- hirdetés -

Egy héttel a soros ülést követően ismét üléseznek a képviselők. Többek között a diákélelmezési intézmény vezetői pályázatairól lesz szó.

Január végén a délutáni órákba nyúlóan egyeztetett Orosháza képviselő-testülete, egy héttel később újra van miről beszélniük: rendkívüli ülést hívott össze a városvezető. Erről előzetesen itt írtunk, a napirendek ide kattintva találhatók.

8:59 – 9:24

Eddig öten az ülésteremben, lassan gyülekeznek a képviselők, elméletben hamarosan kezdünk.

Tíz perccel 9 után elkezdődött az ülés, nem tud részt venni az ülésen Sára Csaba, Elekes Lajos és Lénárt Zoltán. A napirendi pontokat Dávid Zoltán polgármester javaslatára egy zárt napirendi ponttal egészítették ki, melynek témája a Gémes palota értékesítése pályázat. A napirendi pontokat a képviselők elfogadták.

1.) Döntés intézményvezetői pályázatról

A diákélelmezési intézmény ellen nyomozást folytat a rendőrség, a korábbi vezető helyére új kell, négyen jelentkeztek a posztra: Béres Enikő, Farkas Andrea, Czenéné Zsolnai Irén, Urbánné Klapács Katalin.

Mind a négy pályázó vállalta, hogy nyílt ülésen döntsenek a pozícióról – ez nem túl jellemző, emelte ki az ügyrendi bizottság elnöke, Németh Béla. – Mind a négy pályázó alkalmas a feladatra, de javaslatot kellett tenni egy főre. Úgy véltük, kellő tapasztalattal, gyakorlattal Urbánné Klapács Katalin rendelkezik, a bizottság őt bízná meg egyöntetűen a vezetéssel, és majd a testület dönt, hogy egyetért vagy sem.

A pályázók a teremben, szóban nem kívánják kiegészíteni a pályázatukat.
Bojtor István alpolgármester egészíti ki a határozati javaslat eddig kipontozott részeit, javasolva, hogy február 6. napjától 2022. február 6-ig Urbánné Klapács Katalint bízzák meg az intézmény vezetésével, mindösszesen bruttó 450 ezer forint/hó javadalmazással.

9 igen, 4 tartózkodással elfogadta a testület.

Ügyrendben kér szót Fetser János, az MSZP frakcióvezetője: – A múltkori testületi ülésen és most is az ön munkatársa folyamatosan miket vesz egy kamerával. Miért?

Dávid Zoltán: – Mindenkit vesz, nem csak az ellenzéki képviselőket. Fetser János szerint ez nem igaz, a kamera végig rájuk van irányítva: – Nem zavar, csak ne közpénzből fizesse, hogy az ellenzékkel szórakozik, vagy fizesse meg saját zsebből.

Dr. Szabó Ervin (Jobbik): – Ha a múltkori ülésen készült felvételt láthatnánk, akkor meggyőződhetnénk arról, hogy Fetser képviselőtársam téved vagy sem. Polgármester úr azt mondja, mindenkit vett a kamera, nézzük meg a felvételt, illetve kérdezzük meg az illetőt.

A polgármester nem érti a felvetést, és jelzi, fotósnak, kamerásnak nem kell beszámolni arról, hogy kit fotóz le.

Füvesi Sándor kiemeli, nem a médiáról van most szó, hanem a polgármester “udvari” fotósáról: – Hiszen itt már kabinet van, közpénzből fizetik. Folyamatosan rajtunk a kamera, saját célra felvételt készítenek, nézzük meg akkor.

Dávid Zoltán újra kiemeli, ez nem napirend, nem kíván erről tovább beszélni. Szabó kiemeli, vagy eleget tesz az ellenzéki kérdésnek, vagy felvállalja a jogi következményeket. Fetser közben hátramegy az kameráshoz, és neki is szóváteszi.

9:24 – 9:40

2.) A Dél-Alföldi Regionális Fejlesztési Zrt.-ben lévő önkormányzati tulajdonú részvények eladásával kapcsolatos döntések meghozatala

13 igen mellett, egyöntetűen elfogadták

3.) Elővásárlási jog gyakorlásáról lemondás az Orosháza Hun utca 11. szám alatti lakóház felülépítmény 1/4-ed tulajdoni illetősége vonatkozásában

13 igen mellett, egyöntetűen elfogadták

Kérdések

Füvesi Sándor (MSZP) elmondja, korábban feltett kérdéseire az elmúlt hónapokban sem kapott válaszokat. Egy perce volt a képviselőnek, sorolta:

1. Diákélelmezés kapcsán arról volt szó, hogy január közepén fejeződik be a belső ellenőrzés, de az eredményről azóta sem tájékoztattak.
2.Hónapokkal ezelőtt kérdeztem az autóbuszközlekedés kapcsán, hogy mennyi a vonalhálózat teljes hossza. Azóta sem kaptam meg választ.
3. A városi rendezvényszervező cégnek adtak 10 millió forintot. Megkérdeztem, hogy mire fel? Ígérték, hogy láthatjuk a beszámolót, azóta sem kaptam meg.
4. Többször kérdeztem, hogy a DAREH kapcsán miért jelent meg hazugság az Orosházi Életben, és igaz-e, hogy Krisztován Anna írta.
5. Többször kérdeztem, hogy milyen szakértőket alkalmazott a DAREH-ben, negyedik hónapja nem mondta meg ezeket.

Dr. Szabó Ervin (Jobbik) kérdez.

1. A jegyzőasszonytól kérdezem, hogy közpénzből készített kamerafelvétel megnézhető-e vagy sem? Megtagadhatja-e a polgármester, hogy megnézzük? A képviselő, ha kérdést akar intézni az önkormányzati alkalmazotthoz, az megtagadható-e?
2. A diákélelmezés kapcsán szabályos volt-e, hogy előre közölték, kit javasolnak az intézményvezetői posztra, és után szavaztunk, illetve, hogy a másik három személy vonatkozásában nem szavaztunk?

Fetser János kérdez:

1. Jelen pillanatban hogyan áll a Pilot program, milyen keretből finanszírozzák 2017-ben, hány sertés van Orosházán és hogy áll a másik oldala?
2.Miért nyíregyházi benzinkútszervízt hívtak meg a Piloton belül az álversenyzetetés kapcsán, és miért nem egy nagykereskedő céget?

Válaszok Füvesinek:

1. A jegyző Füvesinek válaszolva elmondja, a belső ellenőrzés idejét meghosszabbították betegség, és a nagy anyagmennyiség miatt, amit át kellett nézni. Az ellenőrzés a napokban lezárul, tájékoztatják a képviselőket.
2. Bojtor István elnézést kér, nem kérte be a vonalhálózatra vonatkozó adatot, jövő hétre ígéri.
3. A rendezvényszervező cég kapcsán Benkő Ferenc, a városüzem vezérigazgatója mondja el, hogy a cég éves beszámolóját még nem készítette el, amint ez megtörténik, bemutatja. Füvesi jelzi, nem is erről volt szó: – Azt kérdeztem a decemberi ülésen, hogy miért kap a cég 10 milliót, amikor semmit nem tudunk róla. Ekkor mondta Benkő, hogy készített egy 20 oldalas jelentést, megígérték, hogy ezt megkaphatjuk, nem történt meg. Dávid Zoltán kéri, álljon ez a dokumentum Füvesi rendelkezésére.
4. Újságra vonatkozó kérdésre nem érkezett válasz.
5. DAREH szakértőkről a polgármester elmondja, emlékei szerint megválaszolta a kérdést írásban, de utánanéz.

Válasz Szabónak

1. Írásban válaszol a jegyző, de hozzáteszi, polgármestertől és jegyzőtől lehet kérdezni, önkormányzati alkalmazottól nem.
2. Szintén a jegyző válaszolt: mivel minősített többség elfogadta a jelentkezőt, így szerinte ez szabályszerű, nem kellett a többi diákélelmezési vezetőjelöltről szavazni.

Válasz Fetsernek

1. Fejes Róbertné alpolgármester elmondta, nincs már olyan, hogy Pilot program, hanem hosszútávú start program van. Éppen a mai napon érkezik 99 sertés, a fóliasátrakban március közepén ültetik a korai dinnyét, az előkészületek folynak.
2. A nyíregyházi cégről írásban ígér tájékoztatást Fejesné.

A rendkívüli ülés véget ért, zárt ülést rendel el a városvezető.

Köszönjük a figyelmet.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.