- hirdetés -

Rendkívüli ülésen döntöttek arról a képviselők, lehet újra helyi rádió Orosházán. Ha a pályázat is nyer, hamarosan megszólalhat a Rádió Café Orosháza.

Az előzetesben már megírtuk, hogy az OrosCafét is kiadó Orosházi Média Kft pályázni kíván a médiatanács által kiírt rádiós frekvenciára, ami Orosházán és a körzetében biztosítaná újra a helyi rádiózást. Mivel a média kft 100 százalékos tulajdonosa az önkormányzat, így a képviselők döntenek arról, beadható-e a pályázat. A teljes és részletes előterjesztés itt olvasható.

08:20

Szép reggelt kívánunk mindenkinek! Mi már itt vagyunk. A képviselők egy része még bizottsági ülésen tárgyalja a témát, de van aki már bent ül a nagyteremben. Elméletileg 10 perc múlva kezdődik az ülés.

08:31 – 08:41

Elkezdődött az ülés. Elekes Lajos (Fidesz) társadalmi alpolgármester és Füvesi Sándor (MSZP) képviselő jelezte, hogy nem tud részt venni az ülésen.

A képviselők 13 igen, 1 nem arányban elfogadták a napirendet.

Irimiás László ügyvezető-főszerkesztő vázolja az előterjesztést. Elmondja, hogy az NMHH kiírt egy pályázatot rádiófrekvenciára.
– A polgármesterrel egyeztetve elkészült ez a pályázati anyag, amelyet azért nyújtunk be a testület elé, hogy mint tulajdonos eldöntse, indulhatunk-e ezen a pályázaton vagy sem. Hét évre szól a pályázat, közszolgálati műsor szolgáltatásáról van szó. Amennyiben a testület úgy dönt, hogy induljunk a pályázaton, és ez sikeres lesz, akkor a rádió elindítható. A média kiterjesztésével az orosháziak plusz szolgáltatást kapnak, hiszen például könnyebben, akár közlekedés közben juthatnak információhoz, tájékozódhatnak Orosháza és a környékbeli települések híreiből.

Lövei Ferenc (Fidesz) szerint hiánypótló lenne a rádió Orosházán, ezért érdemes élni a pályázat adta lehetőséggel.

Dávid Zoltán polgármester: – Köt bennünket az, hogy hét évre kell megkötni a szerződést, ezért is kellett testület elé hozni ezt a témát. Ez azonban felelősséggel is jár. Orosháza életében volt olyan időszak, amikor két helyi rádió is szólt a városban, akkor is volt létjogosultsága, kiváló műsorok készültek akkoriban. Szerencsésebb lett volna, ha egy évvel később írják ki ezt a pályázatot, de most történt meg, szerintem élni kell ezzel a lehetőséggel. Annál is inkább, hiszen a rádió az egyik leggyorsabb módja annak, hogy az információt eljuttassuk a városban élőkhöz.

Dr. Szabó Ervin (JOBBIK) ügyrendben szólt hozzá: – Valóban volt a ‘90-es évek közepén két rádió. Azok politikailag függetlenül, objektíven működtek. Remélem, most is ez lesz a célkitűzés – fogalmaz a képviselő, de közben lejár az 1 perces ideje, és a polgármester is jelzi, hogy ez nem ügyrendi hozzászólás volt.

A képviselők 11 igen, 1 nem és 2 tartózkodással elfogadták az előterjesztést, vagyis a testület hozzájárult ahhoz, hogy a média kft pályázzon. A frekvenciára beérkezett pályázatokat január 19-én lehet beadni.

Az ülés ezzel véget is ért, köszönjük a figyelmet!

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.