- hirdetés -

Új körzeti orvos jött Orosházára, kiderül, mit újítanak idén a temetőkben, megavita volt a hulladékkezelésről. Majd jött Simonka György és bemutatott egy 150 milliárdos projektet, amin jól elvitáztak az ellenzékkel.

Újra ülésezik a testület. Azt, hogy mi lesz a téma, itt foglaltuk össze. A napirendek itt olvashatók részletesen.

Klikk a témára, oda ugrik az oldal
Emelkedik a vízterhelési díj
PILOT program: folytatódik, csak másként
Új orvos a 7-es körzetben
A Pacsirta utcán tornázhatnak az evangélikus iskolások
PILOT program: folytatódik, csak másként
Támogatott tehetséggondozás
Mi lesz a bezárt szemétteleppel és a DAREH rendszerrel?
Turisztikai stratégia. Kell? Nem kell? Végül nem kellett.
Hol épül a jövőnk? 150 milliárdos projekt készül
Kérdések

 12:35 – 12:47

Minden képviselő megérkezett, kezdődik az ülés.

Fetser János (MSZP) ügyrendben szót kért. A jegyzőt kérdezi, hogy mi az indoklása a mai rendkívüli testületi ülésnek, miért kellett zt összehívni? Illetve kérdezi, miért szombat 16 óra után kapták meg az anyagokat, hiszen így nincs idő felkészülni.

Füvesi Sándor (MSZP) szintén ügyrendben kért szót. Elmondja, hogy egy héttel ezelőtt adott be előterjesztést, amely nem szerepel a napirendi pontok közt. Azt kérdezi a testülettől, hogy az orosházi diákokat, pedagógusokat és szülőket érintő két oldalas előterjesztése miért nincs a ma tárgyalt pontok között? Kéri, hogy vegyék napirendre.

dr. Horváthné dr. Barta Edit jegyző válaszában kiemelte, szinte valamennyi napirendi pontnak van olyan határideje, hogy ezen az ülésen dönteni kell róla.
– A költségvetési rendelet adta meg a lehetőséget, hogy a szerződéseket megkössék. A vízterhelési díj nem ilyen, de mivel érinti a lakosságot, így ezt is behoztuk. A háziorvosi körzetről szóló témát szükséges volt behozni, a jelentkező orvos minél hamarabb kezdhesse a gyógyítást. A Pacsirta utca és az egyházi óvodák esetében pályázati határidők lesznek, ezekről dönteni kell. Az ingóságok átadásában már most késében vagyunk, mert a PILOT átalakulása miatt már megy az új rendszer. Az Otthon Melege Program kapcsán is dönteni kell a támogatásról. A tehetséggondozó program folyamatossága miatt is fontos a döntés. A DAREH ülése csütörtökön lesz, emiatt hoztuk be az előterjesztést a testület elé. A turisztikai döntés és a projekthez csatlakozás is olyan, amit azért hoztunk be, hogy minél hamarabb lehessen dönteni – mondja. Fetsernek úgy válaszol, hogy rendkívüli ülést hirdettek meg, ahol nem kell tartani a határidőt, ekkorra készülnek el az anyagok, ezért postázták ilyenkor. Füvesi kérdésére úgy válaszol, a testület korábban már valamennyi oktatással kapcsolatos kérdést leadott a bizottság elé, ezért ott tárgyalták meg.

A jegyző szerint a napirendek többségét fontos volt behozni (klikk a képre) Fotó: Kecskeméti Krisztina
A jegyző szerint a napirendek többségét fontos volt behozni (klikk a képre) Fotó: Kecskeméti Krisztina

Füvesi Sándor nem fogadja el a jegyző válaszát, azt kéri, hogy az előterjesztése kerüljön napirendre. Azt gondolja, hogy az iskolák helyzete nem tűr halasztást, mindenképpen beszélni kell róla.

Elekes Lajos (Fidesz) kérdezi, van-e arra lehetőség, hogy a Füvesi által elmondott témáról a bizottsági ülésen elhangzottakat a testülettel is megosszák.

Bojtor István (Fidesz) alpolgármester ügyrendben kért szót. – Ezt a napirendi pontot a bizottság több mint 20 percig tárgyalta. Az ott elhangzottak nyilvánosak, a jegyzőkönyvek elérhetők lesznek. Nincs semmi titkolnivalónk, félnivalónk. Maximum annyi a különbség, hogy a tévében nem láthatják a vitát.

Lövei Ferenc (Fidesz) bizottsági elnök ismerteti a szavazás eredményét: 1 igen, 5 nem, 1 tartózkodás mellett nem fogadta el a bizottság Füvesi Sándor előterjesztését.

A képviselők szavaznak arról, felvegyék-e Füvesi előterjesztését. 5 igen 10 nemmel elutasították, az eredeti napirendeket 10 igen 5 tartózkodással fogadták el. Kezdődik a vita.

12:47 – 12:58

Emelkedik a vízterhelési díj

1.) Tájékoztatás a 2016. évi vízterhelési díjról

Dr. Szabó Ervin (JOBBIK) kért szót: 2015. április 1-jéhez képest 3,70 Ft-ról 4,32 Ft-ra emelkedik a díjszabás köbméterenként. Ez 17%-os emelkedés, ami bőven infláció feletti.  Emellett a szippantott szennyvíz után is egy hihetetlen mennyiségű emelkedés van. Az Alföldvíz Zrt. adós maradt egy magyarázattal, hogy miért ilyen magas az emelkedés a díjban.

Elekes Lajos osztja Dr. Szabó Ervin véleményét, megkérdezné az Alföldvíz Zrt. embereit, hogy miért alakult így, és kiemeli, hogy a hatósági díjas fogyasztók esetében még komolyabb az emelkedés.

Dávid Zoltán (Fidesz) polgármester elmondja, Orosházán nőtt a csatornázott ingatlanok száma, így az Alföldvíz esetében nőtt a tisztítandó szennyvíz mennyisége is. Azonban nincs jelen senki az Alföldvíz Zrt. részéről aki válaszolna, ezért írásban kérnek majd választ.

Lénárt Zoltán (JOBBIK) és Fetser János azt javasolja, mivel nincs szakember, aki válaszolna, halasszák el a napirendet.

Godár Andrea közgazdasági irodavezető elmondja, március 11-ig dönteni kell erről a témáról, amiből kiítűnik, hogy a halasztást nem lehet megvalósítani.

A halasztást a többség nem támogatta, az előterjesztést 10 igen, 2 nem, 3 tartózkodással elfogadták.


12:59 – 13:05

Új orvos a 7-es körzetben

2.) A 7. számú tartósan betöltetlen háziorvosi körzet betöltésére érkezett kérelem

Dávid Zoltán köszönti dr. Mahmoud Ahmed Toufick urat, aki pályázott a 7. számú háziorvosi körzetre. A orvos beutatkozásában elmondja, 1953-ban Libanonban született, Budapesten végzett az orvosin Summa Cum Laude minősítéssel. Az ország több pontján dolgozott, és Orosházán is gyógyított már a kórházban, legutóbb 3 évig vezette a sürgősségi osztályt. Nős, 2 gyermeke van, Szegeden élnek. – Visszatérek Orosházára gyógyítani. Mivel ismerem a várost, kicsit haza is jövök majd.

Dr. Szabó Ervin üdvözli, hogy végre megoldódik a körzet sorsa, és lesz orvos. Azt kérdezi, hogy a rendelési időn túl elérhető lesz-e a betegeknek az orvos?

dr. Mahmoud Ahmed Toufick az új háziorvos a 7-es körzetben (Fotó: Kecskeméti Krisztina)
dr. Mahmoud Ahmed Toufick az új háziorvos a 7-es körzetben (klikk a képre) Fotó: Kecskeméti Krisztina

dr. Mahmoud Ahmed Toufick elmondja, természetesen addig lesz Orosházán a rendelséi napokon, ameddig betegek vannak a váróban. Emellett vélhetően ügyletet is vállal majd a kórház sűrgősségi osztályán, így többet lesz a városban.  rendelés után is elérhető addig, amíg a betegek ott vannak.

Mindehhez Kovács György irodavezető hozzátesz, a város mindenképpen biztosítja a folyamatos ellátást, hiszen a rendelési idő után már elérhető az orvosi ügyelet.

Antal László (Fidesz) a körzet képviselőjeként üdvözli, hogy újra lesz orvos abban a térségben. – Remélem, sikerül olyan jó kapcsolatot kialakítani a betegekkel, mint az előző orvosnak. Sok idős ember él arra, sokan fordulnak majd önhöz.

Fejes Róbertné (Fidesz) is örömét fejezi ki, hogy újabb körzetben oldódik meg az orvosi elltás, ráadásul egy kiváló, Orosházán már ismert orvos érkezik.

Minden képviselő támogatta, hogy dr. Mahmoud Ahmed Toufick átvegye a 7-es körzetet.


13:05 – 13:42

A Pacsirta utcán tornázhatnak az evangélikus iskolások

3.) Orosháza, Pacsirta utca 8. szám alatti tekepálya hasznosítása

dr. Szabó Ervin módosító indítványt javasol, hogy szívességből ingyenesen biztosítsák az egyház számára a bérleti jogot. – A bruttó 250 ezer forint az önkormányzat számára nem olyan megterhelő a nemes cél súlyával. A mindennapos testnevelés és a fiatalok fontosabbak, mint a bérleti díj.

Elekes Lajos jelzi, hogy ezt az összeget felajánlotta az egyház, javasolná, hogy ne engedjék azt el, hiszen minden forint számít, ráadásul nem szeretné, ha ezután mindenki azzal jönne, hogy adja ingyen a város a tulajdonát.

Németh Béla (Fidesz), az evangélikus egyház világi vezetőjeként köszöni dr. Szabó Ervin azon gondolatát, miszerint szeretné elengedni ezt a díjat. Majd elmondja, nem teljesen igaz, hogy az egyház felajánlotta ezt az összeget, hiszen ők eredetileg azt kérték, a város adja át ingyen a használatot.
– Végül arra jutottunk, hogy kedvezményesen megadták ezt a 250 ezer forintos éves bérleti díjat. Úgy látom, a város költségvetésében ez nem jelentene akkora bevételt, mint amit az iskola tudna felhasználni éves szinten. Volt már olyan, hogy a testület ingyenesen bérbe adott felekezeteknek ingatlanokat. Legkésőbb március 18-áig be kell adni azt a pályázatot, amiből fel lehet újítani az épületet. Szerintem eljött az idő, hogy a testület támogassa dr. Szabó Ervin javaslatát.

Németh Béla az evangélikus egyház világi képviselőjeként is beszélt (klikk a képre) Fotó: Kecskeméti Krisztina
Németh Béla az evangélikus egyház világi képviselőjeként is beszélt (klikk a képre) Fotó: Kecskeméti Krisztina

Fejes Róbertné szerint mivel évente támogatja a testület több millió forinttal az egyházakat, ezért ez az összeg nem jelenthet problémát. – Ha így döntünk, hogy elengedjük ezt az összeget, akkor mindenki jöhetne azzal, hogy támogassa a testület akár a civil szervezeteket is ingyenesen bérbeadott ingatlanokkal.

Elekes Lajos kellemetlen helyzetben érzi magát, hiszen a frakciótársával kell vitatkoznia. – Németh Béla fordult a város felé, hogy segítsünk neki. A város és az egyház pályázatírója közösen írta meg a pályázatot, amelyből ez a terv megvalósulhat. Rossz üzenet, hogy elveszünk a gyerekektől 250 ezer forintot, hiszen éppen ezzel a pályázattal adunk 3 milliót az egyháznak, amiből a gyerekek nevelését tudják jobbá tenni.

Németh Béla elmondja, hogy a pályázati 3 millió forint mire költhető. – Működésre nem hanem az ingatlanok fejlesztésére. Tehát nem fizethetünk villanyszámlát, papokat és bérleti díjat. Örülök neki, hogy a városvezetés átérezte a helyzetet, és elfogadta az ajánlatot. De az egyház világi vezetőjeként nekem a legjobb pozícióra kell törekednem. A döntést, ami születik, természetesen elfogadjuk.

Dr. Szabó Ervin másként közelíti meg a témát. – Van egy épület, ami rossz állapotú, és most lehetőség van arra, hogy megújuljon. Ez mindenkinek jó. 250 ezer forintos tételt ilyen vita alá venni méltatlan. Bár így vitáznánk mondjuk a kézilabdacsapat sok milliós támogatásáról.

Fetser János kiemeli, hogy annak idején öt millió forintért vették meg az OROSházaGLAS Kft.-től a Pacsirta utcai ingatlant, de most meg kellene nézni, hogyan néz ki, és elő kellene venni, hogy miért romlott le ennyire.
– Ha Simonka közeli ügyről van szó, önöknek nem számít a pénz, mikor viszont a gyerekekről vagy egyházról van szó, akkor minden forint számít? Miért van ez? Az orosházi adófizetők szívesen odaadnák ezt a pénzt a gyerekeknek, támogatom a módosító indítványt.

Dávid Zoltán szünetet rendelt el, a Fidesz frakció kivonult. Bő 10 perces szünet után Bojtor István javaslata következik. Kiemeli, hogy a vitában elsikkadt az a tény, hogy ez a 250 ezer forint éves bérleti díj kedvezményes összeg, de kompromisszumot javasol. – Maradna a 250 ezer kedvezményes bérleti díj, viszont a legközelebbi költségvetési tervben teremtse meg a polgármester azt, hogy ezt az összeget beépítsük a városi büdzsébe, ezzel támogatva az egyházat.

Szavaztak dr. Szabó Ervin módosító javaslatáról: 10 nem, 5 igen. Nem fogadták el.

Szavaztak Bojtor István módosító javaslatról: 10 igen, 5 nem. Elfogadták.

Szavaztak a határozati javaslatról: 12 igen 3 tartózkodás. Elfogadták

Németh Béla a végén megköszönte a támogatást az egyház és a gyerekek nevében is.

13:42 – 13:46

4.) Kegyeleti közszolgáltatási szerződés 2016. évre történő módosítása

Az Evangélikus Egyházközség bemutatja, hogy 2016-ban az éves keret terhére milyen beruházásokat kívánnak elvégezni a temetőkben.

Dr. Szabó Ervin szerint ez egy példa arra, hogy a pénz jó helyre kerül. Kiemelte az előterjesztés korrektségét, szerinte szépen kidolgozott és könnyen követhető. – Kiderül, hogy a köztemető fenntartása fontos, és bízunk benne, hogy szép, ápolt temetőnk lesz. Ez is egy példa arra, hogy az egyházközség nem csak a vállalt feladatokat látja el, hanem erején felül is teljesít. Jut olyan beruházásokra is pénz, melyekkel a temetőt szépítik. A kegyeletüket lerovó polgárok érzik majd ezeket a támogatásokat, melyekkel támogatják az egyházakat.

Szavaztak: 12 igen, 3 tartózkodás. Elfogadták.

13:47 – 13:51

5.) Egyházi fenntartásban lévő óvodák pályázatainak benyújtásához kapcsolódó döntések meghozatala

Elekes Lajos elmondja, a református és az evangélikus egyház juttatta el a testülethez a kérést, fejleszteni szeretnék az iskolákat, óvodákat, és ehhez kérnek segítséget. A Terület- és Településfejlesztési Operatív Programon ketresztül van erre lehetőség, de ehhez hozzá kell járulnia a testületnek.
– A református óvodában a probléma az, hogy jelenleg a gyermekek ellátása két helyen, a Lehel utcán és a Táncsics utcán van. Azt szeretnék, hogy egy helyen, a Lehel utcán legyen. A Székács óvoda esetében tornaszobát akarnak létrehozni és akadálymentesítést szeretnének az épületben.

Szavaztak a határozati javaslatokról. Egyhangúan 15 igennel elfogadták őket.

13:52 – 14:40

PILOT program: folytatódik, csak másként

6.) Ingó eszközök használatba adása az Európai Uniós Társadalmi célú Nonprofit Kft. részére

Ez a napirend arról szól, hogy a Pilot programban korábban vásárolt gépjárműveket ingyenesen használatba adják a nonprofit Kft-nke, hogy a konzorcium települései a programban továbbra is használni tudják.

Fetser János kezdi a hosszászólásokat. – A PILOT program 11 fős brigádjai bedőltek, és 5 főre csökkent a program. A gépek kihasználtsága 50%-al lecsökkent, hiszen fele annyi ember használja ezeket az eszközöket. Simonka úr már lehazaárulozta az ellenzéket, mert nem értünk vele egyet, ez pedig példa nélküli. Sajnálatos, hogy az 1,3 milliárdos program bedőlt, de van jövő is, hiszen olvastuk, egy sertés után 25 ezer forintot fognak profitálni – mondja Fetser, majd gyors felsorolásba kezd, hogy a programban milyen Simonka érdekeltségek kaptak szerepet. Kiemeli, hogy az 1,3 milliárd forintból 57 millió forint ment a PaprikaTÉSZ-nek, ami Simonka unokatestvéréé. Úgy tudja, hogy a palántákat és a takarmányokat is külsőstől vették, nem Békés megyei és nem orosházi cégtől. Fetser sorolja, hogy több olyan cég is a beszállítók között van, ami Simonka érdekeltségeibe tartozik, vagy rokona, vagy kampányának támogatója volt a beszállító. – Ki járt így jól? Mert nem az emberek, az biztos. Most a START munka keretében folytatódik a program, vagy ismét átjátszanak egy újabb szervezetnek olyan vagyont, ami nem illeti őket meg. Így lehet egy jó programot elszúrni, így megy a köz pénze Fideszes haverokhoz, rokonokhoz. Orosházán ilyen nem volt, Orosháza azért tart itt, ahol, mert Simonka úr így intézi az ügyeket.

Fetser János szavaz (klikk a képre) Fotó: Kecskeméti Krisztina
Fetser János szavaz (klikk a képre) Fotó: Kecskeméti Krisztina

Fejes Róbertné alpolgármester kiemeli, hogy 11 fővel indult a program, állattenyésztés, növénytermesztés és szolgáltatás. – Már a legelejétől tudni való volt, hogy ez majd csak 5 embernek ad napi 8 órában munkát. A belügyminisztérium jelezte, szolgáltatást közfoglalkoztatáson keresztül nem működtethetnek, ezért alakítottuk át a szervezetet. Munkája mindenkinek van, mindenki dolgozik. A sertésekre közbeszerzést írtunk ki, akkor a szakértők mondtak egy átlagárat, amit 15 ezer forintban határoztak meg. A kiírás időszakában azonban sertést nem lehetett vásárolni ekkora összegből. Ketten adták be a pályázatokat, és a Napsugár Trade tudta 15 ezer forintért adni a 20 kg körüli hízókat. Olyan tápokat kell adni, ami ennek a sertésnek a genetikai állományának megfelel. A talicska beszerzés, a gázolajbeszerzés minden közbeszerzés alapján történt. Múlt héten ellenőrzött a belügyminisztérium, minden rendben van. Egy település akar kiválni a konzorciumból, de helyére már csatlakozott egy másik, akik saját pénzből vásároltak fóliákat és eszközöket. Egy brigáddal csökkent a szám, a konzorciumi tagok nonprofit társaságot hoztak létre, orosházi székhellyel, orosházi vezetővel. Azért, hogy ne legyen gond a palánták és sertések szállításával, fontos most dönteni a járművekről. Továbbra is Orosháza tulajdonában maradnak a járművek, de a használatot megkapja ez a cég. Viszont az üzemeltetést így nem Orosháza, hanem a társaság fizeti majd.

Füvesi Sándor úgy gondolja, hogy Fejes Róbertné nem válaszolt meg semmit, pedig tények sokasága hangzott el. – Soha nem cáfolják ezeket a tényeket, melyet Fetser János felsorolt, így ezeket mind elismerik. A PILOT program arról szólt, hogy Simonkának és körének jobb legyen, nem pedig azért, hogy 1,3 milliárd forintból jobb legyen az embereknek. Kellett csinálni egy kirakatot, azt szépen berendezni és mutogatni. Mi meg feltártuk, hogy a raktárat, a nagy értéket hogyan lopják el néhányan. Folyamatosan mondjuk, hogy Simonka úr érdekeltsége van közelben, egy orosházi sincs benne. Folyamatosan mondja a belügyminisztérium – amennyire lehet ezt a Fideszen belül – hogy ez így nem jó. A végén Simonka úrnak is el kellett ezt fogadni. De sokkal több emberen lehetett volna segíteni. Korábban megkérdeztem, milyen orosházi szakértők vannak ebben benne. De azóta sem kaptunk erre választ. Itt most Nissan, Scania, Volvo, Mercedes gépeket adnak használatba kizárólag az Európai Uniós Társadalmi célú Nonprofit Kft-nek. De kik a tagjai egy ilyen konzorciumnak? Orosháza és hét társa, és sok egyéb, Simonkához köthető cég. Erről a nonprofit és családbarát társulásról van szó. Korábban azt mondta Fejesné, azért kell létrehozni ezt a Nonprofit Kft-t, hogy lehessen pályázni. Kérdésem, milyen pályázatok voltak eddig? Miért csak ez az egy cég lehet a befutó?

Fejes Róbertné válaszol Füvesi Sándornak: – Amikor kiírnak egy közbeszerzést, az egész ország láthatja. Az, hogy erre pályáztak, és kapcsolat van köztük és Simonka úr között, az nem jelentős. Mindenki pályázhatott, nem tették. Volt olyan, aki beadta, de késve. Jogszerűen jártunk el. Továbbra is pályázni akar a nonprofit Kft. De a járműveket nem játsszuk át, hanem használatba adjuk. De ha most azt hoztam volna be, hogy Orosháza város fizeti a gázolajat, a sofőröket, hogy ez a program működhessen, akkor az lenne a baj. De nem ez lesz, hanem az összes település beszáll ebbe a költségbe – fogalmaz Fejesné. Elmondja, a programban Szőke Molnár Tibor mezőgazdász, szaktanácsadó, Palai József, elismert állattenyésztő, Dr. Prozlik László és Dr. Sin Zoltán állatorvos van benne.

Fetser János szerint ennek a fele sem igaz: – Önt iderakta a nyakunkra Simonka, és végrehajtja a dolgokat. Azt mondta Simonka, hogy Gyula és Békéscsaba elment mellettünk. Igaza van, de pont az ilyen átláthatatlan előterjesztések miatt. Ez a program bedőlt, a Pilot elszállt. A startmunka más, kapnak a nem érettségizettek 49 ezer forintot? Kilóg a lóláb, akárhogy csűri, csavarja. Nem ezek az átláthatatlan ügyek viszik előre a város ügyét. Kértük, hogy nézhessünk bele a számlákba, és szerződésekbe, ez máig nem történt meg.

Fejes Róbertné megjegyzi, hogy amiket a sertésekről és egyebekről elmondott, azok valós adatok. – Az, hogy milyen genetikai állományú sertéshez, milyen tápot kell összeállítani, azok mind elhangzottak a megbeszéléseken, melyen jelen voltam. Mivel folytatódik tovább a program, ezért engedélyt adott a belügyminisztérium, hogy idén ne adjunk át semmit és folyamatosan ellenőrzik majd. Ha jól működik a program, akkor országossá kiterjesztik.

klikk a képre (Fotó: Kecskeméti Krisztina)
klikk a képre (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Füvesi Sándor jelzi, hogy tavaly augusztusban kérdezte már, hogy pályázni fog-e a Nonprofit Kft.? Erre nem kapott választ. – Kilóg a lóláb, de ez már nem csak lóláb, hanem az egész ménes. Arról szól ugyanis ez a program, hogyan kapjanak pénzt azok, akik érdekeltek. Ha azt írták, hogy a kapacitás töredékét tudják csak kihasználni, miért nincs más alternatíva a Nonprofit Kft.-n kívül.

Fejes Róbertné szerint keltheti Füvesi Sándor a feszültséget, de megy a PILOT és országos szintre is fejlődhet majd. – Szeretnénk pályázni a Nonprofit Kft-vel húsfeldolgozóra is, hogy ne kelljen a sertéseket elvinni máshova. Ezáltal az emberek, akik a PILOT programban részt vettek, folytatni tudják majd a háztáji munkát.

Vita alakult ki, az MSZP-sek nem értenek egyet Fejes Róbertnével, aki kikérni magának, hogy állandóan támadják és kiabálnak vele.
– Az MSZP semmi mást nem tud, csak támadni bárkit, bármit – mondja Fetser, miközben Fetser bekiabál, hogy “ne Simonkának menjen a pénz”. Erre Dávid Zoltán polgármester nyugalomra inti az ellenzéki képviselőket, hogy ne kiabáljanak közbe, adják meg a tiszteletet mindenkinek, hallgassák végig.
– Jelenleg nem csak az orosháziakért dolgozom, hanem a 19 településen lakókért is. Szeretném, ha dél-békés jobb hely lenne, szeretném, ha mindenki dolgozhatna. Ha egy kicsit elérek ebben, már többet tettem, mint ön – szólt Fetserhez Fejesné.

Dávid Zoltán megemlíti, hogy a programban részt vevő emberek munkát kaptak és ez a program Orosházáért és az orosháziakért volt. – A pályázatokat rendesen megjelentették, nyitottak voltak, aki akart az beadhatta rá a jelentkezését. Meg kell köszönni a programban részt vettek munkáját.

Fetser János ügyrendben kért szót, hogy két kérdésre miért nem válaszolt az alpolgármester. – Mikor nézhetjük meg a szerződéseket, és mennyit fognak keresni pontosan az emberek?

Fejesné elmondta, múlt héten volt a projektzáró, ezért nem válaszoltak eddig, de legkésőbb jövő hét elején megkapják a válaszokat. – A start munkaprogramban fix bérek vannak végzettség szerint. Ezen nem tudunk módosítani – tette hozzá.

Elekes Lajos óva inti az MSZP képviselőit, szerinte amiket elmondtak, az túllép bizonyos jogi határokat. – Ez a belügyminisztérium által vizsgált és ellenőrzött projekt, melyeket engedélyeztek. Ahogy ezt a történetet önök előadják, az a másikat megalázó és jogilag sem átgondolt. Fejesné és csapata a program motorja, melyekre ha nem is büszkék, legalább el kell ismerniük, hogy ezt a programot Orosházáról irányítják. Azt szavazzák majd meg, hogy az önkormányzat által üzemeltetett járműveket átadják a Nonprofit Kft-nek. Kérdésem: ezekkel a járművekkel milyen munkát fognak végezni, illetve hogy Orosházán ebből a programból mi valósult meg? hány embert foglalkoztat a program és hogy milyen hozományai voltak a város számára ennek a projektnek?

Fejesné elmondja, az átadott járművek között van két Nissan terepjáró, hűtőkocsik és állatszállítók. Ezeket továbbra is a program használja. A terepjárókat a szakágvezetők használják, a hűtőkocsik a betakarított terményeket szállítják, az állatszállító pedig viszi az állatokat.
– Két brigádban 22 ember kapott folyamatosan egy éven keresztül munkát, 10 fóliasátrat vásárolt ebből a programból Orosháza, megvettük a fent említett járműveket. Bónumot 18,5 millióért újítottuk fel, oktatóközpontot hoztunk létre, a többi településről is ide jönnek tanulni az emberek. A dél-békési településeknek, óvodáknak, iskoláknak felajánlottuk, hogy környezet órákat is tartsunk a bónumi telephelyen. A Tisza Kálmán iskolával megegyeztünk, hogy a diákok kint tanulhatnak és vizsgázhatnak. Az az egyik hozadéka, hogy megtanult ennyi ember állatot nevelni és növényt termeszteni, és plusz tudást adtunk nekik. Azzal, hogy mi megbecsültük a munkájukat – mert önök ezt nem tették meg – sokat nyert a város. Lehet itt Simonkázni, pusztaröcsögézni, de hogy a város ezzel előrébb lépett, azzal nem lehet vitatkozni. Azoknak jár a köszönet, akik végigdolgozták a programot.

Fetser János szerint tévedés van, hiszen a fóliasátrat az üdülőövezetbe tették, így pedig tönkretették az ottaniak életminőségét. – Arról beszélnek, hogy mekkorát fejlődött Bonum. 2006-ban Pintér Tibor igazgató úr vezetésével virágzott Bónum, rengeteg állat volt. Önök azt tönkretették, majd azt javították fel még egyszer.

Elekes Lajos matekórát tart, miszerint 1,3 milliárd forint támogatás 19 településre, ez 68 millió forint településenként. – 18 millióból felújítják Bónumot, a dolgozók éves bére 22 millió forint. Így maradt 30 millió, amiből megvették a fóliákat, eszközöket. A fóliákból eladtuk a terményeket, beszereztük a járműveket, amikkel gazdagodott az önkormányzat vagyona. Ha ezeket a számokat összeadjuk, nem úgy tűnik, hogy kivitték a pénzt, hanem hogy idehozták.

Fejes Róbertné elmondja, hogy Kaszaperen 5 brigádot indítottak. Brigádonként mindenki megkapta a fóliasátrát, a sertést, a tápot, a növényeket. Orosházán 2 brigád indult, emellett megkapták a bónumi felújítást. A másfél évvel ezelőtti viszonylatokhoz képest már vannak tusolók és fejlődött az infrastruktúrája, melyet továbbra is szeretnének pályázatokon keresztül fejleszteni.
– Orosháza nyert, maradandó értékek maradtak itt, melyeket nem vitt el Simonka. Ezek mind Orosháza tulajdonát képezik. Ezzel nem csak mi gazdagodtunk, de még Önök is – zárta Fejesné az MSZP-seknek intézett szavakkal.

Név szerint szavaztak: 10 igen, 5 nem. Elfogadták.

25 perc szünetet rendelt el Dávid Zoltán.

15:10

Visszajönnek a képviselők, de azonnal zárt ülésre térnek át.

Horváth József (Fidesz) kérte, hogy következzen a zárt ülés, hiszen az Orosháza és Térsége Gazdakör 16 órakor kezdi közgyűlését, amin elnökként jelen kell lennie, viszont a zárt ülés egyik napirendjében fontos téma szerepel, amiben érintett.

Fetser János kérdi, hogy miért tartott fél órás szünetet a polgármester? Dávid Zoltán röviden válaszolt: – Mert így döntöttem.

Szavaztak 10 igen, 5 nem, így módosultak a napirendek, jön a zárt ülés, amin értelemszerűen nem lehetünk bent.

15:50

Folytatódik a nyilvános ülés. Horváth József (Fidesz) már nincs a teremben.

7.) A 45/2015. (III.27) K.t határozat kiegészítése (Otthon melege program)

Egyhangúlag elfogadta a testület a határozatot.

15:51 – 16:01

Támogatott tehetséggondozás

8.) Tehetséggondozó Program póttámogatása (2015/2016. tanév)

Bojtor István (Fidesz) elmondja, a gimnáziummal folyamatosan kapcsolatot tartanak. – A 2016-os költségvetésben kell biztosítani az összeget, melynek elszámolása július végén történik meg.

Tóth Zoltánné (Fidesz) szerint az önkormányzat bizonyítja, támogatja a tehetséges diákokat. – Nem érhet minket vád, hogy nem segítjük a tehetség gondozást, hiszen 2,5 millió forinttal támogatjuk az intézmény szakmai működését.,

Elekes Lajos (Fidesz) fontos, hogy versenyekre is fordítanak pénzt, de másra is szánna. – Többször felvetődött a Bursa Hungarica is, amivel rászoruló diákokat támogatunk. Kérdés: nem kellene ezen összeg egy részét rászorultsági alapon kiosztani?

Bojtor István az elvvel egyetért, de kiemeli, ez versenyekre felkészítő program, amiben nem szelektálják a diákokat. – Komoly eredményeket érnek el a diákok, ezt pedig minim,um szinten kell tartani, vagy tovább növelni. Ha az egyetemmel folyamatos a kapcsolat, megvan a lehetőség, hogy a diákok továbbmenjenek országos vagy nemzetközi versenyekre. Ez az összeg az erre való felkészülést segíti. Az elszámolások mindig korrektek, a célok, amiket a gimnázium megfogalmaz támogatható.

Bojtor István a tehetséggondozás fontosságáról beszélt (klikk a képre) Fotó: Kecskeméti Krisztina
Bojtor István a tehetséggondozás fontosságáról beszélt (klikk a képre) Fotó: Kecskeméti Krisztina

Dávid Zoltán: – Az orosházi gimnázium rendkívül sok olyan embert nevelt ki, akik az életben és felsőoktatásban kiválóan megállták a helyüket. Ez köszönhető az általános iskolai tanároknak is. Ezzel a támogatással a tehetséges diákok még tovább gyarapítják tudásukat és a tehetséggondozó program segítségével olyan tudást halmozhatnak fel, melyet az életben használhatnak.

Fejes Róbertné (Fidesz) szerint mind a tanároknak és diákoknak csak gratulálni lehet. Nem csak a táncsicsos diákokat emelné ki, hanem a városban a többi tanulót is számba veszi. – Ha megnézzük, hogy a humán vagy természettudományi tantárgyakban milyen versenyeredményeket érnek el a tanulók, az igazán dicséretes dolog.

Sára Csaba (Fidesz) nagyon örül annak, hogy ennyi tehetséget gondoz a Táncsics Mihály gimnázium, de felhívná a figyelmet, hogy a Tisza Kálmán iskolában is kiváló eredményeket érnek el a tanulók, akik szintén megállják az életben a helyüket. – Ezek a diákok is megérdemelnek némi segítséget a város részéről, hogy az életben és tanulmányi versenyeken megállják a helyüket.

Egyhangúan elfogadta a testület a határozatot.

16:01 – 17:06

Mi lesz a bezárt szemétteleppel és a DAREH rendszerrel?

9.) A rekultivált hulladéklerakó utógondozási feladataival kapcsolatos döntés meghozatala

Fetser János kérdez: – A hulladéklerakó és a körülötte lévő terület kinek a tulajdonában van? Az előterjesztésben szerepel, hogy szakcégtől kértek az utógondozásra ajánlatot. Milyen szakcégtől kértek, miért nem kértek többtől is? 2006-os adatok szerint akkor 31 ezer fő volt a város lakossága, ez most jóval 29 ezer alatt van, friss számokkal kellene számolni. Kivel kötünk majd szerződést? Éven belüli vissza nem térítendő támogatást és hitelfelvétel esetén önkormányzati kezesség vállalásról döntsünk. Miért? Ennek a rendszernek több tízmilliárdból meg kellene állni a saját lábán. Ha ez nincs meg, az baj. Rengeteg felhasználható hulladék van a rendszerben, amit értékesíteni kell. Ennyi pénzt elköltünk és nekünk kell támogatni a rendszert? Ennek nyereségesnek kellene lenni. Ha nem így van, ez valahol nagyon el lett szúrva valahol. Ha hatékonyan dolgoznának, nyereségesnek kell lenni. A jelenlegi határozati javaslatokat így nem tudjuk elfogadni.

dr. Horváthné dr. Barta Edit jegyző elmondja, a társulási megállapodásban ez a lakosság szám van, mindent ennek alapján kell számolni. – Ez minden településen így van. A társulási tanács elfogadta a szakértői céget, minden település kapott működési engedélyt, abban előírta a hatóság a különböző ellenőrzéseket és adatszolgáltatásokat. Van olyan lerakó, ahol 5 évig, de van, ahol 18 évig tart az ellenőrzés. Ez az összeg arról szól, hogy a teljes rendszer ellenőrzését támogatja, de ez idővel persze csökken. Azért osztottuk ki most a második határozati javaslatot, mert csütörtökön DAREH ülés lesz. A Dareh Zrt. megalakult, később lesz majd a vagyonátadás és a működtetés. Most körvonalazódik, hogy az új DAREH Zrt. hogyan és miként dolgozik majd várhatóan július elejétől. Ahhoz, hogy a Zrt. elinduljon, kelleni fog 1-2 hónapos indító összeg, amíg bevételei nem lesznek a cégnek. A díjakat nem a Zrt., hanem az állam szedi majd be, és utána juttatja vissza a társaságnak. Orosháza a gesztor, itt van a munkaszervezet, és ha kiszámolja a társulás pontosan, mennyi kellene az induláshoz, akkor tudunk dönteni. Lehet nem is pénz kell, hanem hitelt vesz fel a Zrt, és Orosháza a kezes, hogy elinduljon a cég. Volt már olyan, hogy 2 napra Orosháza segítette ki a szervezetet, ez nem került pénzébe a városnak, de a működéshez meg kellett ezt lépni.

Az ellenzéket nem győzte meg teles mértékben a hulladékkezelés rendszere (klikk a képre) Fotó: Kecskeméti Krisztina
Az ellenzéket nem győzte meg teles mértékben a hulladékkezelés rendszere (klikk a képre) Fotó: Kecskeméti Krisztina

Barna Viktor környezetvédelmi szakmérnök válaszol Fetser János kérdésére.
– 76 lerakóról van szó, ennyi eljárás volt szó, melyet 3 héten keresztül ingyen és bérmentve dolgozott fel ez a cég. A pályázatban is ki volt írva, hogy csak az önkormányzati tulajdonú lerakók pályázhattak rekultivációra. Ezért nem pályázhatott a nagyszénási lerakó. Az orosházi lerakó a város tulajdona, nekünk van vele kötelezettségünk.

Fetser János kérdi, hogy miért csak egy cégtől kérnek ajánlatot, miért nem többtől? Miért csak szakcégnek nevezik, miért nem írták le a nevét? – A bevezetőben benne van, hogy a társulás mire társult. Hulladékégető létesítésére, hulladék átrakókra, hulladékválogatóra, hulladékszigetek kialakítására, és hulladéklerakók rekultivációjára. Ebből mi valósult meg?

Barna Viktor elmondja, megvalósult a szelektív hulladékgyűjtés fejlesztése, hulladékátrakók és hulldékszigetek létesítése. – A hulladékégető nem valósult meg, de most is van jelentős anyagáram, amit lehet hasznosítani. Viszont megépült a hulladékválogató Békéscsabán. A DAREH, ha lesz további pályázat, fejleszthet, itt nem zárult le minden.

A jegyző elmondja, két út van: vagy minden település maga végzi a feladatellátást és a felmérést, vagy összefog a 76 település, közösen pályázik, de akkor közbeszerzés kell. A működési engedély minden önkormányzat saját nevére szól, és ezt a monitoring feladatot már most el kell látni. Ezért van ez az 500 ezer forint. Ha majd a társulás, a Dareh Zrt átveszi ezt a feladatot is, akkor ott végzik a munkát.

Sára Csaba kiemeli, hogy a szövegben hulladékégetőmű létesítése is szerepel, ami örömteli. – Önmagában valóban nyereséges a hulladék feldolgozása, válogatása, de keletkezik rengeteg anyag, melyeket hulladéklerakóban kéne tárolni. Jó lenne, ha hulladék égetőműbe lehetne ezeket elégetni, és áramot termelne, pláne, hogy az ott elégett anyagokat is értékesíteni lehet. Ebből a város energiát tud nyerni és további elemeket nyerhetnek ki a rendszerből. Remélem, minél hamarabb lehetőség nyílik a város környékén ilyen rendszer kialakítására.

Németh Béla visszaemlékezik a DAREH indulására, amit nyögvenyelősnek nevez. – Mint Orosháza polgármestere, ügyvezetői feladatot kellett ellátnom. Ennek egyik fontos feladata volt az égetőmű elhelyezése, a széljárást is figyelembe véve, ipari vágánnyal megépítve. Jeles orosházi vállalkozóval tárgyaltam, úgy nézett ki, megoldható, a svájci technológiát is bemutatta nekem, hogy milyen környezet barátan működik. De közben a megyei önkormányzat a megye területfejlesztési koncepcióját elfogadtam, és kimondták, a megyében égetőmű nem épülhet. Ezért okafogyottá vált ez az egész. A városnak nem lett volna kiadás, hisz a pályázati forrásból több száz ember részére biztosít munkahelyet, és komoly mértékben átruházta volna a nyereség részét, a haszon 30 %-a Orosházát illette volna.

Füvesi Sándor elmondja, igaza van Sára Csabának, a hulladékégetőre szükség lett volna.  – A probléma ott van, hogy eltelt 10 év, a Fidesz vezeti a várost és a Darehet is. Sok elmaradt fejlesztés mellett ez az egyik legnagyobb gond, sok száz munkahely veszett el Orosháza számára. Érdeklődve hallgattam önt, mert az előző ciklusban is behoztam egy idézetet Molnár Bélától, akkori alpolgármestertől, hogy azért nem lehetett ezt idehozni, mert a megyei Fidesz nem engedte. Ugyanezt mondta most el Németh Béla, kicsit szőrmentén. Ez azért rossz, hogy párt érdekek mentén dőlnek el fejlesztések, mert jót tett volna Orosházának. Elnézést kellene kérni a fideszeseknek, hogy milyen negatív kampányt folytattak, lázítottak a hulladékégető ellen, és mindenféle hazugságot terjesztettek, hogy milyen rossz lesz ez a városnak. Ebből egy szó sem igaz, és most 10 évvel később úgy tűnik, mintha ebből semmi nem lett volna igaz, és most önök is arról beszélnek, miért nem valósult meg ez korábban.

Dávid Zoltán polgármester válaszolt. – Lehet, hogy az égetőmű nem épült meg, de közel állunk ahhoz, hogy olyan rendszer induljon el, ami sok település hulladék helyzetét megoldja, nem is akármilyen korszerű rendszerrel. Én magam is láttam ezt, lenyűgöző. Például hatféle műanyagot tud válogatni a rendszer, ami nagyon komoly. Most úgy beszélnek megint, mintha ez nem sikertörténet lenne, hogy rengeteg polgármester és település érdekeit közös mederbe hoztuk. Rengeteg munka volt vele, és elkészült, hamarosan el is indul. Ahhoz képest, milyen szeméttelepek voltak Orosházán és a többi településen, most egy új rendszer működik, és már az elhagyott szeméttelepek sem nyitottak, nem szennyezik az ivóvizet. Az önkormányzatok ezt saját pénzből nem tudták volna megoldani. Rengeteg modern hulladékszállító eszközt vettünk, minden új és modern a rendszerben. Ha el lenne hanyagolva néhány napra a szemétszállítás, megnézhetnénk magunkat. Ezzel a DAREH rendszerrel hosszú időre meg lesz oldva a hulladékszállítás és hasznosítás. Mivel ki lesz véve a hasznosítható szemét, sokkal kevesebb lesz a lerakásra szánt hulladék, ami hosszabb távon olcsóbbá teheti a hulladékszállítást is. És megint azt halljuk az ellenzéktől, hogy micsoda baj van itt. Az biztos, senki nem örült volna annak, hogy a háza környékére épül egy égetőmű. Biztos, ezek nagyon modern üzemek, de majd ha lesz erre lehetőség, szükség, majd lefolytatjuk ezt a vitát.

Fetser János ügyrendben kért szót, szeretné megnézni ezt a rendszert személyesen Békéscsabán.

Barna Viktor elmondja, 76 településen volt régi hulladéklerakó, amit rekultiválni kellett, ez pedig 10 milliárd forintos költséget jelentett volna. Ezért társultak a települések, mert egyedül ezt nem tudták volna fizetni. – Régen úgy működött, hogy ahol volt egy nagyobb gödör, oda hordták a szemetet minden szigetelés nélkül, szennyezte a talajvizet és a szél befújta a szemetet a településre. Ezeket mind leszigetelték és befedték. Folyamatosan, negyedévente vizsgálják a környéket, vízmintát vesznek és vizsgálják, megfelelő-e a rendszer. A talajvíz minősége pedig szépen javulni fog. Nem beszélve arról, hogy a régi lerakókat befedték, füvesítették, így szebben is néznek ki, ami nem hátrány – mondja a szakember.

Kiemeli, 50 új járművet vásároltak. Ebben van 3 és 2 tengelyes jármű, és figyelembe vették, hogy a kisebb településeken a nagyobb járművek ne tegyék tönkre az utakat. Elmondta, hogy jelentős költségcsökkenés várható a rendszertől. – Érdemes lenne egy égetőművet is beüzemelni a rendszerbe, de az majd kiderül, megvalósul-e. 2005-ben én magam is jártam egy ilyen égetőműben Németországban. Annak napi szennyezése egy ma Magyarországon működő dízelmozdony napi szennyezésének felel meg. És dízelmozdony rengeteg fut – tette hozzá Barna Viktor.

Beszélt a hulladékválogató rendszerről is. Erről korábban készítettünk egy filmet, ez itt nézhető meg. A DAREH rendszerről pedig itt van rengeteg írás.

Dávid Zoltán polgármester kiemeli, hogy mindig van profibb rendszer, de fontos, hogy ennyi település ki tudta ezt harcolni közös erővel. Arra kér mindenkit, akinek van lehetősége, nézze meg a hulladéklerakót, győződjön meg az eredményről.

Elekes Lajos szól pár szót a gazdasági háttérről. – Füvesi úr előző beszéde 100%-os demagógia volt. Nem hiszem, hogy egy hulladékégető több száz munkahelyet teremtene, hiszen manapság ez a leginkább automatizált folyamat. Az MSZP-s képviselők túlságosan vörösek és nem elég zöldek. Örülök, hogy nem építettek Orosházára égetőt, hiszen az semmiképpen sem környezetbarát. Az újrahasznosítás és válogatás sokkal több pénzt hoz, amellett, hogy ez a leg környezet tudatosabb módja a szemét kezelésnek. Ez a rendszer logikailag tökéletes és így is kell megcsinálni. Létrehoztak a legmodernebb technológiával egy válogatóművet. A maradék szeméttel is kell valamit kezdeni, de ez az utolsó lépés, amellyel foglalkozni kell. Ha létrejött volna a hulladékégető, akkor az meggátolta volna a DAREH rendszer létrejöttét. Kiépült 2006 előtt egy olyan hulladékrendszer, amiben az önkormányzatoknak volt feladata. Viszont létrejöttek lerakók, melyeket banki hitelekből finnanszíroztak. Ha megnézzük az előző időszakokat, az önkormányzatok fizettek nekik, mint a katonatiszt. Banki hitelből fizettek nagyon komoly összegeket a városgazdálkodások, hogy a lerakók működhessenek, akik kiválóan megéltek ebből. Egy átmeneti finnanszírozásra azért van szükség, hogy felépüljön a DAREH rendszer. Orosháza város 2 havonta 17 millió forintot költ hulladékkezelésre. Ez nem ennyi, ha elindul a DAREH. A költségvetés alapján csak az első félévre számoltunk kiadást, de vissza fog jönni az átmeneti finnanszírozásra szánt pénz. A tavalyi évben Orosházának 70 millió forintba került a szemét kérdés, amelyre 20 millió forint támogatást kapott, 50 milliót pedig nem kompenzál majd semmi.

Füvesi Sándor szerint furcsa az, hogyha egyetért valakivel a Fideszes képviselők közül, akkor azt egyből megtámadják. – Arra utaltam, hogy Molnár Béla megmondta, a megyei Fidesz nem engedte a hulladékégetőt. Ez mitől 100% demagógia. A polgármester minősítő megjegyzéseket mondott, miszerint az ellenzék azt mondta, hogy milyen borzasztó dolgok történtek itt. Semmi borzasztó kitételt nem mondtunk. Ha azt mondta, hogy a DAREH Németh Béla idején kezdődött, akkor nem tudja, milyen dimenzióban járt.

Németh Béla szerint valóban igaz az, hogy 2005-ben indult a DAREH, de már az ő idejében kezdődött a munka oroszlán része, az új elnökség nagyon sokat átvett az előző tervekből. – Már a kezdet kezdetén sem abban gondolkodtunk, hogy égessünk. Az égetőben a már nem felhasználható anyagok lettek volna elégetve, amely elektromos áramot biztosított volna. És a várostól 8 km-re terveztük felépíteni. Szerintem ez nagyon jó ötlet volt akkoriban. Nem volt egyszerű közös nevezőre jutni, hiszen a 76 településen mindenki a saját érdekét képviselte.

Szavaztak a határozati javaslatokról: 9 igen és 5 tartózkodás arányban elfogadták az elsőt, majd 10 igen, 4 tartózkodás arányban elfogadták a második határozati javaslatot is.

17:06 – 18:21

Turisztikai stratégia. Kell? Nem kell? Végül nem kellett.

10.) Turisztikai stratégia készítése

Fejes Róbertné kért szót. – Mint látták, itt volt Kiss László a Jövő Építők TDM elnöke, de el kellett mennie, amiért elnézést kért. Az előző ülésen Fetser János azt mondta, hogy a városi turisztika nem működik. Ezért összeültünk Kiss Lászlóval és megállapítottuk, hogy igen, valóban nem olyan fényes a helyzet. Ezért hoztuk be ezt a napirendi pontot, hogy legyen a városnak önálló turisztikai stratégiája.

Fetser János elmondja, többször elhangzik az, hogy turisztikai fejlesztések jöjjenek létre. Ha fontos döntésnek érezné a képviselő-testület ezt a kérdést, akkor belátnák azt, hogy a turisztikai attrakciók fejlesztése és a környezet szépítése nagyon fontos. – Ide nagyon sok pontot be lehetne hozni, akár a környező településekről vagy a lóversenypályáról. Több szekrényre való anyag is van a hivatalban. Orosházának nem szabad Pusztaröcsögével tárgyalni, nem ugyanaz a szint. Nekünk Gyulával, Szegeddel és Kecskeméttel kellene versenyezni. Olyan mélypontra süllyedt Orosháza, hogy abból már nem látom a kiutat. Erre idehozzák, hogy 10 millióért majd megcsinálja ezt a TDM. Az egyetemet végzett egykori városi főmérnök, Takács Antal nem 10 millióért, hanem ingyen is különb fejlesztési tervezetet készítene Kiss Lászlónál. Pályázni kellene, mert alapdolgok hiányoznak. Ennek a fiúnak még a tanulmányait is mi fizetjük. Tavaly kapott 14 milliót, ez a pénz el van tapsolva, hiába bizonygatja, milyen jól dolgozik. Annak idején a Tourinform irodában két egyetemet végzett ember volt, a hivatalban külön csapat dolgozott a terveken, ezeket elő kellene venni. Az egyik fontos eleme az egésznek, hogy legyen fedett uszoda, aminek a megnyert pénzét visszaadták a fideszesek. Őrületesen nagy összeg ez a 10 millió, és nyílt pályázaton kellene ezt meghirdetni, és visszahozni, ki mit adott be. Egy TDM-nek adni 10 milliót, mikor azt mondja Elekes, minden forintra szükség van? Érthetetlen.

klikk a képre (Fotó: Kecskeméti Krisztina)
klikk a képre (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Fejes Róbertné kéri Fetser Jánost, hogy vonatkoztasson el “Pusztaröcsögétől”, ráadásul Kiss László Orosházáért dolgozik. Szerinte megint olyan városokat említ Fetser János, amelyek a TOP-os pénzeket elvennék Orosházától. – Most Gyulát támogatná, vagy Orosházát? Épüljön meg Gyulán az 56. szökőkút is, amíg itt nem történik semmi? Meg lehet nézni, hogy mennyi román autó áll Gyopárosfürdő parkolóiban és hogy teli vannak a szállók. Ne azokat a városokat támogassuk, akik elveszik Orosházától a TOP-os pályázati pénzeket.

dr. Szabó Ervin visszatekint a 2015 decemberi és 2016 februári ülésre, amikor szó volt a TDM-ről és kiemeli, ennek az anyagnak az elkészítési ideje február 25-e. – Február 12. után hogyan merült fel ennek a 10 milliónak a szükségessége a semmiből? Már a tartalék kerethez nyúlunk, hogy pénzt kapjon a TDM. Ez egy turisztikai stratégia a város számára 2023-ig. Ezért fizetünk 10 millió forintot, 2016 júniusig kell ezt megcsinálni, és 2023-ig kell ezt megvalósítani. Nem rövid ez az elkészítési határidő? Elénk kerül ez a stratégia majd egyáltalán, vagy csak odaadjuk ezt a 10 milliót és hajrá? Lenne pár kérdésem Kiss Lászlóhoz. Mire gondol ebben a stratégiában, mire kell ez a pénz, hogyan épül fel a dokumentum, van-e elképzelése már az egészről? Én eddig nem éreztem ennek a hiányát. Van egy rendezvényszervező nonprofit zrt-nk, vagy egy PMK, de a következő napirendet nézve lesz egy újabb nagy marketinges projekt is. Nekem erős aggályaim vannak ezzel.

Füvesi Sándor szerint úgy történt, hogy Kiss László felébredt és elgondolkodott, hogy mennyit kéne kérni Orosháza város önkormányzatától? – Legyen 10 millió forint. A “Simonka építő TDM”-et jónéhány formában támogatta az orosházi önkormányzat, van ingyen iroda, célzott támogatások. És most bejönnek ilyen 10 milliós összegek. Ez a TDM pont 10 milliós kölcsönt adott a Simonkához köthető ParikakerTÉSZ Kft-nek is. Többször kérdeztük, hogy egy ilyen TDM miért adott kölcsönt, hogyan szolgálta ez az orosházi turizmust? Megmondom: semmit nem válaszoltak, a hivatalos testületi anyagot leszedték a netről. Hivatalos stratégiára mindig szükség van. Azokat az anyagokat kéne elővenni, melyek 2006 előtt elkészültek, az MSZP-s vezetés idején. Akkor Orosháza még Bezzeg város volt, hiszen a turizmusban elöl jártunk. Semmi másról nem beszéltünk az elmúlt években, mint arról, hogy nekünk nem Pusztaottlaka az a színvonal, amelyet meg kell célozni, hanem ennek az ellenkezője. Reméljük, hogy a mostani pénz nem fog ugyanarra a sorsra jutni, mint amit korábban fizettek egy hasonló tanulmányért még Dancsó József idején. Jót enni, jól lenni és jól élni. Az volt akkor a szlogen, na ezt azóta sem használja senki.

Közben megérkezett a terembe Simonka György fideszes országgyűlési képviselő.

Fetser János módosító indítványt ad, miszerint a turisztikai stratégiára nyílt közbeszerzési pályázatot írjanak ki. Szerinte a turisztikában Gyopáros kihasználtságát kellene fokozni és megépíteni a fedett uszodát. Újra felemlegeti, hogy a Barátság utcán, a város kapujában Gyopárosfürdő felé leromlott épületek vannak. – Ha a TOP pályázatot erre akarják használni, hogy a várost fejlesztik, az támogatható. Emlékezzünk, 6 milliárdot ígért Simonka.

Fejes Róbertné számára megdöbbentő, hogy Füvesi Sándor folyamatosan a TDM-et szidalmazza a hozzászólásaival. Szerinte szüksége van a városnak Kiss Lászlóra, mert egy jó szakember és nem ezt érdemli.

Sára Csaba szerint sok sületlenség hangzott el, az MSZP-nek nem volt korábban semmilyen marketing stratégiája, még az élményfürdőt is az akkori Fidesz kormány kezdte építeni. – A Dél-Kelet Kapuja program is sok visszásságot hozott, az akkor átadott szállodában nem volt klíma, szúnyogháló. Megcsináltak egy hatalmas konyhát, ami megvan, de semmire nem használható. A laktanya területén az utak, parkolók silány minőségben készültek el. Önök, MSZP-sek is vezették az országot, a várost, és meg lehet nézni, mit hagytak itt. Most az ön szemetüket próbáljuk elvinni, és önök a partvonalról ordítanak.

Elekes Lajos érdeklődve hallgatta a vitát. Szerinte Fetser János és Füvesi Sándor a negatív kabalája Gyopárosfürdőnek. –  A botránypolitikán kívül nem tettek hozzá semmit az orosházi turisztikához. A TDM egy orosházi székhelyű szervezet, melynek elnöke Kiss László vállvetve dolgozik az önkormányzattal Orosháza jövöjéért. Nem Simonkának és Pusztaottlakának, hanem a városnak. Az elmúlt két évben nő az orosházi fürdő és szállodák látogatottsága, amihez köze van a TDM-nek is. Rengeteg ember él meg a turisztikából és vendéglátásból Orosházán, ezért az ellenzék őket is támadja, amikor ez ellen felszólal. Önök mindig csak lefitymálnak mindent és méltatlanul támadnak. Ez belefér, de azokat az embereket, akik tényleg szakmai munkát végeznek és őket támadják, az szintén méltatlan.

Füvesi Sándor tisztelettel kéri az ülésvezetőt, hogy amikor ellenük személyeskednek, akkor azt hallja meg. – Kénytelenek vagyunk a hazugságokra reagálni, amiket például Sára Csaba is hosszasan sorolt, miszerint minden csak a 2006 előtti MSZP-s vezetés hibája lehet. Bejelentették 2014 márciusában, hogy  megtalálták a fürdő új kabalafiguráját Gyopárosfürdőnek. Ez volt a liba. De senki nem emlékszik rá, soha nem használták. Most jön az újabb 10 millió, de mire? De ha már itt van, megkérdezem Simonka képviselő urat, miért adott a PaprikakerTÉSZ-nek kölcsön 10 millió forintot a Jövő Építők TDM?

Sára Csaba riposztol Füvesinek, és megjegyzi, Ő nem szokott hazudni, hiszen az MSZP-sek azok, akik már ezt megtették.

A polgármester Simonka Györgynek adja meg a szót, aki először is köszönti a testület hölgy tagjait nőnap alkalmából, majd beszáll a vitába. Szerinte pártpolitika zajlik, amely nem csak az MSZP részéről, hanem mindenhol előfordul. – Olyan messze van még a választás, olyan messze van még az, hogy bebizonyítsák, hogy a jelenlegi vezetés nem tudta elvégezni a dolgokat. Addig viszont próbáljanak segíteni, hogy együtt teremtsenek. A pusztaröcsögézést nem értem. Öntsünk tiszta vizet a pohárba. 6 éve alapítottuk a TDM-et, azért, mert azt vettük észre, hogy a fejlett városok elhúznak Orosháza mellett, mivel Bajnai Gordon idején sorra nyerték a pályázatokat. Volt ennek politikai oka, lobbi oka és szakmai oka is. Kérem, hogy emlékezzenek, 2007-ben írtak egy programot, melyeket 2010-ben lehetett megvalósítani. Az első körben voltak a regionális fejlesztési tanácsok, a lényeg, hogy az Európai Unió által kiírt dolgokat be kellett tartani, ezért Bajnai Gordon kormánya kérte, hogy a TDM-eket állítsuk fel. Ezeknek az volt a célja, hogy ne csak egy program tudjon pályázni, hanem legyen horgászat és egyéb szabadidős tevékenységek, hogy legyen turizmus. Megnéztük a Mórahalmiakat és Gyulaiakat akiknek volt TDM szervezetük. Pályázni kellett, és ahol volt TDM, az 10 ponttal többet jelentett a pályázáskor. Elmentünk azokhoz akik már ismerték ezt a rendszert. Egyszerűen nem tudtak fejleszteni 2009-től, akik nem rendelkeztek TDM tagsággal, és itt elértünk a kulcs mondathoz. Mondhatnak Önök bármit, de nem sikerült a megyében felállítani a TDM szervezetet. Azok az emberek, akik a turizmusból szerettek volna megélni, bármilyen attrakciót fejlesztő vállalkozásuk volt, nem tudtak fejleszteni Uniós forrásból, csak azért, mert nem volt TDM. Akkor még dr. Dancsó Jószef volt a polgármester, Zalai Mihály az alpolgármester és láttuk, hogy Orosháza bármennyire fontos is a térségben, egymaga nem fogja elérni a TDM minősítést, ezért arra kértek, hogy támogassam Orosházát ebben, léphessen be a város az általunk már megalakított Jövő Építők TDM-be. A feltételeket teljesítette Orosháza, így 2 héttel később úgy mentem ki a bizottság elé, hogy legyenek szívesek Orosházát befogadni, hiszen így sokkal nagyobb turisztikai egység leszünk. Akkor amikor Önök erről vitáznak, hogy a TDM-nek szánt pénz az sok vagy kevés, akkor emlékeztetem Önöket, hogy a vállalkozóknak, akik pályázni szeretnének ez ajtót nyitott meg. Az idegenforgalmi adó jelentős részét át kell adni, ebből nyomnak pl. szóróanyagot. Minden költést el lehet kérni, meg lehet nézni – mondja Simonka.

klikk a képre (Fotó: Kecskeméti Krisztina)
klikk a képre (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Majd kiemeli, hogy a sokat emlegetett PaprikakerTÉSZ is a 150 jelenlegi tag között egy, olyan, mint Orosháza. Önöknek sikerült elüldözni Dedák Angélát, egy kiváló szakembert, aki jelenleg kiváló munkát végez Budapesten. Azt mondta, ebben az ellenszélben, mint amit itt az MSZP-sek csinálnak, nem lehet értelmesen dolgozni. Most újra jönnek a pályázati kiírások, mivel egyedül lokálisan nem fogunk tudni benyújtani pályázatot, közösen komplex programban viszont nagyobb az esélyünk. Arra kértük a TDM-et, hogy alkossak egy közös stratégiát. Minden önkormányzat számára pénzből teszik ezt. A jó ötleteket általában jó szakemberek szokták hozni. Miután megnézték a hozzászólásokat és megnézték, hogy milyen légkör lengi körül ezt a TDM-et, sorra mondanak nekünk nemet. A stratégia komplexitását dolgozza ki a TDM. Az alapmunkát minden áron elvégzik, de nem szeretnének ennél többet dolgozni Orosházán. Azt kérik, hogy Orosháza város hozza létre a saját TDM-ét és készítse el a saját stratégiáját. A két szakembert (gondol itt Füvesire és Fetserre. A szerk.) aki mindig elmondja, hogy mennyire rosszul működik ez, arra kérem, hogy végre kezdje el a munkát és azokat a városokat, vállalkozásokat hagyja dolgozni, akik szeretnének alkotni. Kérem a testületet, hogy ne bízza meg a TDM-et, hiszen nem akarnak Önöknek dolgozni. Amikor elérkezik a fejlesztések ideje, akkor még továbbra is csak rossz színben tüntetik fel a TDM-et. A TDM a puszta létével segít, hogy meglegyen a fedett fürdő, legyen fejlesztés, legyen ott szó szúnyoghálóról vagy kalandparkról, vagy a vendéglátósok fejlesszék a kávézóikat. Ha ezt most az ellenzéki képviselők nem fejezik be, akkor ez el fog veszni. Önök szerint amit mi tettünk, az rossz. Akkor próbáljanak meg jót tenni – fogalmaz Simonka.

Fetser János szerint valóban egyben kell kezelni a turisztikát, nem csak városi, hanem térségi szinten. – Minden településnek más az attrakciója. Az elmúlt időszakban azért nem nyert a város, mert nem pályázott. Az én időszakomban rengeteg ilyen jellegű dolog történt. Már kétszer is említette Dedák Angélát. Egy kérdést tettünk fel neki: milyen haszna volt abból a városnak, hogy kiment Hollandiába. Nem kaptunk rá választ, ahogy sok minden másra sem. Itt volt korábban Bokor Erika, Dégi Éva, országosan elismert szakemberek, akik Szegedtől Sopronig megállták a helyüket. A Tourinform iroda szét lett bombázva. Ha önök a költségvetésben megszavaznak 10 milliót egy koncepcióra, akkor nincs gond. Nem az a gond, hogy készül ilyen anyag, hanem, hogy pontosan mire is kérnek pénzt, mert ezt nem írták le. És van sok olyan háttéranyag, ami már elkészült, elő kell ezeket venni. Nem mi hiányoljuk az uszodát, hanem az ideérkező vendégek. A környezet elhanyagolt, konkrét építés nincs. Én megnéztem hat osztrák fürdőt. Építettek a puszta közepén olyan fürdőt, ahol négy 4 csillagos szálloda van, ahol fedett folyosóval át lehet menni a föld alatt a fürdőbe. Minden szálloda a saját környékének terményeit használja. Le lehet másolni ezeket a példákat, mindenki jól járna ebből a pénzből. Nem akarunk mi a negatív arca lenni ennek a fürdőnek, de nem így kell vinni a dolgokat. Nyílt közbeszerzési pályázaton hirdessük meg a stratégiát. Letesznek 10-12 ajánlatot, önök a sarokpontokat megadják, és ennek alapján eldöntjük az ülésen, hogy kit bízunk meg vele. Ezt mi megszavazzuk, és lehet, hogy nem is kerülne 10 millióba. És ha már itt van, én is megkérdezem: a PaprikakerTÉSZ Kft-nek miért kellett 10 millió forintos kölcsönt adni?

Simonka György kapott újra szót, és válaszol Fetsernek és Füvesinek. – Először is a PaprikakerTÉSZ. Önök azt mondják, hogy ez az én érdekeltségembe tartozik. Önök nem tudnának előállítani egy ilyet, hiszen rájönnének, hogy ehhez legalább 16 termelő kell. Minden embernek van egy szavazata, de én már nem vagyok tagja, hiszen a jelenlegi kormány elvette tőlem azt a lehetőséget, hogy mezőgazdasági termelő legyek. A PaprikakerTÉSZből is ki kellett lépnem, ahol 10 ezer forintos szavazati részem volt. Ott is megfogalmazták, hogy jobb lenne ha kilépnék, túl sok támadás éri a TÉSZ-t miattam. Ebben egyébként jelenleg több mint 360 tag van, a termelők ezen keresztül adják el a terményeiket, hatékonyan, jó áron. Szeretném megjegyezni, hogy egy diverzifikációs pályázatnak megfelelően a PaprikakerTÉSZ turisztikai pályázatot valósított meg az országban, melyhez szüksége volt a TDM-re. Ha a TÉSZ szükségesnek látja, hogy kölcsönt kérjenek a TDM-től, akkor azt megtehetik, hiszen ők is tagok benne. Korábban Orosháza is adott 15-20 millió forintot, amivel aztán a TDM rendben elszámolt. Minden benne lévő cég, minden pályázat, programelem külön számlán fut. Mivel a TDM-nek semmi félnivalója nincs, ezért odaadták az egész könyvelésüket, még azt is, amire nem is lett volna szükség, hiszen titok. Erre önök mit csinálnak, kiteszik az internetre azt a dokumentumot, ami nem is önökre tartozik. Ez szerintem törvénytelen is, de a TDM tagjai nyeltek egyet, és azt mondták, nem jelentik fel önöket, de ez sem esett jól a tagságnak. A TDM jelenleg több száz tagból áll, és a többség azt kéri, hogy Orosháza inkább lépjen ki a TDM-ből. Nagyon sajnálják az érintett vállalkozásokat, de olyan szintű alaptalan támadásokat kapnak, hogy erre kérik a várost. Ők meg tudják valósítani magukat e nélkül is, de az Önök sárdobálása negatív színben tünteti fel a TDM-et.

Füvesi Sándor következik, aki szerint van egy szint, ami alá nem szeretne lemenni, ezért nem szólt hozzá a februári ülésen sem, amikor jelen volt Simonka György. – Nekem nem szokásom minősíteni azokat a képviselőket, akik ugyanolyan választások alapján jutottak be a testületbe, mint bárki, listáról, vagy egyéniben. Ön viszont ezt tette most is velünk, de ezzel a választókat minősítette, amit én soha nem tennék meg. Mi, az 5 ellenzéki képviselő ugyanolyan demokratikus úton kerültünk ide, mint a többiek, és elmondjuk a véleményünket, még ha önöknek ez nem is tetszik – mondja Füvesi. Kiemeli, hogy ezt az ominózus TDM adat kitevős ügyet nem ők kezdték, hanem az önkormányzat, amikor egy előterjesztést feltöltöttek a város honlapjára, amit ő letöltött és tanulmányozott. – És amikor kérdéseket tettünk fel, miért volt 1 milliós telefonszámla, miért voltak hatalmas költések, ezekre nem kaptunk választ. Az volt a válasz, hogy levették ezt a dokumentumot az oldalról, amikből ezt kiolvastuk. És ön most inkorrektséggel és törvénytelenséggel vádol minket. Én most azt akartam bemutatni, hogy miért tértek le a jó és helyes útról. Ha a Jövő Építők TDM elnöke nem az ön unokatestvére, ha a TDM nem Pusztaottlakára van bejelentve az alapításkor, akkor nem lenne ez téma, nem lenne ez gyanús. Még az is titkos volt sokáig, hogy hány tagja van a TDM-nek, pedig ez csak egy szám. Megkapom, hogy biztos a kamerának szerepelek. Pedig a kamera nélküli nyilvános bizottsági ülésen is mindig elmondtam, semmiféle stratégiája nincs a városnak. Van-e a városnak éves program és marketing terve, most is megkérdeztem. Az volt a válasz, nincs. Azt ígérték, hogy február végére elkészül. Nem készült el. Szegeden már az őszi és téli programokat hirdetik, nálunk még a tavaszit sem tudni. Ez nem nekem hiányzik, hanem a városnak. Ha mi itt öten tüll ruhában táncolunk az asztalon, akkor sem tudjuk megakadályozni az ön fideszes városvezetését, hogy azt csináljanak, amit akarnak. De az a probléma, hogy nem jó az út, amin önök járnak.

Fejes Róbertné nem örül annak, hogy ha Orosháza a TDM fekete báránya, de úgy gondolja, Simonkának sok mindenben igaza van.  Az elhangzottakat figyelembe véve javasolta, vegyék le a napirendről ezt a pontot. Megemlíti, hogy 99%-os értékelést kapott a Tourinform iroda országos szinten 2015-ben.

Mindenki elfogadta, levették napirendről a témát, így nem is szavaztak róla.

18:21 – 19:30

Hol épül a jövőnk? 150 milliárdos projekt készül

11.) Csatlakozási szándéknyilatkozat a „….JövőD Dél-Békésben épül…” programhoz

Fejes Róbertné félve kéri a testületet, hogy támogassák a napirendi pontot a korábban elhangzottak miatt.
– Ez a program a fiatalok itt tartásáról szól. Ha elmennek, jöjjenek vissza. Kikérve a véleményüket olyan jövőt akarunk nekik teremteni, hogy boldogok legyenek. Én sem szeretnék egyedül megöregedni, szeretném, ha itthon élnének majd a gyerekeim. Antal László és Horváth József is jelezte, hogy szervezetük szeretne ehhez csatlakozni. Nem csak a mi érdekünk, hogy itt maradjanak a fiatalok, hanem az ellenzéknek is. És nem csak az oktatásról van itt szó, pedig a Kodolányi főiskola székhelye itt lesz, és egyetemet szeretnénk belőle. Engem bíztak meg, hogy a munkahelyteremtési részt vezessem. Sok munka lesz, még ha látható, hogy támadni fognak, mint ahogy a pilotban is támadtak. Itt most azonban összefogás kell, mert ez mindeni érdeke.

Dávid Zoltán kiemeli, minden olyan program, ami jó a városnak, támogatni kell. – Itt kell tartani a gyerekeket, rendkívül fontos ez a projekt az egész város számára és nagy jelentősége van.

(klikk a képre) Fotó: Kecskeméti Krisztina
(klikk a képre) Fotó: Kecskeméti Krisztina

Elekes Lajos: – Nem engedem magamat túszul ejteni, hogy bármilyen gondolat, ami Simonka György részéről jön, attól mi rettegni fogunk, hogy mit gondol róla az ellenzék. Beleállunk a vitába, ha kell. Naná, hogy tőle várjuk a segítséget és a jó ötleteket. Csatlakozva Fejes Róbertné véleményéhez, azt gondolom, hogy az ellenzéki képviselőknek sem szabad támadni. Tíz témakör, ami fel van sorolva az együttműködés programja között. Nem csak segítünk a körülöttünk lévő régiónak de a város is profitálhat belőle.

Bojtor István a napokban részt vett egy tájékoztatáson ezzel a programmal kapcsolatban. – Régen látott társadalmi és szakmai összefogást tapasztaltam. Ebben nem csak a politikusok vettek részt, hanem oktatási, és jogász szakemberek, akik 100%-os támogatásukat adták ehhez a programhoz. Nagy csalódás lenne, ha ezt az ellenzék nem támogatná.

Tóth Zoltánné szintén örül ennek, hiszen a program egyik célja, a fiatalok jövőképének javítása. A programmal egyetért, mert a turizmus, egészségügy és oktatás fejlesztése mind olyan tényező, amellyel a fiatalokat itt tudják tartani.

Antal László a Magyar Tartalékosok Szövetségének helyi elnökeként sok gyerekkel foglalkozik. – Neveljük a gyerekeket, hogy szeressék a városukat. Megpróbáljuk az egészséges életre nevelni őket, támogatható ez a program.

Sára Csaba örül annak, hogy ez a program talán vissza tudja fordítani a megye népesség fogyását. Reméli, hogy a fiatalok ezáltal versenyképes fizetéshez jutnak majd. Nagy hangsúlyt fektetne a műszaki képzésekre, középszinttől fölfelé. – Technikusokra, mérnökökre és informatikusokra szükség van, hogy az itteni vállalatok versenyképes termékeket tudjanak előállítani. Ahhoz, hogy ezek a programok megvalósuljanak, rengeteg pénzbe fognak kerülni, de lehet hogy a program csak 5-10 év múlva fogja meghozni a gyümölcsét.

Simonka György országgyűlési képviselő arra kéri az ellenzékieket, hogy támogassák a programot. – Amikor legutoljára itt voltam, azt is elmondtam, hogy számunkra a legnagyobb kincset és erőt Orosháza jelenti, mégis Orosháza a maga 30 ezer főjével a tárgyalóasztalokhoz nem fér hozzá, hiszen ahhoz kevés. Az elmúlt hetekben azon dolgoztunk, hogy ezt a programot összeállítsuk. De mi is ez a program, hiszen az előterjesztésről pontosan ez nem derül ki. Holnap este vacsorára hívtam meg a Jobbik, az MSZP, a DK és az EGYÜTT választókerületi elnökét, hogy erről egyeztessünk. Ha csak a másik rovására tudjuk magunkat megvalósítani, akkor a megye le fog maradni. Most kell ütnünk a vasat, mindezt közösen kell megtennünk. Szeretném kérni az ellenzéki képviselőket, hogy változtassanak, és ha kell, mi, fideszesek is változtatunk. Bármilyen szép dolgot valósított meg a vezetés vagy a polgármester, mindig az maradt meg az emberekben, amit a legjobban, leghangosabban szajkóztak. Akinek más dolga sem volt, minthogy szétszedje a felépített programot, folyamatosan szapulja, az ő véleménye jut el a fiatalokhoz.  Az elmúlt másfél órában én mást sem hallottam, hogy ez nem jó, az nem jó. És ez megy át. Fogy a város lakossága, és a térségben is kevesebb ember van. Nem lesz munkaerő, ha elfogynak az emberek, nem lesz kire építenünk gazdasági alapon munkahelyeket, és nem fog beindulni az a társadalmi élet, amelyre mindenki szívesen tekint vissza. Én érzem, hogy Önök ellenzékben tehetetlenek ebben a helyzetben, sokszor magukra maradnak. Önök nem tudnak mást se tenni, csak segélykiáltásokat alkalmaznak jó hangosan. Mi is csináltuk ezt korábban, Gyulával és Békéscsabával szemben, hangosan kibáltunk, de semmi foganatja nem volt. A segélykéréseket nem hallják meg, mert azt gondolják majd ezek gyengék, ezek nem fogják tudni képviselni magukat. Orosháza és Mezőkovácsháza hátrányos helyzetű, ezzel szemben Gyula és Szeged előrébb van. Az Európai Unió nekünk küldi a most kiírt pénzeket, hogy fejleszthessünk és felfejlődjünk. Az előző időszakban Szegeden osztották ki a pénzeket, de ahogy megérkezett azt egyből ellopták. Az erős városok úgy gondolják, hogy ma is joguk van ennek a pénznek az elosztására, ezért másra se várnak, minthogy visszakerüljön a régi rendszer. Arra van szükségünk, hogy fejlesszünk. Mást se mondtunk évekig, hogy a fejlett városokkal szemben nálunk a mentő sem tud bemenni az utca végére, akkora sár van, de ezt ők nem hallották meg. De a mi fiataljaink igen, pedig nem nekik szántuk. Ők hallották ezt csak meg, és azt gondolják, hogy Gyula jó, Szeged jó, mert onnan nem csak a segélykiálltás érkezik. Kérem, fejezzék be egymás kritizálását, hiszen ez nem jó. Önök a szülőfalumat Pusztaröcsögének nevezik, én pedig Pusztaottlakának. Orosháza történelmét megpróbáltam tanulmányozni. Az emberek jóformán az újkori történetben csak a Főteret tudják megemlíteni, mint fejlesztést. A számok egyértelműen beszélnek. Pedig annyi minden jó dolgot csinált Németh Béla, de csak a sportra emlékszünk. Fetser úr annak idején például a Kodolányi főiskoláért rengeteget tett, melyet remélünk, hogy most egyetemmé fognak átnyilvánítani. Mi pedig Fideszesek akkor szétkiabáltunk mindent és csak a TESCO ügy maradt meg az embereknek Fetser Jánosról. Önöknek is választaniuk kell. Ebben az időszakban nincs kampány, együtt kell dolgoznunk. Önök Burka úr kivételével nem tudták meggyőzni a választókat arról, hogy itt a helyük. Úgy gondolom, hogy Önök elbuktak. De én akarom, hogy önök is itt legyenek. Higgyék el, olyan borzasztó üzenetet küldenek a fiatalok számára, amely miatt el fogunk fogyni – mondja Simonka.

Simonka György együttműködésre kérte az ellenzéki képviselőket (klikk a képre) Fotó: Kecskeméti Krisztina
Simonka György együttműködésre kérte az ellenzéki képviselőket (klikk a képre) Fotó: Kecskeméti Krisztina

Hozzáteszi, éves szinten 4000-rel csökken a Békés megyeiek száma, ezek az emberek elsősorban a visszamaradott területeket hagyják el. – Szeretném hogy ne politizáljunk, hanem közösen dolgozzunk. Kérem az ellenzékieket, segítsék a munkánkat, és ha hozzá tudnak tenni, akkor jó és vigyük oda a miniszterelnök elé a terveket. Nagy szükségünk van a pénzre, és ezért minket keményen támadnak Gyuláról, mert ők akarják megszerezni. Épp a mai napon jelent meg a Népszabadságban és a HVG-ben, hogy Simonka milyen pénzeket nyúlt le. De én úgy fordítom ezt le, hogy mennyit dolgoztunk ezért, hogy ez az összeg ide kerüljön. Nincs baj, harcolnak a saját érdekükért a fejlett városok. De ha engem ki tudnak ütni, ezzel gyengül Orosháza is, és nem lesz annyi forrás, ami kell. Legyen közös munka, dolgozzunk ki egy 150 milliárdos programot, hogy megüzenjük a fiataloknak, olyan jövőt építünk, amilyet ők akarnak. Kérdezzük meg őket, mit akarnak. A csata nem fog lankadni. Sokáig nem voltunk erősek, nem akartak velünk tárgyalni, de most össze kell fogni. Az egész dél-békésnek Orosháza turisztikáját kell támogatni, ami a húzóágazat. De a programnak nem orosházinak, hanem dél-békésinek kell lenni. Amikor önök Pusztaröcsögéznek, mindig olyan ügyben szólalnak meg, amikor mi tettünk valamit. Kérem, támogassák ezt az előterjesztést, és ássuk el a csatabárdot. A következő 2 évben legalább 50, de lehet hogy 100 évre eldől az orosházi térség sorsa. Az EU-s forrásoknak ide kell érkezni, hogy ne fogyjon el a térség. A kampányban elmondtam, mennyit fejlődtünk. Orosháza 6 bevezető útjából már 4 fel van újítva, az intézmények jól állnak. Akkor azt hittem, sikeres vagyok. De tavaly megnéztem a demográfiai adatokat, és rájöttem, hogy fogy a népesség, én pedig nem vagyok sikeres, mert ennek megállítása az én feladatom is. De önök nélkül nem vagyok sikeres. Ha továbbra is ezt a negatív kampányt folytatjuk, akkor a fiatalokban az marad meg, hogy ez a hely nem jó – fogalmaz Simonka, majd kitér a program különböz elemire.

Az első lépés az oktatás erősítése, ezért fejlesztjük a Kodolányi főiskolát. Ennek a programnak vélhetően a Kodolányi-program nevet fogjuk adni. A Kodolányi főiskola rektora, Szabó Péter ugyanazzal az alázattal végzi a munkáját, mellyel én fordulok Önökhoz, hogy segítsenek. Ő megkérdezi, hogy mire van szükség és megy. Nekünk azt kell üzennünk a fiataloknak, hogy várjuk vissza őket. Míg a megyében zárnak be karokat, addig itt fejlesztünk.

A háztáji gazdaság is ha valahol fellendül, akkor az Dél-Békésben fog beindulni. Ha egy háztáji gazdaságot létrehozunk, azt eltudom képzelni, hogy önöknek nem tetszik, de ne hangoztassák ilyen szinten. Maradjunk a korrekt dolgoknál.

Az infrastruktúra fejlesztése a harmadik program, amire az ország legjobb pályázatíró csapatát hoztuk ide. Mezőkovácsháza nagyon hátrányos helyzetű térség, Orosháza hátrányos. Ide kellenek a források.

A négyes program az egészségfejlesztés. Nem hiszek abban, hogyha azt mondjuk az embereknek, hogy tegye le a piát és a cigit, akkor másnapra leteszi. Ha fejlesztjük az egészségügyet, akkor a londoni és győri fiatalok is meghallják ezt. Mindenkit szeretnék, hogy fogjon össze, hogy egy egészségesebb társadalom lakjon itt, gondolok a fiatalokra és idősekre egyaránt.

Élhetőbb környezet – azt szeretnénk elérni, hogy a romos, gazdátlan ingatlanokat ledúrjuk. Orosházán nincs ilyen, de a kistelepüléseken sok van. Szeretnénk megszerezni az engedélyt erre, hogy megvehessük ezeket a telkeket, ahol a CSOK-al kiegészítve épülhetnek házak. Megadóztatnánk az ilyen elhagyott telket, és támogatnánk, hogy a fiatalok visszajöjjenek és itt éljenek.

Hasznos szabadidő – ma nincs olyan, hogy valaki megkérdezi a fiatalokat, mit akarnak csinálni, milyen koncerteket akarnak a fesztiválokra. Döntsenek ők, teremtsék meg maguknak azokat a helyeket, ahol jól érzik magukat, ebben pedig segítsük őket.

Közbiztonság. Ebben nem csak az van, hogy 40 kamera lesz a környéken, amik figyelnek. Helyezzünk ki defibrillátorokat, mentős táskákat az intézményekbe. Tanítsuk meg az embereket ezeket használni, ha baj van, ne csak nézzenek tétlenül. Ilyen nincs máshol, majd mi megcsináljuk, hiszen ez is egy magasabb minőségi élet feltétele, és plusz biztonságot is nyújt.

Itt szeretném jelezni, senki nem lepődjön meg, ha a napokban fegyveres katonákkal találkozik a környéken. Honvédek vannak elszállásolva Dombegyház környékén, ők fognak járőrözni a környéken, mert a migráció kezd áttevődni a román határra. Reméljük, a határzárat nem kell erre is felhúzni, egyelőre megoldják a helyzetet a járőrök.

A számomra legkedvesebb, hogy az orosháziak emlékeit is feldolgoznánk digitálisan. Mesélnének arról, honnan költöztek ide, kik voltak a szüleik, milyen munkásságuk volt. Mi most vagyunk aktívak, de 20 év múlva már mi leszünk az öregek, meg kell őrizni a múlt emlékeit.

10 programban összesen 85 program elemet tervezünk. Megpróbáljuk megújítani egész Dél-Békést, nagyban kilépünk a keretekből és 150 milliárd forintos programtervet dolgozunk ki. Lehet, hogy minden nem valósul meg, de ha csak egy része is létrejön, már előrébb leszünk, mint most vagyunk. És ha tetszik, ha nem, ki kell mondani, ezt Fetser Jánosnak köszönhetjük, aki az előző ülésen ötletet adott erre.

Az imént említett “ötletgazda” Fetser János szerint viszont ellentmondásos volt Simonka beszéde, ami tele volt csúsztatással is. – Értem, van ráció abban amit ön előadott és kigondolt. De Magyarországon ma nem pályázat van, hanem kijelölés. Amikor én elmentem 1996-ban, 960 ember dolgozott a kórházban, most jóval kevesebb. Mi mondtuk Önöknek, hogy ne engedjétek, hogy bezárjon a véradó, hogy bezárjon a szemészet, ne csináljatok központi tömböt, mert két szint üresen kong, nem tudjátok megtölteni. Mit hallok most a fideszes oldalról? Hogy szóltak, hogy van egy csomó uniós pénz, amit le kell hívni, vegyünk amit lehet. És tessék, ott van a CT a kórházi folyosón hetek óta, nincs kibontva sem. Simonka úr, Önnek kell kijárni a miniszterelnöknél a pénzeket, ha jó az ötlet, támogatjuk. Az önök fideszes frakciója szembemegy a miniszterelnökkel, hiszen megszüntették a labdarúgást Orosházán. Pedig rengeteg pénz érkezik a labdarúgásba, de ide nem jut. Műfüves pályát építettek, ami nagyon jó, de kevés. Kuvaitból azért nem jöttek ide 12 csapattal edzeni 2 hétre, mert nincs fedett uszodánk. Ipari beruházások: egy egy jól működő cég körül, mint mondjuk Nagyszénáson, komoly a fejlesztés. Itt nálunk az a gond, hogy az iskolák egy részét annyira tönkretették, hogy nincs az orosházi ipari üzemeknek szakember utánpótlása. Simonka úr: én ötször nyertem választást. Engem nem a TESCO ügyről ismernek az emberek, hanem a mai napig polgármester úrnak szólítanak. De elment a Müller, az ALDI, a TOP SHOP, pedig ide akartak jönni. Legalább 100 ember dolgozott volna ott, és adót fizettek volna. És ha már megint felhozta a sertést: nem tudnak az emberek sertést tartani, mert 5000 forint a takarmány ára, a sertésé meg jóval kisebb, nem éri meg tartani. A környező nagy telepek emiatt óriási veszteségeket halmoztak fel. És a közmunkásbérből hogyan élnek meg az emberek? Nem azért megy el az itt élő, mert nem szereti a városát, hanem mert rákényszeríti az élet. Nekik adná a pénzt, vagy a szerb kézilabdások fizetésére? Mert azok két év múlva nem lesznek itt. Ha ezeket a pénzeket a gyerekekre, sportiskolára költenék, azokat támogatnánk. Mi a jó cél érdekében, és a városunkat támogatni fogjuk. De azt nem engedjük, hogy lehúzzák a közpénzeket.

Simonka György válaszol Fetsernek. – Azt mondja, hogy a kórház központi tömb felesleges, nincs pénz, a szerb játékosok feleslegesek és foci nincs. Nem lehetne, hogy végre egyszer a jó oldalát keresik meg a dolgoknak? Az előbb mondtam el: a sertésnevelés a pilotban nem a program maga, hanem az egész kísérlete. Nem maszekoknak visszük majd a sertést, hanem saját vágópontokat építünk a 18 önkormányzattal közösen, hogy oda vigyék a sertést, és a pénz is itt marad, a gazdáknál. Azt mindenki tudja, hogy a sertéspiac megvan, nekem senki ne akarja elmondani, hogy 100 milliós veszteséggel dolgoznak a nagy üzemek. Akkor már rég befejezték volna. Ön azt látja, hogy a kórházban nincsenek bekötve az új eszközök, én azt látom, ha ezeket bekötik, akkor majd ide fogja vonzani a fiatal orvosokat az új eszközpark. Itt vannak az új röntgengépek és új fiatal orvosok, ezzel meg tudtuk menteni a kórházat, melyet nem most, hanem a későbbiekben fogunk észrevenni. A foci: benne voltam abban a stábban, aminek nehéz döntéseket kellett hozni, mert nincsen annyi pénz a sportra, mint amennyit szeretnénk adni. A város nem halmozhatta tovább az adósságát, és már nem is lehet adósságot keletkeztetni. Megyei szinten átlagban Orosházán sportol a legtöbb gyerek. És ez a lényeg. Ha a szerbeket tudjuk megfizetni, és az ő tudásuk kell ahhoz, hogy az NB I-ben játsszon a kézilabda csapat, akkor legyen. Ez az ára, hogy idejönnek sztárcsapatok. Ez kell a gyerekeknek, a példakép, enélkül nem sportolnának. A sportra költeni kell, és fejleszteni kell. Nem sportcsarnokot akarunk építeni, hanem arénát, hiszen a sport annyira fejlett a városban, hogy kell nekik ilyen aréna. És ha lesz uszoda is, akkor tovább fejlődik a város. És akkor szólhat a kuvaitiaknak Fetser úr, hogy jöhetnek. De Miért csak a rosszat kell mindenben meglátni? A városvezetők dolgoznak csendben, alázattal, és nincs idejük arra, hogy az önök hangoskodását visszautasítsák. Vegyék elő az ötleteiket az ellenzékiek, és ha az jó, segítünk azt megvalósítani – zárta Simonka.

Végül szavaztak az előterjesztésről: 10 igen, 4 tartózkodás mellett csatlakozott a város a programhoz.

19:30-19:45

Kérdések

Fetser János megkérdezi Fejes Róbertnét, milyen keretek közt közvetítették ki a közmunkásokat az Ételosztás Őszinte Szívvel Egyesülethez, amiben ők büntetőfeljelentést tettek.

A válasz, a hosszútávú START munkaprogram keretében.

———–

Fetser János: – A garzonbérlők házában volt egy lakógyűlés, ahol Benkő Ferenc, a városüzem vezérigazgatója sok dolgot ígért, és pozitív irányba indult el a folyamat. De meg kell, hogy mondjam, a problémák továbbra is fent állnak. Amit a Benkő úr ígért, hogy felszerelnek egy zárat, az megtörtént, de kérdezem, mikor költözik be az ígért ember, aki rendet tart, és mi lesz a kamrákkal, hiszen a többi lakónak kellemetlenséget okozó tetteseket továbbra sem tudták azonosítani.

Benkő Ferenc, az Orosházi Városüzemeltetési és Szolgáltató Zrt vezérigazgatója válaszolt. – Ígéretet tettünk a garzonbérlők házában élők körülményeinek javítására. A következő ülésen dől el, ki lesz az a személy, aki beköltözik, és ügyel majd a rendre. Minden szintre terveztünk kamerát, de ez jelentős költség lenne. Olyan intézkedéseket akarunk hozni, hogy ezekre a kamerákra ne is legyen szükség. Szerintem rövid időn belül javulni fog a helyzet.

———-

Fetser János: – Ma valamikor három óra után megkérdeztem, hogy miért kellett szünetet elrendelni? Remélem, polgármester úr cáfolja az a városi mendemondát, hogy a diákélelmezéstől hozatnak ilyenkor maguknak ételt, és ezt eszik, amiből az elkenzéki képviselők kimaradnak? Igaz ez? És ha igen, akkor a város pénzén ebédeltek-e?

Dávid Zoltán: – Volt olyan, hogy rendeltünk ebédet, de azt saját zsebből kifizettük.

———–

Fetser János: – Borzasztó károkat okoz, hogy a gyopárosi tó mindkét partján égetik a nádat, füsttel borítva be a szállodákat, nyaralókat, lakóházakat. Korábban ez nem volt megengedett. Azt gondolom, erre más megoldást kellene találni. Senki se örülne annak, ha a füst begomolyogna az ablakán.

Dávid Zoltán: – Eleget fogunk ennek tenni, kérem a városüzemeltetés igazgatóját, intézkedjen!

———

Füvesi Sándor: – Megjelent az Ezerarcú Orosháza című kiadvány a Békés Megyei Hírlap kiadásában, amiben szerepel a polgármester és sok fideszes képviselő, na és több városi cég is. Került ez Orosházának közpénzébe?

Dávid Zoltán válaszolt: – Nem került!

Nincs több kérdés, így a polgármester berekeszti az ülést. Dávid Zoltán minden hölgy nézőnek és olvasónak boldog nőnapot kívánt. Ezzel ért véget az ülés, köszönjük a figyelmet.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.