- hirdetés -

A városüzemeltetési feladatok többletfinanszírozásáról, pályázatokról és a helyi esélyegyenlőségi programról is döntöttek a többi közt az év utolsó képviselő-testületi ülésén. A képviselők elfogadták a testület 2019-es munkatervét is.

09:05
Kezdetét vette az év utolsó testületi ülése. Távol van Horváth József fideszes képviselő.

Fetser János MSZP-s képviselő egy előterjesztéssel élt, ezt helyben tanulmányozták át a képviselők.

Fetser János ügyrendben kért szót. Azt kérte, hogy az ellenzék által „rabszolgatörvénynek” nevezett törvénymódosítással kapcsolatos előterjesztéséről név szerint szavazzanak.

Név szerint szavaztak a napirendre kerülésről: 
Antal László: nem, Bojtor István: nem, Burka László: igen, Dávid Zoltán nem, Fejes Róbertné: nem, Fetser János: igen, Füvesi Sándor igen, Kovács Péter nem, Lénárt Zoltán igen, Lövei Ferenc nem, Németh Béla: nem, Sára Csaba: nem, Szabó Ervin: igen, Tóth Zoltánné: nem.

5 igen és 9 nem mellett nem került napirendre.

09:10

Első napirendi pontként elfogadták a város helyi esélyegyelőségi programját. A program célja, hogy az élet valamennyi területén megelőzzék a hátrányos megkülönböztetést, és elősegítsék a különböző társadalmi csoportok esélyegyenlőségét, különös tekintettel a védett – romák, mélyszegénységben élők,gyermekek, nők, idősek, fogyatékkel élők – csoportjaira.

Az egyelő bánásódról és esélyegyelőségről szóló törvény szerint öt évente kell a helyi programokat felülvizsgálni és a következő öt évre megalkotni. A program tartalmaz egy helyzetelemzést és egy intézkedési tervet. Az Orosháza Város Önkormányzata Helyi Esélyegyenlőségi Programja (2018-2023) az orosháza.hu oldalon elérhető.
1.) Orosháza Város Önkormányzata Helyi Esélyegyenlőségi Programjának elfogadása + Melléklet . A napirendi pontot a testület 9 igen, 5 tartózkodás mellett elfogadta.

Meghosszabbították egy ingatlan ingyenes bérbe adását. A Gyopárosi út 3 szám alatti ingatlant a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Orosházi Katasztrófavédelmi Kirendeltsége használja. A bérleti szerződés lejár, ezt hosszabbította meg az önkormányzat 2019. február 28-áig. A bérlet meghosszabbítását a katasztrófavédelmi igazgatóság azért kérte, mert január elsejétől felújítják az Orosházi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság laktanya épületét.

Németh Béla (Fidesz) érdeklődött, hogy február végéig lezajlik-e a laktanya felújítása? Dávid Zoltán polgármester elmondta a TOP-os felújítások miatt csak február végéig tudják biztosítani a Gyopárosi út 3. szám alatt, de minden segíteséget megadnak a továbbiakban is.

Katasztrófavédelem részéről elmondták: a felújítás a napi munkát nem akadályozza. Keresik a lehetőséget, hova költöznek február végétől. Ez sem fog fennakadást okozni a napi működésben. Laktanya felújításával mai napon kivitelezői ajánlat bontása történik. Elindult a folyamat, előrehaladott állapotban vannak a laktanya felújítással. A kivitelező a kezdést követően egy év múlva kell befejezze a beruházást.

2.)      Helyiséghasználat meghosszabbítása a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Orosházi Katasztrófavédelmi Kirendeltsége számára. A napirendi pontot a testület 14 igennel elfogadta.

Egymillió forinttal támogatja az önkormányzat a Működő Mezgéért Alapítványt. A támogatás elszámoláshoz kötött. A pénzt az iskolában tanuló 12 kilencedikes gépi forgácsoló tanuló ösztöndíj támogatására (öt hónapon át havi nettó 10 ezer forint), valamint szakmai rendezvényekre kell fordítsák.

3.) A Gyulai Szakképzési Centrum Kossuth Lajos Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma hiányszakképzésének támogatása. A napirendi pontot a testület egyhanúlag elfogadta.

Többletforrásra pályázik az önkormányzat a “Zöld infrastruktúra fejlesztése, közösségi funkciók kialakítása Orosháza-Gyopárosfürdő” elnevezésű TOP pályázaton. A város bruttó 400 millió forintot nyert a pályázaton, hogy az önkormányzat tulajdonában álló Gyopárosi út 7505/9 és a 7746/2 helyrajzi számú területen (Alföld Gyöngye Hotel és Konferencia Központ és környéke) szabadidős és közösségi célú fejlesztést végezzen.

A pályázati támogatási szerződést 2017. májusában írták alá. A közbeszerzési eljárás ajánlatait pedig november 28-án bontották, a beruházás elvégzésére öten pályáztak. A benyújtott ajánlatok azonban meghaladják a pályázati forrás nyújtotta lehetőségeket, ezért az önkormányzat bruttó 81 millió 298 ezer 495 forint támogatásra pályázik a Magyar Államkincstárhoz.

A testület döntött arról is, hogy bruttó 140 millió forint értékben pályázik multifunkcionális sport- és ifjúsági rekreációs központ kialakítására és fejlesztésére. A pályázatot az Orosházi Munkás Testedző Kör – Utánpótlás Labdarúgó Egyesülettel konzorciumban nyújtja be az önkormányzat.

4.) TOP – pályázatokkal kapcsolatos döntések
/I. TOP-2.1.2-15-BS1-2016-00015 kódszámú, „Zöld infrastruktúra fejlesztése, közösségi funkciók kialakítása Orosháza-Gyopárosfürdőn elnevezésű pályázathoz önerő biztosítása
/II. Pályázat benyújtása multifunkciós sport- és ifjúsági rekreációs központ kialakítására (TOP-7.1.1.16-H-097-1)

Fetser János (MSZP) a TOP-pályázatokkal kapcsolatos napirendhez szólva elmondta: úgy véli rossz az előkészítés, ezért vállalni kell a felelősséget. Nem szolgálja a város érdekét, már a 2019-es hitelkeretet költik.

A napirendi pont egyes számú határozati javaslatát végül a testület 9 igen 5 tartózkodással, a kettes szám határozati javaslatot szintén 9 igen 5 tartózkodás mellett elfogadta.

9:55

Beszámolt éves működéséről az Orosházi Városüzemeltetési és Szolgáltató Zrt. (VÜRT). Az önkormányzati cég a 2018-as évi működéshez bruttó 50 millió 107 ezer 969 forint többletfinanszírozást kért,a 2019. évi költségvetés terhére. Meg kötésre került a 2019. évi közszolgáltatási szerződés is. A feladatok ellátására bruttó 401 millió 151 ezer 956 forintot tervez a város.

Fetser János szerint kettős finanszírozással él a cég, mivel takarítási feladatokat közfoglalkoztatottakkal látnak el. A képviselő rákérdezett: miért emelkedik 2019-ben a cég finanszírozása. Rákérdezett a Gyopárosi tavak állapotára is.

Bojtor István alpolgármester erre reagálva elmondta:a finanszírozás növekedését a feladatok növekedése indokolja, a többlet feladat, több munkát jelent. Ugyanakkor érződnek a kormányzati intézkedések pozitív hatásai a béremelkedésekkel kapcsolatban.

Benkő Ferenc vezérigazgató elmondta: ebben az évben 264 millió forintot használtak fel, jövőre ez 315 millió forint körül lesz. A plusz 50 millió forint egyrészt a minimálbérek emelkedése indokolja, más részt a különböző infrasturkturális fejlesztések – járdafelújítások, építések, melegaszfaltos kátyúzások – indokolják. De plusz kiadást jelentett a Bogárzói pályakarbantartása, a rágcsálóírtás is. A kért összeg a megnövekedett feladatokra kell. Mint mondta költségtakarékosság jegyében állították be a 2018-as évet, és minden költséggel tételesen el is számolnak. Ténylegesen csak azokat a költségeket igénylik, amelyet valóban többletként használtak fel. A közfoglalkoztatottak konkrét programok kapcsán végeznek munkát, nem kapcsolódnak a takarítási munkákhoz. A Gyopárosi tavak kapcsán minden elvégzett munkát igazolni tudnak. Amit tudnak megtesznek,hogy a tavak és környékük állapota megfelelő legyen.

5.)      Az Orosházi Városüzemeltetési és Szolgáltató Zrt-vel kapcsolatos döntések meghozatala.  A képviselők 9 igen 2 nem 3 tartózkodással elfogadták, hogy a 2019-es költségvetés terhére többletfinanszírozást biztosítanak a VÜRT-nek. 9 igen 2 nem 3 tartózkodással elfogadták a 2019. évi szerződés megkötését és a feladatellátáshoz szükséges pénzt.

Hatodik napirendi pontként a Petőfi Kulturális Közhasznú Nonprofit kft. Közszolgálati megállapodásait tárgyalta a képviselő testület, benne a médiaszolgáltatás és a közművelődési feladatellátást.

6.) A Petőfi Kulturális Közhasznú Nonprofit Kft. közszolgáltatási megállapodásai.

Füvesi Sándor módosító javaslatban kezdeményezte a képviselő testületi ülés élő közvetítésének visszaállítását. 
A módosító javaslatot 9 nemmel és 5 igennel nem fogadták el.

A testület a napirendi pont első határozati javaslatát 9 igen 2 nem 3 tartózkodás arányban, a második határozati javaslatot 9 igen 1 nem 4 tartózkodás mellett elfogadta.

7.) A Jövő Építők Turisztikai Desztináció Menedzsment Közhasznú Egyesülete 2019. évi támogatása

Hárommillió forinttal támogatják a Gyopárosfürdőn nyaranta működő ajándékbolt és információs pont működését. A testület a napirendi pontot 9 igen 4 nem 1 tartózkodás arányban elfogadta.

8.) Az Orosházi Média Műsorkészítő Műsorszóró, Kiadó és Sajtó Kft. „v.a.” végelszámolásának befejezésével kapcsolatos döntés meghozatala

Jogutód nélkül megszüntette és befejezetté nyilvánította a testület az Orosházi Média Műsorkészítő Műsorszóró, Kiadó és Sajtó Kft. Végelszámolását a testület. A testület a napirendi pontot 9 igen 5 tartózkodás arányban elfogadta.


Jóváhagyták a Justh Zsigmond Városi Könyvtár szervezeti és működési szabályzatát.

9.) A Justh Zsigmond Városi Könyvtár Szervezeti és Működési Szabályzatának jóváhagyása

Fejes Róbertné megköszönte a Petőfi Művelődési Központ, a média és a könyvtár munkáját. A testület a napirendi pontot egyhangú igennel elfogadta.

10.) Orosháza Város Önkormányzat Egységes Szociális Központ Alapító Okiratának módosítása .A határozati javaslatot egyhangúlag elfogadták.

10:25 

Az önkormányzat bruttó 6 millió 965 ezer forintösszeggel támogatta az Orosháza és Térsége Gazdakör szervezte XIII. Hagyományok Ízek versenye rendezvényt.

Fetser János (MSZP) és Szabó Ervin (JOBBIK) is kifogásolta, hogy a város kifizeti a rendezvényt.

Fejes Róbertné (FIDESZ) alpolgármester erre reagálva elmondta: ez a városban az év első nagyrendezvénye. Egyre többen vesznek részt rajta. Ez egy szakmai rendezvény, amit a gazdakör valósít meg hosszú évek óta. Mindent a gazdakör szervez. A város a támogatással hozzájárul ahhoz, hogy az itt élők részesei lehessenek egy színvonalas programnak.

Fetser János javasolta, hogy vegyék le napirendről a támogatást.

Dávid Zoltán erre reagálva elmondta: a városnak mindig fontos volt a mezőgazdaság, fontosak voltak a mezőgazdaságból élők. A rendezvény támogatásra érdemes, reméli, hogy mellé tud állni mindenki.

Füvesi Sándor is javasolta, hogy vegyék le az előterjesztést napirendről, mert alapvető dolgokról nem kaptak információkat, így nem tudnak felelős döntést hozni.

Németh Béla (Fidesz) ehhez kapcsolódva elmondta: a rendezvény szervezését már el kell kezdeni, hiszen márciusban lesz. Javasolja az előterjesztést fogadják most el. A későbbiekben legyen egy komolyabb előkészítés, és akkor döntsenek, hogy támogassák-e vagy sem. Most induljon el, jövőre pedig jobban oda figyelnek majd. Ne legyen kicsinyes akadékoskodás a kérdésben.

Szabó Ervin (Jobbik) továbbra is kifogásolta, hogy nem kapnak kérdéseikre választ.

Fejes Róbertné alpolgármester elmondta: ez egy hagyomány, amit tovább kell vinni.

Németh Béla ismét kifejtette, el kell indítani a folyamatot. Szerinte a felmerült kérdések nem jogosítanak fel senkit arra, hogy a rendezvényt akadályozzák.

Fetser János név szerinti szavazást kért a módosításával kapcsolatban, ezt elutasították a képviselők, így nem vették le az előterjesztést napirendről.

Antal László: nem, Bojtor István: nem, Burka László: igen, Dávid Zoltán: nem, Fejes Róbertné: nem, Fetser János: igen Füvesi Sándor: igen, Kovács Péter: nem, Lénárt Zoltán: igen, Lövei Ferenc: nem, Németh Béla: nem, Sára Csaba: nem Szabó Ervin: igen, Tóth Zoltánné: nem.
5 igen és 9 nem mellett nem került le a javaslat a napirendről.

11.)   Az Orosháza és Térsége Gazdakör Orosháza egyesület kérelmének elbírálása

A testület az eredeti előterjesztést 9 igen 5 nemmel elfogadta.

Meghatározták a 2019. évi élelmezési nyersanyagnormát. Az intémányi javaslatok alapján a nyersanyagköltségek az Egységes Szociális Központnál 3,2 százalékkal emelkednek, a Kisharang Bölcsöde és a Gyerek és Diákélelmezési Intézmény estében pedig változatlanok maradnak.

12.) 2019. évi élelmezési nyersanyagnorma meghatározása.A testület a napirendet egyhangú igennel elfogadta.

Dávid Zoltán polgármester beszámolt azoknak a társulásoknak a tevékenységéről, amelynek tagja az önkormányzat. A város a Délkelet-Alföld Regionális Hulladékgazdálkodási Rendszer Létrehozását Célzó Önkormányzati Társulás, az Orosháza és Térsége Ivóvízminőség-javító Önkormányzati Társulás valamint az Orosházi Kistérség Többcélú Társulás tagja.

13.) Beszámoló a társulások tevékenységéről, pénzügyi helyzetéről, a társulási célok megvalósulásáról

A beszámolót első számú határozati javaslatát 8 igen 3 nem 2 tartózkodás mellett, a kettes számú határozati javaslatot 8 igen 3 nem 2 tartózkodás mellett, a hármas számú határozati javaslatot 8 igen 3 nem 2 tartózkodás mellett elfogadták.

Elfogadták a képviselők a város 2019-2022 közötti évekre vonatkozó stratégiai ellenőrzési tervét, valamint a 2019. évre vonatkozó belső ellenőrzési tervet is.

14.) Belső ellenőrzés 2019-2022. évi stratégiai ellenőrzési terve és 2019. évi ellenőrzési terve

A testület a napirendet 9 igen 5 tartózkodás mellett elfogadta.

Megtárgyalták és elfogadták a képviselő-testület 2019. évre vonatkozó munkatervét.

15.) A Képviselő-testület 2019. évi munkaterve

Beszámolót hallgattak meg a képviselők a lejárt határozatok végrehajtásáról. Fetser János módosító indítvánnyal élt, miszerint több közmeghallgatáson mondhassák el az orosháziak véleményüket. Szabó Ervin (Jobbik) a közmeghallgatások élő közvetítését kérte.

A módosító javaslatot 9 nem és 5 igen mellett nem fogadták el.

A testület a napirendet 9 igen 3 nem 2 tartózkodás mellett elfogadta.

Beszámolót hallgattak meg a képviselők a lejárt határozatok végrehajtásáról.

16.)   Beszámoló a lejárt határidejű határozatok végrehajtásáról

A beszámolót 9 igen 2 nem 3 tartózkodással elfogadták.

Nem változnak 2019-ben a temetői díjtételek. Az Evangélikus Egyházközség tájékoztatása alapján erről döntött a testület. A Temetőkről és a temetkezésről szóló önkormányzati rendeletet és annak díjtételeit évente felül kell vizsgálni, ez történt most is.

17.)   Temetőkről és temetkezésről szóló önkormányzati rendelet díjainak felülvizsgálata díjmérték szempontjából

A testület a napirendet 14 egyhangú igennel elfogadta.

18.) Orosháza Város Önkormányzata 2018. évi költségvetéséről szóló rendelet IV. számú módosítása.Név szerinti szavazással döntöttek a rendelet módosításáról.
Bojtor István: igen, Burka László: nem, Dávid Zoltán: igen, Fejes Róbertné: igen, Fetser János: nem, Füvesi Sándor: nem, Kovács Péter: igen, Lénárt Zoltán: nem, Lövei Ferenc: igen, Németh Béla: igen, Sára Csaba: igen, Szabó Ervin: nem, Tóth Zoltánné: igen.

A testület 8 igen és 5 nem mellett elfogadta a napirendet. 

Módosították a közterület-használat rendjéről szóló önkormányzati rendeletet.

19.) A közterület-használat rendjéről szóló 12/2015. (V.27.) önkormányzati rendelet módosítása. A testület a napirendet 9 igennel és 5 nemmel elfogadta.

Munkaszüneti nappá minősítették július 1-ét a közszolgálati tisztviselők napját. A rendelkezés az önkormányzatnál dolgozó köztisztviselőket érinti.

20.) A Közszolgálati Tisztviselők Napja munkaszüneti nappá való nyilvánításáról szóló rendelettervezet.A testület a napirendet egyhangúlag elfogadta.

Természetbeni támogatást nyújt az önkormányzat azoknak, akik a vezetékes gáz- vagy távfűtéstől eltérő fűtőanyagot használnak, és korábban nem részesültek a téli rezsicsökkentésben, valamint 2018 október 15-éig igényelték azt. Annak érdekében, hogy a téli rezsicsökkentést az érintettek igénybe vehessék módosítani kellett a pénzbeli és természetbeni szociális ellátásról szóló önkormányzati rendeletet. Erről döntött a testület.
A városban 845 háztartást érint a támogatás. Szenet 177, tűzifát 503, palackos gázt 110, fűtőolajat 1, brikettet illetve pelletet 54 háztartás igényelt.

21.) Orosháza Város Önkormányzat Képviselő-testületének …../…..önkormányzati rendelete a pénzbeli és természetbeni szociális ellátásokról szóló 4/2015. (II.25.) önkormányzati rendelet módosításáról

A testület a napirendet 11 igen 3 tartózkodás elfogadta.

A napirenddel kapcsolatban Fetser János képviselő módosító javaslattal élt, melyben azt kérte, a város biztosítsa a rezsicsökkentésben szereplő tüzelő szállítás költségét.
Dr. Horváthné dr. Barta Edit kért szót. Kiemelte, ha a szállítást is bele kalkulálják, akkor el kell csúsztatni a rendelet meghozatalát.

Szabó Ervin kért szót, majd elmondta, sokan várják a tűzifát, és sokaknak nincs arra pénze, hogy a szállításért fizessenek. Fetser János javasolta, hogy a 12 ezer forintos rezsicsökkentési támogatást emeljék 15 ezerre.

Németh Béla nem értett egyet a módosító javaslattal. Vázolta, a rezsicsökkentés nem szociális alapon jár a lakosságnak, hanem fűtési formánként, ezért minden háztartás támogatása nem emelhető.

Név szerint szavaztak a módosító javaslatokról.

Első módosító javaslat a szállításról: Anatal László: nem, Bojtor István: nem, Burka László: igen, Dávid Zoltán: nem, Fejes Róbertné: nem, Fetser János: igen, Füvesi Sándor: igen, Kovács Péter: nem, Lénárt Zoltán: igen, Lövei Ferenc: nem, Németh Béla: nem, Sára Csaba: nem, Szabó Ervin: igen, Tóth Zoltánné: nem.

5 igen és 9 nem mellett nem fogadták el a módosító javaslatot

Kettes számú módosító javaslat a támogatás 15 ezer forintra történő emeléséről: Antal László: nem, Bojtor István: nem, Burka László: igen, Dávid Zoltán: nem, Fejes Róbertné: nem, Fetser János: igen, Füvesi Sándor: igen, Kovács Péter: nem, Lénárt Zoltán: igen, Lövei Ferenc: nem, Németh Béla: nem, Sára Csaba: nem, Szabó Ervin: igen, Tóth Zoltán: nem.

5 igen 9 nem mellett nem szavazták meg a módosító javaslatot.

A nyilvános testületi ülés interpellációval zárult. Füvesi Sándor (MSZP) arról érdeklődött, miért nem adják ki az évek óta üresen álló önkormányzati lakásokat. Mint írta olyan lakásokról van szó, melyek ugyan önkormányzati tulajdonúak, de a bérbeadás joga más szervezeteknél – rendvédelmi, honvédelmi szervek, állami szervezetek, cégek – van. Mint írta, ezzel nincs gond, de mivel a lakások már évek óta üresen állnak, ezt felül kellene vizsgálni.

Dávid Zoltán polgármester válaszában elmondta: az önkormányzati lakások és helyiségek kezelésével kapcsolatos feladatokat ellátó Orosházi
Városüzemeltetési és Szolgáltató Zrt. arról tájékoztatott, hogy a Békés Megyei Rendőrkapitányság a bérlőkijelölési jogával érintett, eddig üresen álló lakást időközben kiutalta. A MOL Nyrt. bérlőkijelölési jogával érintett egyik üresen álló ingatlan vonatkozásában sem jelezte ezidáig, hogy a jogszabály által biztosított bérlőkijelölési jogát meg kívánja szüntetni.
A Városüzemeltetési Zrt. arról tájékoztatott, hogy valamennyi, így az üresen álló lakások vonatkozásában is a lakások bérleti díját a MOL Nyrt. folyamatosan kiegyenlítette, így az nem igényelt intézkedést.
A Városüzemeltetési Zrt. információja szerint a két üresen álló lakás ügye jelenleg a MOL Nyrt. üzemi tanácsa előtt van. Amennyiben olyan döntést hoznak, hogy a bérlőkijelölési jogukat meg kívánják szüntetni, a bérlőkijelölési jog ellenértékének megtérítése mellett nyílhat csak lehetőség a lakások szociális helyzet szerinti bérbeadására.

A választ Füvesi képviselő elfogadta.

A képviselők ezután zárt ülésen bérlakások bérbeadásáról illetve behajthatatlan követelések törléséről döntöttek.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.