- hirdetés -

További kulturális-, egészségügyi-, sport- és gazdasági kapcsolatokat, és közös képviselő-testületi üléseket is terveznek.

Városi küldöttség járt Orosháza romániai testvérvárosában, Nagykárolyban október 19-én. A Dávid Zoltán polgármester vezette delegációnak tagja volt Bojtor István alpolgármester, Németh Béla tanácsnok, Kovács Péter Dávid és Antal László önkormányzati képviselők.

A küldöttséget Nagykároly immár harmadjára újraválasztott polgármestere, Kovács Jenő fogadta, majd találkoztak a helyi képviselő-testület tagjaival, akiknek röviden bemutatták Orosházát. Ezt követően városnézésre indultak.
– Megnéztük a felújított Károlyi kastélyt, az új polgármesteri hivatalt, ami valójában az egykori Szarvas fogadó, ahol Petőfi Sándor és Szendrey Júlia megismerkedett egymással – ismertette a programot Németh Béla tanácsnok. – Ezután ellátogattunk a színházba, majd az egykori laktanya épületéből kialakított szociális központba, de jártunk a felújított katolikus és református templomban is – tette hozzá.

Az orosházi küldöttség és nagykárolyi vendéglátóik (Fotó: Domján Róbert)
Az orosházi küldöttség és nagykárolyi vendéglátóik (Fotó: Domján Róbert)

Koszorúztak a biblia fordítójának, Károli Gáspárnak emléket állító szobornál, majd a küldöttség Érmindszentre utazott, ahol Ady Endre szülőházánál is elhelyezték az emlékezés koszorúját.

A nap zárásaként a két város polgármestere megállapodott abban, hogy az eddiginél szorosabbra fonják a települések kapcsolatát.
– A közeljövő terve, hogy közös képviselő-testületi ülést tartsunk Nagykárolyban, majd ezt követően Orosházán – ismertette Dávid Zoltán. – Szeretnénk, hogy a sport, az egészségügy, az oktatás, a kultúra területén az eddigieknél szorosabb legyen az együttműködés. Ezért biztatjuk, és segítjük az orosházi egyesületeket, sport klubokat, civil szervezeteket a nagykárolyi kapcsolatok felvételére, és a már meglévő kapcsolatok erősítésére – fogalmazott a polgármester.

A testvértelepülés vezetője, Kovács Jenő emlékeztetett, a testvérvárosi kapcsolat Orosháza és Nagykároly közötti aktívabb volt az 1990-es években, mint napjainkban, ezért ők is azt szeretnék, hogy minden területen történjen ebben előrelépés.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.