- hirdetés -

Az orosházi MSZP-s politikus a 12 magyar állandó tag egyikeként folytatja a munkát az európai porondon.

A Régiók Bizottsága (RB) az európai uniós helyi és regionális hatóságokat képviselő tanácsadó szerv, aminek feladata, hogy az uniós jogszabályokkal kapcsolatos helyi és regionális álláspontokat érvényesítse. Ezt olyan módon teszi, hogy a Bizottság javaslatairól jelentéseket (véleményeket) ad ki. A helyi és a regionális önkormányzatokat érintő (pl. foglalkoztatáspolitikai, környezetvédelmi, oktatáspolitikai, közegészségügyi) uniós szintű döntéshozatal előtt a Bizottság, a Tanács és a Parlament köteles konzultálni a Régiók Bizottságával – olvasható a bizottság munkájával foglalkozó oldalon.

A 350 tagú Régiók Bizottságában a magyar delegáció 12 teljes jogú és 12 póttagból áll, a magyar tagokat a magyar kormány jelöli ki. A 12 állandó tag egyike az orosházi Varga Zoltán MSZP-s politikus, aki 2006 óta folyamatosan részt vesz a bizottság munkájában.

Február 4-én a Miniszterelnökségen megtartották a magyar delegáció alakuló ülését, ahol Vargát delegáció vezető-helyettesnek választották, ez pedig feljogosítja, hogy az RB vezető testületének is tagja lehet.
–  A kohéziós- és területfejlesztési politikával valamint a környezetvédelemmel foglalkozó bizottságnak vagyok tagja. Mindkettőben vannak olyan témák, amelyek szorosan érinthetik akár az orosházi önkormányzatot is, ilyen lehet például a hulladékkezelés vagy az ivóvízbázisok védelme, de ilyenkor véleményezzük a készülő uniós jogszabályokat is. Sokszor teszünk olyan módosító javaslatot, ami Magyarország érdekeinek megfelelő – mondta Varga Zoltán.

A megbízatás két és fél évre szól. A munkáért nem jár tiszteletdíj, az igazolt költségeket utólag fizeti a bizottság a tagoknak. Az alakuló ülés február 11-13 között Brüsszelben lesz, ekkor választják meg az elnökséget is – aminek Varga is tagja lehet. Ezt követően pedig megkezdődik az érdemi munka is, erről itt lehet bővebben tájékozódni.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.