette hozzá dr. Fodor Zsuzsanna. A pusztaföldvári háziorvost leginkább felső légúti hurutokkal keresik fel a betegek
– A tavaszi időszakot megúsztuk enélkül, és ennek valamikor meg kell jelenni. Nem hiszem, hogy a hirtelen hőmérséklet-ingadozásnak köze lenne ehhez. Ezek baktériumok, köztünk élnek, az immunitásunk csökkent, erre pedig felütötte a fejét – mondta a háziorvos.

Az elkövetkező napokban marad a magas hőmérséklet, 30 fokot meghaladó értékekkel. Fontos, hogy figyeljünk a megfelelő folyadékpótlásra, így rengeteg bajtól megóvhatjuk magunkat.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.