- hirdetés -

Autóbuszközlekedés, egyházak elszámolása, háziorvosi körzet, Gyopáros és a Városüzem pénzügyi helyzete és városi költségvetés. Előtte közmeghallgatás, zárásként némi ajtócsapkodás.

Szép kedd reggelt kívánunk! Hó továbbra sincs, de legalább nem esik és annyira hideg sincs. Megkezdjük a testületi ülés közvetítését.

Arról, hogy mi várható itt írtunk, a napirendeket pedig itt lehet megnézni. Aki a szöveges közvetítésünk mellett/helyett élőben szeretné nézni, az az alábbi lejátszóban megteheti, vagy üljön le a tévé elé és keresse meg az Orosházi Városi Televízió csatornáját.

Klikk a témára, oda ugrik az oldal
Közmeghallgatás – jönnek a panaszok és kérdések/a>
Körzeti orvosi pályázat
Újra téma a buszközlekedés
Társulási kérdések
Több pénzt kérnek az egyházak
Pártközi összeborulás Gyopárosfürdőn
Ekkor lesznek jövőre közmeghallgatások
Visszajönnek a bónumi földek?
Költségvetési módosítások
Interpellációk, kérdések

08:40

A megszokottól eltérően már gyülekeznek a képviselők a teremben. Hosszú ülés várható, hiszen a napirendek fontosak, és szinte biztos, hogy némelyiknél politikai vita is kirobban majd.

08:55

Az új jegyző első “éles bevetése” lesz Orosházán. dr. Horváthné dr. Barta Edit néhány napja érkezett, a vele készült bemutatkozó anyag itt olvasható.

Beavatás: az aljegyző, dr. Durayné dr. Nikolics Nikoletta mutatja az új jegyzőnek a technika használatát (Fotó: Melega Krisztián)
Beavatás: az aljegyző, dr. Durayné dr. Nikolics Nikoletta mutatja az új jegyzőnek a technika használatát (klikk a képre) Fotó: Melega Krisztián

 09:05

Kis csúszással, de megkezdődött az ülés. Dávid Zoltán polgármester megállapítja, hogy minden képviselő jelen van, így határozatképes a ülés.

– A jegyzői pályázat betöltésére több pályázatot írtam ki, a legutóbbi sikerrel zárult.  Nagy rutinnal bíró személyt kerestem, dr. Horváthné dr. Barta Edit Jegyző asszony komoly szakmai tapasztalattal rendelkezik, köszöntöm Őt Orosházán – mondta Dávid Zoltán.

A testületnek bemutatkozik dr. Barta Edit, a testületnek néhány szóban vázolja szakmai múltját, az elmúlt évek alatt szerzett tapasztalatait, melyeket Orosházán is kamatoztatni kíván.

09:12 – 11:20

Közmeghallgatás – jönnek a panaszok és kérdések

A törvényi kötelezi a testületet, hogy minden évben tartson közmeghallgatást. Ez veszi most kezdetét. Az ülésteremben már többen várják, hogy javaslatokat, észrevételeket tegyenek. Választ vagy itt szóban, vagy pedig 15 napon belül írásban kapják meg a felszólalók.

Rácz József levélben teszi fel kérdéseit, mert személyesen nem tudott részt venni a közmeghallgatáson. A levelet a polgármester olvassa fel. Rácz azt kérdezi, miért erre az időpontra tűzték ki a közmeghallgatás időpontját, hiszen az emberek dolgoznak, és karácsony előtt állunk. Tiltakoztak-e az ellenzéki képviselők az időpont miatt? Milyen alapon választották meg Kovács Árpádot bizottsági pozícióba? Miért nem tiltakozott az ellenzék Kovács személye ellen, miért nem álltak ki a zaklatást elszenvedőkért? Miért nem kapott egyetlen bizottsági elnöki pozíciót, külsős bizottsági helyet az ellenzék? A kistérségi társulás elnökétől, Fejes Róbertnétől azt kérdezi, hogy ha kistérségi tanácsadóként asszisztált az orvosi ügyelet működéséhez, ami augusztusban bedőlt, miért gondolja úgy, hogy most elnökként alkalmas lesz a feladatra? A helyi média kapcsán Rácz szerint a választási törvény megsértése miatt Irimiás László ügyvezetőt meneszteni kellett volna, miért nem kezdeményeztek belső vizsgálatot? A Jobbiktól azt kérdezi, hogy Elekes Lajos alpolgármesterré választására valóban igennel szavaztak-e?

Dávid Zoltán válaszol: – Arra kívánok reagálni, amelyben konkrét és nem költői a kérdés. A testület december 23-ra tervezte rendes ülésének megtartását, közmeghallgatás pedig csak rendes ülésen lehet, ezért ekkor tartjuk. Eredetileg novemberre terveztük, de a testület októberi megalakulása körüli ügyek miatt ezt el kellett halasztani decemberre.
A polgármester azt kérdezi a többi megszólítottól, hogy szóban vagy írásban kívánnak-e válaszolni.
Fetser János MSZP frakcióvezető kapja meg a szót.
– Rácz úr megtisztelt minket azzal, hogy kérdést intézett hozzánk. Mivel a helyi médiaviszonyok olyanok, hogy a sajtótájékoztatón vagy meg sem jelennek, vagy torzítva adják át az információt, így ott hiába is tiltakoznánk. Egyébként nem értek egyet a polgármesterrel, hiszen bármikor lehet közmeghallgatást tartani. Felvetődik a gyanú, hogy ezzel az időponttal azt akarták elérni, hogy minél kevesebben legyenek. Hibát követtem el, mint frakcióvezető, hogy amikor megtudtuk, hogy ma lesz a közmeghallgatás, nem tiltakoztunk ellene a Facebookon. A másik kérdés Kovács Árpád személye miatt érkezett. Ő olyan tettet követett el, ami méltatlan egy képviselőhöz. Több fórumon is elítéltük a cselekedetét, de nem a mi felelősségünk, hogy továbbra is bizottsági tag. Ha lenne benne becsület, lemondana.

Dr. Szabó Ervin, a Jobbik képviselője is szót kért.
– Az SZMSZ azt írja, hogy évente a testületi ülésen kell egy közmeghallgatást tartani. Jobb lenne, ha erre többször lenne lehetőség, hogy a városlakók kifejthessék véleményüket. 2015-ben egy közmeghallgatás lesz, ez látszik abban a munkatervben, amiről ma tárgyalunk. Jogászként nem látom módját a tiltakozásnak. Ez egy előre megjelölt időpont, amin vagy megjelenek vagy sem, képviselőként csak ennyi a döntési köröm – fogalmaz. Szerinte a bizottsági helyek tekintetében politikai kritikát fogalmazott meg Rácz, így nem konkrét választ vár a Jobbik képviselőjétől. – A Jobbik nincs abban a helyzetben, hogy a bizottsági tagok megválasztásába bármi módon beleszóljon. Az, hogy ki az a személy, akit a bizottságba delegálnak külsős tagként, az számomra sem teljesen elfogadható. De ebben a kérdés sem kérték ki a véleményemet. Egyébként új képviselőként Kovács Árpád munkájáról nem tudok nyilatkozni, egyházi emberként elkövetett tettét minősíteni pedig nem tisztem, ezen fórum előtt pedig nem is kívánom. Hogy miért nem vonult ki a Jobbik a bizottsági tagok megválasztása esetén? Mert a kivonulás nem a legjobb kifejezési formája a tiltakozásnak. Az akkori jegyzőkönyvek egyértelműen bizonyítják, hogyan szavaztunk akkor. Van még egy kérdés, ami egy mendemondára alapozva lett feltéve, Elekes Lajos alpolgármesterré megszavazásáról. Mivel titkos volt a választás, így erről nem tudok mit mondani. De van jegyzőkönyv, amiből kiderül, hogy a Jobbik milyen álláspontot képviselt az alpolgármesterek számáról és azok munkájáról – zárta Dr. Szabó Ervin.

– Mivel a kérdés személyeskedő, és nem közügy, így nem kívánok válaszolni – mondta Fejes Róbertné a felé intézett kérdésére.

———-

Rajki Emma az első hozzászóló, aki két, az embereket érintő problémát hozott a testület elé. Mindkettő összefügg Kiscsákóval, hiszen már korábban kérte az út javítását, amivel évek óta nem történt semmi. A kérdés újra felmerült: akarnak-e valamit csinálni az úttal? De ez vonatkozik a többi utcára is, hiszen a járdák és az utak nagyon sok helyen járhatatlanok. – Szeretném kérni, hogy szedjék össze ezeket az utcákat. Például az Aradi utat, és pályázat útján meg kellene javítani. Engem naponta kérdeznek meg erről az emberek. A Luther utca a mai napig nincs kész, most szintén szóltak, hogy jó lenne tenni ezért valamit – fogalmaz. A másik témája a szociális rendeletek.

Rajki Emma többek között az utak, járdák javítását sürgette
Rajki Emma többek között az utak, járdák javítását sürgette (klikk a képre) Fotók: Kecskeméti Krisztina

– Nem igazságos a rendszer, a szegénység mérhetetlen, a lakásfenntartási és adósságkezelési támogatás megszüntetése az önkormányzatra való testálása sok veszélyt rejt magában. Erre megoldást kell találni, nem az a megoldás, hogy nincs pénz. Ez valamennyi képviselőt érint, együtt kell megoldást találni, mert azt nem tehetik meg, hogy nem segítenek, mert az emberek nem maguk tehetnek a helyzetükről. Vannak pályázatok, de nem a szegényektől kell elvárni, hogy utána menjenek, a megélhetéséért küzd, munka után rohangál. A bizottságok segítsenek, ha pályázat van, karolják föl ezt az ügyet. A hulladékelszállítás sem igazságos, akinek sok minden kidobnivalója van, az sokat szemetel, akinek viszont nincs mit kidobni, az egy hónap alatt sem tölti meg a kukát. Igazságosabb rendszert kell kialakítani, bízom a testületben, hogy újragondolja ezt. A piac kapcsán kaptam ígéretet, de még mindig nem csökkent a helypénz. Ez hátrányt okoz a szegényeknek, nem tudnak kimenni árulni. A másik, hogy fizetik az árusok a helypénzt, mégis fizetni kell a mosdóhasználatért, ez sem igazságos. Lövei Ferit kiemelném, hogy a segítségével egy kiscsákói családon segíthettünk, kérem, figyeljenek ezekre az emberekre, ide tartozik az a terület, ők is emberek. A képviselők pedig nem járnak ki oda – zárta hozzászólását Rajki Emma.

Dávid Zoltán polgármester válaszol: – A mostani és a korábbi városvezetésnek is fontos kérdés volt, hogy az utcák, járdák járhatók legyenek. A kérdés, hogy tudunk-e erre forrást teremteni. Minden polgármester a maga idejében kiírt pályázatokat megpályázta. A költségvetésből erre forrást különítünk el, hogy ebből mennyi kátyút javítanak ki, mennyi járdát javítanak. Azt nem tudom most fejből megmondani, de az biztos, hogy nem elegendő ez a mennyiség. Lenne erre igény, de ha csak erre költünk, akkor a szociális részre nem jut forrás. Meg kell találni egy egészséges egyensúlyt. Az évek során a használat, a fák növekedése, stb, tönkretette a járdákat, valóban jogos az észrevétel, hogy babakocsival, vagy idősek nehezebben közlekednek rajta. Fontos kérdés, igyekszünk előrelépni. A szociális kérdés: minden önkormányzat a maga keretein belül próbálta segíteni a nehéz helyzetben élőket. Biztosan volt olyan, hogy valamilyen jogos igényt nem elégítettek ki, de a szándék megvan. A rendszer elvárja, hogy aki rászorul, az jelezze, aki nem kér segítséget, az nem is fog kapni, van családsegítő szolgálatunk is. Nem mondom., hogy mindenki megkapott minden remélt segítséget, de elkötelezett vagyok a szociális ügyek iránt, megpróbálok erre nagy hangsúlyt fektetni. Lesz például szociális tűzifa, van hajléktalan ellátási rendszer, a szociális hálót igénybe véve éhen senki nem halhat, és nem fagyhat meg. De együtt kell megoldani ezeket a kérdéseket, segítünk kell, én magam és a kollégáim is mindent megtesznek ebben az ügyben. A hulladék kérdése: azt gondolom, hogy nem mindenkit egyformán kell kötelezni a díjfizetésre, hiszen egy kisnyugdíjas nyilván kevesebb szemetet termel mint egy nagycsalád. Most is vannak kukaméretek, amik közül választhat a család, hogy neki mekkora kell. Ha lesz még ezen a téren változás, akkor tájékoztatjuk a lakosságot. A piac esetében úgy tudom, hogy már történt változás, de nem biztos, hogy az ott árusítóknak ez elfogadható. Valamiféle bevételt kell, hogy generáljon ez az ág is, hiszen a fenntarthatóságát biztosítani kell. A közelmúltban jelezték, hogy hajnalban nem látnak jól, ezen a téren intézkedés történt, és most már van világítás. Hogy változtassunk a helypénzeken, az egy folyamat, a kérést meghallottuk, megvizsgáljuk a kérdést. A vécé kérdését is meg kell vizsgálni, hogy lehet azt nézni, hogy ki az árus, ki a vásárló.

———-

Csernyáczki Zoltán – Szentetornya.
– A csatornázás kapcsán a legtöbb utat feldúrták, kaptunk ígéretet, hogy a Nagy Sándor utcában lesz útalap. Kérték, hogy várjunk, amíg véget érnek a csatornázási munkálatok. De azóta sem történt semmi, most azt mondják, hogy ezekre az utakra nincs tender, ezeket nem fogják akkor megcsinálni. A járdát is tönkretették, ott is idősek laknak, nem tudnak rendesen közlekedni. A mentősök, a kukásautók sem tudnak oda bemenni. Ez egy 400 méteres szakasz, ezt meg kellene csinálni, hogy legyen ott egy szilárd útalap. Hiába jöttünk be a hivatalba, írtunk levelet a minisztériumba. Azt akarom megkérdezni, hogy mikor lesz ezen a téren változás, illetve, ha kész lesz, hogy lehet megakadályozni, hogy a traktorok rámenjenek és összetörjék a járdát, utat.

Dávid Zoltán: – Az elsők között megpróbáljuk megjavítani úgy, hogy az járható legyen, hogy a mentő, a betegszállító oda be tudjon menni, erre költségvetési forrást kell találni. Kérem a városfejlesztési osztályt, hogy vizsgálja meg a kérdést.

———-

Bogdánffy Csaba (korábbi MSZP-s képviselő): – Körülbelül 600 ezer éhező gyerek van az országban, több 10 ezer, akik az iskolaszünetben nem kapnak étkezést. A szociálisan érzékeny, de szerintem érzéketlen kormány miatt ezek a gyerekek étkezés nélkül maradtak. Így most csak azokon a településeken kapnak ezek a gyerekek erre a 15 napra étkezést, ahol a testület erre lépéseket tett. Kérdezem, hogy Orosháza tett-e ilyen lépéseket? Kérem, hogy nézzék meg, honnan tudnak erre forrást találni. Lehet ezt a Diákélelmezésen keresztül, vagy Ilyés Gábor segítségével. Pedagógusként harcoltam a tehetséggondozásért. A tehetséggondozás átalakítása címén olyan átalakítások történtek, amikkel nem értettünk egyet, például a kisgimnázium megszüntetése.

Bogdánffy Csaba a közmeghallgatás keretében is szorgalmazta a Bursa Hungarica ösztöndíjat Fotók: Kecskeméti Krisztina
Bogdánffy Csaba a közmeghallgatás keretében is szorgalmazta a Bursa Hungarica ösztöndíjat (klikkelj)

–  Több alkalommal vetettem fel a Bursa Hungarica ösztöndíj kérdését, és nem tudok belenyugodni abba, hogy Orosháza nem segíti a felsőoktatásban tanuló tehetséges, de rászoruló gyerekeket. Kérem, hogy a következő év folyamán erre gondot fordítsanak, és kapcsolódjanak vissza ebbe a támogatási rendszerbe. Szégyen, hogy a megye több mint 50 településén élnek ezzel a lehetőséggel, Orosháza nem. A környezettel kapcsolatos kérdések akkor vetődnek fel, ha jelzi a lakosság, vagy a képviselők kimennek a körzetbe. Amikor az OFKSE EHF kupameccsét közvetítette a tévé, én szégyelltem magam, mert a játéktér fekete volt a tévében. Ennek oka a vax, hogy nem lett kezelve a parketta. A védőkorláthoz odaragad a ruha, a bordásfalra a kéz, a parkettára a láb. Igenis a meccsek után a kézilabda egyesületek takarítsák fel a vaxot, erre van megfelelő szer. Nonszensz, hogy 25 évvel ezelőtti módszerrel takarítják a parkettát, hát erre már gépek vannak. A másik az Eötvös iskola Kölcsey utca felőli kerítése, nem félnek, hogy bedől? Az Invitel felőli kiskapu: évek óta vitatkoznak, hogy a helyreállítás kinek a feladata. Azt a kiskaput nem lehet használni, be van drótozva, pedig az egy menekülési útvonal is. Az Árpád utcai járda kérdését többször vetettem fel, a mai napig nem történt semmi, magas szintkülönbségek vannak. A Szőlő körúton történt aláírásgyűjtés, hogy fessenek fel egy vonalat, ami jelöli a kerékpárosok helyét, mert veszélyes. A Mátrai stadion lerobbant állapotban van, lobbizni kellene, hogy idehozzanak néhány milliót, hogy a pályát rendbe tegyék. Ezen nem lehet focizni, a régi tanyasi grund ehhez képest aszfalt. A Mikolay-kert gyerekkorom idilli helye, ahol majálisok voltak, stb. Ma ugyan a gaz ki lett gazolva, de még ott vannak, padok nincsenek, de a betontuskók ott vannak. Még sorolhatnám, a környezetünkre való vigyázás mindannyiunk feladata, a lakosságé is, az önkormányzaté is, ez utóbbi téren vannak azért problémák – zárja Bogdánffy Csaba.

A gyerekétkeztetés kapcsán Dávid Zoltán elmondja, az óvoda terén biztosan nem maradt volna étkezés nélkül a gyerekek, de bővebben Elekes Lajos válaszol: – Felmértük az igényeket, az óvoda részéről érkezett erre igény és meg is kezdődött a bővített ételmennyiség. Gyerek nem maradhat éhesen a téli szünet alatt sem, a beérkezett igényeket kezeljük. Az intézmények professzionálisan végzik a dolgot, ott is szülők dolgoznak, tudják, hogy mit jelent a gyerekek étkeztetése, ezért nagyon gondosan járnak el. Az Eötvös iskola kapcsán a parketta vaxára nem koncentráltam, de a lelátó nem koszos. Végigjárva egy tiszta, rendezett, feszesen gazdálkodó iskolát láttam, pozitív kép volt. A kerítés és a kapu kérdését meg fogom nézni.

Dávid Zoltán hozzáteszi, pénteken járt az iskolában, vax valóban van a felületen, amit biztosan le lehet takarítani, de egyébként tisztaság van, kulturáltak a körülmények az öltözőkben, mosdókban is. Tehetséggondozás: mindenkinek fontos, hogy tehetséges fiataljainkat támogassuk, hogy itt maradjanak a városban. Nem vetjük el ennek a gondolatát, amikor odaérkezünk, akkor tárgyal erről a testület és döntünk róla. A környezetünket valóban ápolni kell, kérem, hogy a hivatal még ma vizsgálja meg, hogy a kerítés kapcsán van-e életveszély, ha igen, intézkedjenek. Vizsgálják meg a kaput is, a városfejlesztés pedig az Árpád utcának is nézzen utána. A Luther utcát is meg kell vizsgálni, de több ilyen utca van, ahogyan engedi a költségvetés, úgy azokat javítani kell, de elsődlegesen azokat, ahova a mentő, betegszállító nem tud bemenni, hiszen ez minden lakost megilleti. A Szőlő körúttal kapcsolatban amennyiben indokolt a felfestés, úgy ezt is tegyük meg. A Mártai Stadion gyepe nem tudom milyen állapotban van, de elhiszem önnek, hogy rossz. Nézzünk utána ennek. A Mikolay-kertet erőforrásainkhoz mérten rendbe kell tartani.

Németh Béla pontosítja Bogdánffy Csaba felvetését az Aradi köz miatt.
– Ott nem kiépített út van, az ott lakók próbálták meg egyszerűbbé tenni a közlekedést. Minden házhoz be lehet jutni aszfaltos úton, csak a másik oldalon. Az az út azért van, hogy a csatornatisztító gépek be tudjanak jutni.

Bogdánnfy pontosít közben: Nem az iskola, hanem a csarnok tisztaságát kifogásolta.

———-

Krizbar Anita.
– Öt hónapos terhes kismama vagyok, de vannak aggodalmaim. A védőnői szolgálatot érintő változásokról olvastam. Azt írják, hogy beviszik a rendelőintézetbe, és hogy a rákóczitelepi és szentetornyai kihelyezett védőnői szolgálatot is beviszik a kórházba. Ez sok embernek okoz gondot, hiszen babakocsival bejutni a városba nehéz, főleg ha nincs saját gépjárműve a családnak. A buszok nem alacsony padlósak, nehéz a közlekedés. Eddig meg lehetett oldani a vizsgálatokat fél óra alatt, ez most, ha be kell járni a városba, 3-4 óra lesz. A rendelőben sok ember van, kitesszük a kibabákat a betegségeknek. Ezeket a szolgáltatásokat ki kellene helyezni, nem behozni a városba, ne szigeteljük el ezeket a városrészeket.

Dávid Zoltán: – Az önkormányzat és a kórház között van egy ellátási szerződés. Amit elmondott, jogos igény. Ezeket meg kell vizsgálni, és ha lehetőség van rá, akkor ezt módosítjuk. A kórház felé tolmácsolom majd a kérést. A buszmegállók helyzetét felmérettem, és a buszvárók állapota rossz. Megígérték, hogy két buszvárót felújít a Körös Volán a Szentesi úton. Ezzel foglalkozunk, én is fontosnak tartom, hogy akik a buszra várnak, azoknak se kelljen ázni, fázni.

———-

Kőrösi Sándor, Szentetornya a Kisköz utca lakóinak megbízásából érkezett. – A csatornázás során lerakónak használták az utca bal oldalát, a 40 tonnás gépjárművek az utcába való bejárás során széttaposták az aszfaltos utat, ami annak idején a lakosok hozzájárulásából készült. A kiásott árok beomlott, a négyméteres aszfalt három méteresre leszűkült, a gépek alatt ahogy álltak, mélyedések keletkeztek, most is áll bennük a víz. Az utcán a csatorna miatt átfúrtak az út alatt, visszaaszfaltozták, de ennek a szintezése nem történt meg, az aszfaltburkolat össze van repedezve. Egy nagyobb jármű bejövetelekor ez az út be fog szakadni. Kérném az illetékeseket, hogy ezt vizsgálják meg.

Dávid Zoltán a hivatalt kéri, hogy nézzenek ennek utána, írásbeli tájékoztatást ígér.

———-

G. Kiss László, Szőlő körút: – Mit szeretne tenni a város a nyilvánvalóan rossz minőségű csatornázás kivitelezéséből eredő hibák kijavítására? Az előző városvezetéssel való levelezéssel kapcsolatban azt az ígéretet kaptam, hogy a műszaki átvételt követően lépnek. Ez októberben volt, de azóta nem történt lépés, a helyzet pedig tovább romlott. Mit tesz a város az ellen, hogy kitiltották a 7,5 tonnás gépjárműveket a Szentes-Orosháza vonalról, mert ez az orosházi vállalkozóknak nagy hátrányt okoz. Miért fizetős a parkoló Gyopárosfürdőn a rehabilitációs központ előtt, mert ki kell menni onnan, és amikor végzett az, akit kiviszünk, akkor hív telefonon, és 200 méterről a parkolóból vissza kell menni. És miért kell a gyógyszerkiírás miatt is kiutazni oda?

Dávid Zoltán a csatornázás kapcsán írásbeli tájékoztatást ígért, a kitiltás kapcsán pedig elmondja, nem történt előzetes tájékoztatás, gondot okoz ez a lépés, és szorgalmazza a megoldást az itteni vállalkozók érdekében. – A rehabilitációs központ előtti parkolás kérdését meg kell nézni, tudtommal két mozgáskorlátozott parkoló van, a gyógyszerfelírást pedig tudtommal csak orvos teheti meg, ezért kell odamenni, de megnézzük.

G. Kiss László hozzáteszi, hogy a mozgáskorlátozott parkolóban ő sem tud megállni, lévén nem rokkant a hozzátartozója, hanem mozgásszervi bajait kezelteti Gyopároson.

Lénárt Zoltán (JOBBIK): – Négy mozgáskorlátozott parkoló van a helyszínen. A fürdő ellenőrzi a parkolókat, és a rendelési idő alatt nem szokták vizsgálni a parkolójegyeket, éppen azért, mert sokan járnak ki kezelésre.

———-

Sinóros Sándorné Szentetornya. – Nekem is az utakkal van problémám. A Szabadság utat mindenfajta szeméttel töltötték fel, szakadozik be az út. A Kiss Ernőn a járdát összetörték, az utat széttörték. Szeretnénk kérni, hogy ezt vizsgálják meg. Valamikor az Orosháza tábla jóval kijjebb volt, nem ott, ahol most, és akkor ha odavisznek valamit, akkor az most külterületnek számít.

Írásbeli tájékoztatást ígértek.

———-

Kovács István: – A repülőtérrel kapcsolatban milyen lehetőségek vannak, mert többen űzünk sárkányrepülést, vitorlázórepülést, stb. Szentesre vagy Békéscsabára kell átmenni. Többen lennének, akik ezt a sportot űznék, de az utazás elriasztja őket. Ha lehetőséget kapnánk a várostól, akkor mivel technikai sportról van szó, némi beruházásra (hangár, szociális létesítmény) is lenne lehetőség, de csak akkor, ha a használat biztosított. Az önkormányzatnak milyen szándékai vannak, milyen lehetőségeket tudnak biztosítani, hogy itt akár repülőklub alakuljon? Vagy ha eladnák, az egyik klubtársunk érdeklődne. Oda a közművet is ki kellene vinni.

– Nyitottak vagyunk erre az elképzelésre – válaszol Dávid Zoltán – de érdemben csak egy jogi procedúra lezárulta után tudnak ezzel foglalkozni, jelenleg folyamatban van a terület visszavétele.

———-

 

Fetser János a Könd utca lakók kérelmét továbbítja. A szennyvíz helyreállítása kapcsán elmondják, hogy összetörték a járdát, ígéretet kaptak a helyreállításra, de ez nem történt meg. Azt írták nekik, hogy továbbították a kérést a mérnöki irodára. – Azt kérem, hogy ne továbbítsák, hanem követeljék. Mert sok pénzt kapott az államtól erre, javítsa ki a hibákat! Kérem, hogy vizsgálják felül az elmúlt évekbeli gyakorlatot, hogy nem támogatták a Bursa Hungarica pályázat kiírását. Legyenek szívesek ezt támogassák és tegyék bele a költségvetésbe. Itt volt az államtitkár Orosházán, ahol bejelentette, hogy tanuszoda pályázatokat írnak majd ki. Orosháza miért nem pályázott tanuszodára? Azt mondta a polgármester, hogy pályázatból lett a Mátrai stadion focipálya felújítva, én erre nem emlékszem. Orosháza sport infrastruktúra terén kezd lemaradni a környező településekhez mérten, erre ragadjanak meg minden lehetőséget, mi támogatni fogjuk. Örülök, hogy van szociális étkeztetés a téli szünetben is, kérem legközelebb még a szünet előtt tegyenek közzé felhívást, hogy mindenki,akinek erre szükséges van, jelentkezhessen rá.

Dávid Zoltán: – A Könd utcán nagyon régi házakról van szó, sok a beton. Kevés a vízelnyelő, és nagy esőnél hirtelen összegyűlik a víz. Nem kis műszaki megoldás kellene, hogy ez megoldódjon. Bursa Hungaricaról lesz szó később.

Elekes Lajos is szót kap: – Az a kérdés, hogy az orosházi adófizetők pénzéből a 3-4 millió forintot hogyan költjük el tehetség gondozásra. A szociális szempontok itt most valóban kevéssé érvényesülnek, mint a Bursa Hungaricában. De ott nem biztos, hogy az így szociálisan támogatott tanulók felsőoktatási tanulmányaik végeztével Orosházán dolgoznak majd tovább. A nagy vállalkozókkal folytatott tárgyalásokból egyértelműen kiderült, hogy más jellegű támogatásra lenne szükség, hogy őket is ki tudjuk szolgálni. A Bursa Hungarica állami támogatás részét – amiben egyetértve az MSZP frakció véleményével – figyelembe kell venni a szociálisan rászorult tanulókat. De a jelenleginél jóval komolyabb támogatási rendszer jöhet létre a vállalkozói szféra bevonásával, de az a lényeg, hogy ezek a diákok itt dolgozzanak majd Orosházán.

Fetser János: – A Bursa Hungarica azt a célt szolgálja, hogy segítse a fiatalok továbbtanulását, mert sok diáknak nincs pénze erre. Sok éven át nem volt ebben soha vita a testületben. A tehetséggondozás más szint, egyetértek ebben. De volt majdnem 10 évig városi ösztöndíj rendszer. Orvosokkal, műszaki emberekkel kötöttünk támogatást és még letelepedési támogatást is adtunk, ha mondjuk több évig a kórházunkban dolgozott az orvos. Az a kérdés, hogy a vállalkozóktól befolyt összeget mire fordítja a város. Örülök neki, hogy körvonalazódik az álláspont.

Elekes viszont válaszol Fetsernek: – Az a lényeg, hogy honnan tud több külső támogatás érkezni a pályázatokhoz. Ezt kell támogatni, minél jobb legyen a rendszer, ez a cél.

———-

Dr. Szabó Ervin is kilép képviselői mivoltából, és közmeghallgatáson kér szót.
– Mint Táncsics utcai lakos, de mint három kiskorú gyermek édesapja is kérdem, hogy tervezik-e felújítani a Táncsics utcai védőnői tanácsadót, mert lehetetlen körülmények vannak ott. A kórház udvarán szintén áldatlan állapotok vannak. Tervezik-e azt, hogy lehet-e ott majd normálisan autóval közlekedni? Bár tudom, hogy állami fenntartású a kórház, de érdemes lenne lépéseket tenni. A másik a mentőhelikopter leszálló kérdése, mert ez sincs megoldva. A már füves területnek sem nevezhető területről kell életmentő gyorsasággal a beteget a kórházba vinni, ha helikopter érkezik. Ezek a körülmények méltatlanok. Tervezi-e az önkormányzat, hogy korcsoportonkénti menüvel változatosabbá és egészségesebbé tegye az étkezést? Itt is komoly hiányosságok vannak. Reggelinél vagy uzsonnánál zöldség és gyümölcs nem is kerül terítékre. Az önkormányzati tulajdonú Orosházi Média Kft felügyeletét látja el a testület. Jogsértést követett el az Orosházi Média Kft, az ügyvezetővel szemben tervez-e valamilyen lépést a testület?

Dávid Zoltán válaszol: – A védőnői tanácsadó szakmai és gyakorlati kérdés, amiről egyeztetni kell, hogy a lehető legjobb megoldást meg kell találni erre. A törekvés megvan, biztosan együtt tudunk ebben működni. A kórház parkolóval egyetértek, de nem a mi területünk, nincs beleszólásunk, főigazgató úr tájékoztatása szerint tervezik parkolók kialakítását. A korcsoportonkénti étkeztetés nagyon fontos kérdés, egyeztetést kíván, jogszabályok is módosulnak, a nyersanyagnorma evégett emelkedni fog. Az egészséges menza bevezetése nem biztos, hogy mindenkinek tetszik, de szakemberek készítették el ezeket a étlapokat, fontos a gyerekek korcsoportonkénti étkeztetése. A Média Kft kérdésében lesz interpelláció, majd akkor válaszolok erre.

Németh Béla ügyrendben jelzi, képviselőként nem szólhatnak fel, ki kell ülniük oda, ahol a lakosok is feltehetik kérdéseiket. Fetser szerint mindegy, melyik mikrofonba beszél, és neki mint állampolgárnak, ugyanolyan joga van kérdést, véleményt formálni, itt legalább az SZMSZ nem korlátozza az idejüket. Direkt megvárták, hogy a lakosok részéről van-e még felszólalás.

Dávid Zoltán szerint akkor adjuk meg a módját és legközelebb üljenek ki a képviselők. Fetser jelzi, hogy a tanuszodára nem kapott választ, írásbeli választ ígértek neki. A polgármester köszöni a közmeghallgatásra érkezőknek, hogy eljöttek.

11:57 – 12:05

Az ebédszünet után folytatódik az ülés.

Körzeti orvosi pályázat

1.) Tájékoztató a 8. sz. háziorvosi körzet megüresedéséről

Kovács György irodavezető jelzi, hogy a járási népegészségügyi intézet értesítése szerint a határozat jgerőre emelkedése 2014. december 16.
A vitát Füvesi Sándor (MSZP) nyitja meg. – Bár döntést nem kell hozni, de beszélni kell róla. Érinti az orosháziakat, és a körzet lakóit is. A testületnek több következtetést kell levonni ebből az ügyből. Dr. Loboda Fábiánt letöltendő fogházbüntetésre ítélték, ami ritkán fordul elő. 2012. májusában kötötték velük a szerződést. Akkor tárgyalta ezt a testület, dr. Loboda Fábián volt az egyetlen pályázó. Akkor az előterjesztés nem tartalmazta, hogy az orvos ellen eljárás folyik. Ha akkor Fetser János nem kérdezi meg, el lett volna hallgatva az ügy. Az orvos konkrétan válaszolt a kérdésre, és elismerte, van ellene ilyen eljárás. Az akkori polgármester, dr. Dancsó József azonban nem azt mondta, hogy levesszük napirendről a témát, hanem hosszas okfejtésbe kezdett, miszerint egy dolog a szülész-nőgyógyászat és más a háziorvoskodás. Emlékeztetnék, hogy a szakorvost nem azért ítélték el, mert orvosi műhibát vétett, hanem mert megpróbálta eltussolni az ügyet. Akkor egyedül az MSZP frakció szavazott nemmel. Többször is szóvá tettük, nem lehet hagyni, ahol olyan háziorvosi orvos legyen akit elítéltek. 2 és fél év elmúltával megtörténik az, amit akkor mondtunk: oda sem kellett volna adni. De kérdezem: a 6 hónapos felmentési időszaknál most visszamondjuk az ellátás,t vagy új szerződést kívánunk kötni azzal a céggel, aki most végzi az ellátást?

Kovács György irodavezető válaszol: – A Bt keresi a lehetőséget, hogy ezt a körzetet ellássa úgy, hogy a testület elé bekerül egy újabb orvos, és azzal a testület jogviszonyt létesít vagy sem. Ha ez fél éven belül nem sikerül, akkor polgármester úrnak kell orvost javasolnia, akivel szerződést kötnének.

– Két év alatt elismerést szerzett az orvos, az emberek sajnálják, hogy ilyen ügybe keveredett – mondta el a körzet képviselőjeként Antal László (Fidesz), aki szerint az ott élők rosszabbul jártak volna, ha annak idején Loboda nem kapja meg a körzetet.

12:06 – 12:30

Újra téma a buszközlekedés

2.) A helyi autóbuszközlekedéssel kapcsolatos döntések

Füvesi Sándor (MSZP): – Sajnálom, hogy a cég részéről nem jelent meg senki, nem emlékszem az elmúlt évekből ilyenre. A téma: menetdíjak és évi ellentételezés mértéke, amivel a városvezetés külön támogatja a Körös Volánt. Mindenki a jó szolgáltatást szeretné, ezért szólal meg. Egy költségvetésünk van, túlzottnak tartjuk a támogatási összeget, szerintünk enélkül is meg tudná oldani a Volán a szolgáltatást, mint ahogy a szocialista városvezetés alatt meg is tudta oldani. A Figyelő című újság hosszan taglalja a Körös Volán ügyeit, megkérdezném a cég képviselőit, ha itt lennének, hogy nem érzik-e ezt kínosnak? Figyelemmel kísérjük a cég gazdálkodását, ez is alátámasztja, hogy túlzó a cég támogatása. Nem emelkedik a menetdíj, ennek örülünk. A tanuló és a nyugdíjas bérlet 1325 forint, javasoljuk, hogy ne szinten tartás, hanem 5%-os csökkenés valósuljon meg, ez módosító indítvány. A telepiek, gyökereisek, tornyaiak mennyire örültek volna, ha az előterjesztésben benne lenne, hogy visszaáll a régi menetrend január elsejével. Szüksége van erre az embereknek, közmeghallgatáson is felmerült ez.

Dr. Szabó Ervin: a volánnal kötött szerződés nincs kőbe vésve
Dr. Szabó Ervin: a volánnal kötött szerződés nincs kőbe vésve Fotók: Kecskeméti Krisztina

Fetser János: – Ha tőlünk pénzt kérnek, akkor tiszteljék meg a város lakosságát és a testületet, hogy jöjjenek ide, ha kérnek valamit. Állami és önkormányzati pénzből működnek javarészt, ha közpénzzel bánnak, akkor ezt tisztességes módon tegye, ha nem így teszi, akkor szerződést kell vele bontani.

Szabó Ervin: – Ez a szerződés talán nem kőbevésett. Egy piacon szereplő, nyereség orientált vállalkozás lényegesen körültekintőbb, mint az önkormányzat. Jelentős összegeket fizetünk ki, nem biztos, hogy megfelelő szolgáltatásért. Újra meg kellene ezt nézni, a menetrendet, és akár a szerződés indokoltságát. Akár az önkormányzat maga, önerőből lássa el ezt a szolgáltatást, amit most a Volán számos kivetnivaló mellett.

Fejes Róbertné: – Tárgyalunk a Volánnal a körjárat miatt. Január végén lesz egy fórum, ahol megkérdezzük, mit szeretnének. Vannak olyan járatok, amiket ki lehetne venni a menetrendből, és ezek költségeit bele lehet fordítani a körjáratok kiváltásába. Tesztjáratokat indítanánk, amikről majd szintén megkérdeznénk az ott élőket. Az a cél, hogy olyan járatok legyenek, amiknek haszna van.

Füvesi Sándor: – Aki figyelt, az tudja, hogy a telepiek nem akarnak körjáratot, én az önök helyében már visszaállítottam volna január elsejétől a korábbi menetrendet. Én nem tesztelném a lakosságot, sem busszal, sem semmivel. A szerződés valóban felülvizsgálható. A Voán inflációkövetésre tesz javaslatot, mi szinten tartásra, a szövegben a vonatkozó résznél legyen egy pont, csak az egyértelműség miatt. A buszvárók kérdést sokszor szóvá tettük, nem kettő, hanem 20 esetben is lépésre lenne szükség, jó lenne, ha ezt átnéznénk tavaszig.

Fejesné jelzi, nem a lakosságot tesztelik, a véleményüket kikérve indítanák a járatokat: – Dönthessenek, hogy nekik mi a jó, ha mi ebben segítünk, az mindenkinek jó.

Dr. Szabó Ervin (Jobbik) azt kérdezi, hogy ha a tárgyalások olyan formában alakulnak, hogy a város érdekeit nem képviselik, fel lehet-e mondani ezt a szerződést a Körös Volánnal? És akár önerőből, a város maga oldja meg ezt.

Németh Béla is hozzászólt: – Többször is elhangzott, hogy a város üzemeltesse a buszszolgáltatást. 1990 óta minden frissen bekerült képviselő felvetette ezt, és mindig megvizsgáltuk ennek lehetőségét. És mindig rájöttünk, hogy a volánnal a  legolcsóbb a működtetés. Ehhez a városnak 5 buszt kellene vásárolni, ezt kellene fenntartani, és kellene egy plusz buszt is vásárolni, ha valamelyik kiesik, pótolni lehessen. A most fizetett összegnél legalább 10-szer többe kerülne ez. Jól hangzik, csak megvalósíthatatlan.

Dávid Zoltán: – 2015-ben a Volán teljes átalakulása megy végbe, a helyzetük alakulását meg kell várni. Volt már erről többször vita, de ami világos, közösen, a helyi lakossággal együttműködve szeretnénk megoldani ezt a kérdést. Azért gondolkodunk közösen, hogy a költségvetés egyensúlya megmaradjon. A szolgáltatás és az igénybe vevők akaratának egyeznie kell, meg kell találni a megoldást, ezen dolgoznunk. Lehet azon gondolkodni, hogy a város oldja ezt meg, nem vetem ezt el, de akkor céget kell létrehozni, igazolni kell, hogy ez olcsóbban jöjjön ki, vagy találni kell olyan vállalkozót, aki ezt olcsóbban végzi, mint a volán – válaszol Szabó felvetésére.

Fetser János: – Soha, senki nem akarta megszüntetni a buszközlekedést Orosházán. Minden képviselő azon dolgozott, hogy minél magasabb színvonal legyen. Igaza van Németh Bélának és Szabó Ervinnek is. Van az országban vegyes rendszer, az önkormányzatok céget alapítottak, lízingeltek járatokat. Az is valami, hogy Rákóczitelepen lassan visszaállhat a rend. A Körös Volánnak az az előnyös, ha több pénzt kap és kevesebbet szolgáltat. Nekünk az, ha minél kevesebbet fizetünk, minél több és jobb szolgáltatásért.

Füvesi Sándor módosító indítványát 5 igen 10 nem mellett elutasították.A két határozati javaslatot többségi szavazással elfogadták.

12:31 – 12:59

Társulási kérdések

3.) Társulásokkal kapcsolatos döntések meghozatala

Öt határozati javaslatról döntenek ebben a napirendben. Füvesi Sándor jelzi, a KEOP kapcsán felvetődött, hogy veszélybe kerülhet a projekt, mert ha kifut alólunk az uniós forrás, akkor azt saját forrásból kell befejezni, tehát fontos követni a beruházások alakulását. – Az ivóvízminőség javítása kapcsán felmerült Mészáros Lőrinc neve, mindenkinek öröm, ha Orbán Viktor barátja megjelenik itt Békés megyében is. A kistérség beszámolójából kiderül, hogy a házi jelzőrendszerből 305 darabot működtetnek, de forráshiány miatt többet nem tudnak. Kérdezem, hogy mennyi van ebből Orosházán, és mennyire lenne szükség, amire nem jut a szűkös források miatt, illetve ennek mennyi lenne a forrásigénye?

Hagymási László irodavezető írásbeli tájékoztatót ígér Füvesinek, Fejes Róbertné pedig a kistérséget érintő kérdésre válaszol: 46 készülék van Orosházán, 100 kérvény van még bent helyi lakosoktól. Egy készülékre kezdetekben 35 ezer, most már 25 ezer forintot kapnak.
– Egy készülék ára 100 ezer forint, van olyan, aki saját maga megveszi a készüléket, és számára a kistérség ingyen biztosítja a szolgáltatást. Pályázati forrás nincs, keressük a lehetőséget, de lehetőség egyelőre más nincs, csak az, hogy a kistérségi települések lakosságszám arányosan hozzájárulnak a házi segítségnyújtás működtetéséhez.

Szabó Ervin: – Ebben az előterjesztésben olyanokat olvashatunk, hogy a média kft-nek tájékoztatás címén 9, majd 8,3 millió forintot fizettek ki. Szemlélet formálásra más címen elment 420 millió forint. Lehet, hogy az összegszerűségek előtt egy kicsit értetlenül állok, megdöbbentő, ha uniós, ha önkormányzati forrásról van szó. Míg mondjuk régészeti feltárásra 7 millió forintot kaptak.

Fetser János: állami és uniós pénzeket használ a DAREH, számoljon be tevékenységéről
Fetser János: állami és uniós pénzeket használ a DAREH, számoljon be tevékenységéről (klikkelj)

Fetser jelzi, hogy a bizottsági ülésen nem tudtak a DAREH-al kapcsolatban kérdezni, mert nem volt szakértő. – Gondolom nincs akadálya, hogy az Orosházi Média Kft tájékoztasson bennünket, hogy milyen szerződést kötöttek és ezt mire költötték. A DAREH-on belül módosultak az összegek, szerintem nem véletlenül módosították ezeket a szerződéseket többször is, később is vissza fognak jönni ezek a kérdések és pénzmozgások. Alpolgármester asszony elmondta, hogy az orvosi ügyeletet támogatni kell 43 Ft/lakosonként. Elfogadom az érvelést, de szeretném jelezni, hogy számtalan területen nyomják lefelé a helyi önkormányzat szintjére a feladatokat. De kérdés, hogy ezeket miből fogjuk majd finanszírozni, hogy ugyanolyan színvonalú szolgáltatást nyújtsunk, mint amit eddig adtunk. Nagyon sok ember közel 10 évig megélt ebből a DAREH nevű fedőszervezetből. A magyar állam és az EU pénzén élősködnek, és arra nem képesek, hogy tisztességes tájékoztatást adjanak.

Elekes Lajos alpolgármester kap szót: – Pályázaton belül mennyi jut a szemléletváltásra, az összeggel lehet egyet nem érteni, brutális az összeg szerintem is, de ezt így tudjuk megvalósítani. A szocialista oldalról ez a felelősségre vonással való fenyegetés nem jön be, erre nem vevők az állampolgárok, mi tesszük a dolgunkat, és nem kívánunk politikai lózunkgokkal foglalkozni. Azt, hogy egy pályázaton belül egy tevékenyre egy orosházi cég, a média kft nyer el megbízást, bevételt termel, amiért dolgoznak a kft dolgozói. Hogy ezt egy képviselő negatívként állítja be, azt én nem tudom értelmezni. Létre jön egy egészséges ivóvízellátás, az emberek megfelelő minőségű vízhez jutnak hozzá, a DAREH pedig hulladékrendszert korszerűsíti, növekedik az újrahasznosítás, a jövő generációját szolgálja, és a lerakási díjak is csökkennek, így források szabadulnak fel az orosházi adófizetők pénzéből, amit jelenleg le kell kötni, mert a szemetet el kell szállítani. Az, hogy akárhányszor kerül elő ez a téma, mindig ugyanezt a politikai kártyákat húzzák elő, arra az emberek nem vevők.

Fetser: – Nem sokalltuk a média kft pénzét, azt kértük, hogy legyen egy beszámoló róla. A közbeszerzéssel kapcsolatos híradásokból is kiderül, hogy a közpénzeket valakik lopják, nekem a Mészáros Lőrinc soha az életbe nem fog tiszta vizet önteni a poharamba, és a gázcsapom szerelését nem bíznám rá – mondja Fetser, miközben Dávid Zoltán ülésvezető jelzi, maradjon a témánál.

Füvesi Sándor: – Szó szerint itt vagyunk az előterjesztésnél, Mészáros nevét nem lehet kimondani Orosházán? Nézzék meg, hogy változtatták meg a közbeszerzési törvényt, és lett minden közbeszerzés 24 millió 999 ezer Ft. – sorolja Füvesi, de közben vitáznak Dávid Zoltánnal, hogy előterjesztésnél vannak, vagy sem. – Szavakban unióellenesek vagyunk, de a forrás meg kellene – mondaná még Füvesi, de az idő lejárt, pluszidőt nem kap, mert a polgármester szerint eltért a tárgytól. Ezért nem tudott kérdezni.

Fejes Róbertné a kistérség által működtetett házi jelzőrendszerre visszatérve elmondja, törvény írja elő, hogy hány készülékhez hány gondozó kell. – Több speciális orvosi táska is kint van, a telefonokat is ingyenesen adjuk. Ezeknek költségük van. Arról tárgyalunk most, hogy ezeket hogyan lehetne bővíteni és fenntartani. Nem szeretnénk az önkormányzatokat tovább terhelni, de lehet, hogy a végén ide jutunk.

A határozati javaslatokat, mind az ötöt, többséggel elfogadta a testület.

13:00 – 13:07

4.) A talajterhelési díjról szóló 5/2014 (III.12) önkormányzati rendelet módosítása.

Vita nincs, név szerint szavaznak a képviselők, mindenki igent mondott.

5.) Étkezési nyersanyagnormák 2015. évi meghatározása és a gyermekek ellátásáról szóló 10/2014 (VI.26) önkormányzati rendelet módosítása

Vita nincs, a határozati javaslatot a képviselők 14 igen, egy nem mellett elfogadták. A módosuló rendeletet ugyanilyen arányban elfogadta a testület.

6.) Az önkormányzati lakások és helyiségek bérletére, valamint elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 16/2006. (IX.15.) Ör. számú rendelet módosítása

Füvesi Sándor: – 1,7%-os infláció figyelembe vételével, ennyi emelésre tesz javaslatot. Nagyon sok a szegény ember, így bármennyire alacsonynak is tűnik, azt javaslom, ne legyen emelés az önkormányzati lakások bérleti díját illetően – tett módosító javaslatot a képviselő.

A módosítót nem fogadták el 7 igen, 8 nem ellenében. A változatlan előterjesztést 10 igen, 5 tartózkodás mellett elfogadták.

13:08 – 13:11

Több pénzt kérnek az egyházak

7.) Egyházak 2014. évi önkormányzati támogatásának elszámolása

Dr. Szabó Ervin szerint helyes gyakorlat, hogy a történelmi egyházak ilyen támogatásban részesülnek, és ezeket az összegeket jól használták fel. – Van-e mód arra, hogy ezt az összeget módosítsuk, lehet-e többletforrást biztosítani a 2015-ös költségvetés terhére?

Németh Béla egyetért a javaslattal, hiszen a forrást a városkép szempontjából jelentős fejlesztésekre fordítják. – Ez a támogatás 7 millió forinttal indult, majd lecsökkent, most 2 millió forint jár a történelmi egyházanként. Reméljük, hogy a polgármester ezt majd átgondolja, és emelkedik az összeg. Ervin számíthatsz rám, támogatom az elképzelést.

Dávid Zoltán úgy fogalmaz, majd a költségvetést látva és értékelve derül ki, mire jut pénz jövőre. – Már ma is sok olyan fontos felvetés volt amire pénz kell. Az, hogy mire mennyi jut, majd később derül ki.

A határozati javaslatokat többségi támogatással (11 igen, 4 tartózkodás) elfogadták.

13:12 – 13:15

8.) A Justh Zsigmond Városi Könyvtár Szervezeti és Működési Szabályzatának módosítása

Vita nincs a könyvtárnál, úgy tűnik, minden képviselő szeret olvasni. 15 igennel elfogadták.

9.) Belső ellenőrzés 2015-2018. évi stratégiai ellenőrzési terve és 2015. évi ellenőrzési terve

Vita itt sem volt, 10 igen, 5 tartózkodás mellett elfogadták.

10.) Állati hulladékkal kapcsolatos döntés meghozatala

Fetser János az ATEV-vel kapcsolatos szerződés részleteire kérdez rá. Szerinte a költségek csökkentése jogos, a komlósi céggel kötött szerződésben irreálisan magas volt a költség a szolgáltatáshoz mérten. A képviselő tájékoztatást kap majd a részletekről, az előterjesztést 15 igennel elfogadták.

13:16 – 13:31

Pártközi összeborulás Gyopárosfürdőn

11.) Orosháza Kártya 2014. évi előleg elszámolása és 2015. évi előleg biztosítása

Fetser János jelzi, a 12-es napirend is ide tartozik, ezt is érinteni fogja hozzászólásában. – Öntjük a pénzt cégeinkbe. Van, amit elfogadhatónak tartok, van, amit nem. Ha megnézzük a régió fürdőit, akkor megállapítható, hogy szemben velünk, fejlődnek, saját erő felhasználásával is. Vásárhelyre, Szentesre, Gyulára gondolok. Mi ebben a versenyben folyamatosan maradunk le. Helyt kell állni a turizmusban, de csak úgy tudunk, ha a színvonal emelkedik. Most több tíz millió forintot adunk a cégnek, hogy a helytelen irányt, a helytelen hozzáállást a turizmushoz kompenzáljuk. Ez nem jó. Javaslom, hogy egy adhoc bizottság során verjük le a cölöpöket, hogyan kellene turizmust csinálni. Számtalan javaslat van. Szerintem személyi következményeknek is lennie kell. Akármerre megyünk, nem egy Gyula, nem egy Vásárhely színvonalú fürdőnk van, hanem elmaradottság. Aki ezelőtt idejött, az most már máshova megy. Egyre több pénzt kell belepumpálni a rendszerbe, és a versenyképességünk romlik. Komoly gondok vannak. Mi ezt az előterjesztést nem szavazzuk meg.

Dávid Zoltán polgármester szerint a fürdő közös érték, közösen kell gondolkodni és lépéseket tenni
Dávid Zoltán polgármester szerint a fürdő közös érték, közösen kell gondolkodni és lépéseket tenni (klikk a galériáért)

Dávid Zoltán egyetért Fetser szavaival, jobbító szándékával és kéri, hogy tegye le javaslatait. – Szánjuk rá azt a néhány órát, és üljünk össze ezt átbeszélni, hogy közös értékeinkért tegyünk. A közös gondolkodás útján látom azt, hogy a fürdő fejlődjön. A fenntartása nem túl gazdaságos, komoly marketingmunka kell, hogy rentábilis legyen.

Szabó Ervin jelzi, a Jobbik is nyitott az együtt gondolkodásban Gyopárosfürdő jövője kapcsán. – Előremutatóan kellene gondolkodnunk, magam is azt kérem, hogy biztosítsa a lehetőséget, hogy egyeztessünk. Ne hagyjuk, hogy a fürdőt más városok lehagyják. Itt lenne az idő azon gondolkodni, hogy személyi kérdésekben is legyen elmozdulás.

Fejes Róbertné szerint nem csak Gyopárosfürdőt, hanem magát Orosházát is előtérbe kell helyezni. – Ezért novemberben már volt egy egyeztetés, amin a civil szervezetek, a fürdő vezetése, és a városüzem vezérigazgatója is ott volt. Amit gondnak láttam, hogy nem volt kijelölve egy út, mindenki szervezett valamit, de ez nem volt összehangolva. Nem csak azt nézzük, hogy mit tud adni a fürdő, hanem azt is, hogy kapcsolódó programokat kínáljunk. Ha önök ebben részt kívánnak venni, akkor azt nagyon szívesen veszem és jelzem, január végén lesz egy újabb egyeztetés.

Elekes üdvözli Fetser javaslatát, egyben jelzi, a fürdő fejlesztését illetően és a marketing kapcsán is fontos lenne további forrásokat használni. – Amikor kialakulnak a végső számok, de még a költségvetés elfogadása előtt üljünk le, mert amíg nincsenek meg a számok, addig nem tudunk konkrétumokról beszélni. Az Orosháza Kártya olyan pénz, amit az orosházi, kistérségi lakosoknak adunk át azzal, hogy ők olcsóbban jutnak be a fürdőbe. Kérem, ezt támogassa mindenki, ne szavazzunk a lakosok ellen. A másik, hogy azok a szállásadók, akik idegenforgalmi adót fizetnek, ennek az adónak a terhére nyújthatnak kedvezményes belépőt a fürdőbe, ami ott viszont bevételkiesést jelent. Mindkét esetben kedvezményes árú belépők kompenzálásáról van szó.

Fetser elmondja, sok koncepció készült már a fürdő fejlesztéséről. A rendezési tervben világosan kijelöltek a fejelsztési célok, ezt elő kellene venni, leporolni. – Sokkal rosszabb körülmények között ezt a 32 millió a fürdő kitermelte, nem kellett kompenzálni. Volt egy negatív élményem, azt mondta nekem egy hölgy, hogy tíz éve nem volt a három gyerekével a fürdőben, mert nem tudja kifizetni a jegyet, nem tudja igénybe venni az Orosháza Kártyát. Kellene egy olyan rendszer, hogy legalább egyszer egy évben kimehessenek ingyen az emberek.

Dávid Zoltán jelzi, ezeket a kérdéseket valóban egy kerekasztal mellett kell átbeszélni.

Az előterjesztés többségi szavazással elfogadták.

12.) Kedvezményes fürdőbelépők támogatásának elszámolása és határozatlan idejű szerződés megkötése

12 igen és 3 nem ellenében elfogadták.

13:32 – 13:40

Ekkor lesznek jövőre közmeghallgatások

13.) A Képviselő-testület 2015. évi munkaterve, beszámoló a Képviselő-testület 2014. évi munkatervében meg nem valósult pontokról

A bizottságok módosítási javaslatot tesznek, így például azt, hogy már novemberben tájékozódjanak a 2016-os költségvetési adatokról, illetve, hogy márciusban legyen tájékoztatás a DAREH munkájáról. A jegyző jelzi, a költségvetés elfogadása rendkívüli ülés keretében történik majd legkésőbb február 13-án.

Szabó Ervin módosító javaslatot tesz: – A közmeghallgatás esetében ne a törvényi minimumot biztosítsuk, ne csak egy legyen, hanem kettő, tavasszal és ősszel. Ez a mai nap tapasztalatai alapján azt gondolom indokolt, és a testületnek is egy könnyebb, kezelhetőbb napot biztosítana.

A jegyző második közmeghallgatási dátumnak a június 26-ai ülést javasolja, amit a kéviselők elfogadnak. Ezzel a dátummal Szabó Ervin javaslatát a testület elfogadta, így két közmeghallgatás lesz jövőre, valamikor június előtt és novemberben. Azt is támogatták, hogy márciusban beszámol a DAREH a testületnek. Költségvetési koncepció készüljön már novemberre, ezt a bizottsági javaslatot a többség nem támogatta. Szintén bizottsági javaslat, hogy a januári ülés egészüljön ki költségvetés tervezésével kapcsolatos tájékoztatóval, ezt elfogadták. A három módosítással módosított munkatervet 13 igen, 2 nem mellett elfogadták.

13:41 – 13:59

Visszajönnek a bónumi földek?

Füvesi Sándor jelzi, támogatják a határozati javaslataikat, mert a város visszajut a saját vagyonához. – De a 2009-es határozatról azért beszélnék. Akkor elindult egy olyan folyamat, amikor a város kezdett megszabadulni a vagyonától, az MSZP ezt ellenezte. A város azt mondta, hogy tulajdonba, használatba kell adni a Mezgé földjeit, gépeit. Ajánlom, hogy az öt évvel ezelőtti jegyzőkönyveket olvassák el, tanulságos. Az MSZP folyamatosan jelezte, hogy az átadás nem jó út, most egy visszarendeződés történik, amit üdvözlünk, kár hogy öt év telt el. A Tudáspark is állami tulajdonba került volna, ha akkor az MSZP nem jelzi a testületnek, hogy lépjünk. Sajtótájékoztatót tartottunk annak idején arról, hogy hova vitték innen a traktorokat, stb. Azt, hogy most belátták, hogy rossz döntés volt, és helyre akarják hozni, azt üdvözöljük. És jó lenne, ha Molnár Béla, a Fidesz akkori frakcióvezetője az akkori mocskolódó szavaiért bocsánatot kérne Faludy János és Bogdánffy Csaba képviselőktől, mert a helyes irányt ők képviselték.

Fetser jó előterjesztésnek tartja az előtte lévő dokumentumot, és támogatja. – Különböző pályázatokkal élve remélem mihamarabb elérjük a célt, és létrejön a szociális szövetkezet. A gazdasszonyképző épületét is kérjük vissza. Az a mienk, tudjuk hasznosítani és Gyopáros szégyene. Sajnos, amikor az átadás történt, volt egy kiváló állatállomány. Ezek már nincsenek, ezeket újra létre kell hozni. Információm szerint megszűnőben van a mezőgazdasági képzés Orosházán. Az iskola honlapján az áll, hogy a mezőgazdasági képzés egyeztetés alatt van, a másik kettő már nincs is ott. Ez mezőgazdasági és ipari jellegű város. Az iskola múltját és a város elhelyezkedését figyelembe véve ezt nem lehet megtenni. Tegyenek valamilyen lépést. Más iskolába már folyik a beiskolázás ezekre a szakokra!

A testület 16 nyilvános napirendben egyeztetett karácsony előtt Fotók: Kecskeméti Krisztina
A testület 16 nyilvános napirendben egyeztetett karácsony előtt Fotók: Kecskeméti Krisztina

Elekes Lajos elmondja, két folyamat van jelenleg. – Amiről mi tárgyalunk, a bónumi földterület visszaszerzése a város részére. Emellett több ingatlan van, amit szeretnénk visszaszerezni, ezeket folyamatosan nyomon követjük. Januárban szeretnénk tárgyalni ezekről az ingatlanokról. De azért tisztázzuk: 2009-ben a most Tisza Kálmán oktatási intézménnyel együtt mozogtak ezek a földek. Azóta az iskolánál is rengeteg változás volt. És olyan jogszabályi változások is születtek 2010 óta, amik gyökeresen más helyzetet teremtettek. A szociális szövetkezetek támogatása, a START munkaprogram támogatásai olyan helyzetbe hozzák az önkormányzatokat, hogy van racionális alapja, hogy vállalkozzunk. Ehhez a föld erőforrás, amit ki kell használni. Nem a Mezgéhez akarjuk visszacsatolni a földet, hanem a szociális szövetkezet gazdálkodását segítené.

Fejes Róbertné elmondja, már felvették a kapcsolatot a Tisza Kálmán iskolával és a KLIK-el. – Segítenek abban, hogy a föld és a bónumi terület is visszakerüljön Orosháza tulajdonába. A nemzeti vagyonkezelőnél is tárgyalni kell még erről. Érdekesség, hogy a tulajdoni lapon is még a város a tulajdonos. Sertés, birka, és csirkék vannak kint jelenleg, de siralmas állapotban van az egész. 330 hektár föld van, ebből 30 a szántó, a többi a legelő. Ebből 150 hektár védett NATURA 2000-es föld. A területalapú támogatásokat a város kaphatná meg, ebből is lehet fejleszteni. Olyan dolgokat is kívánunk termeszteni, amiből akár a Diákélelmezés is kaphat, így olcsóbb lehet az étkeztetés. A Szociális Szövetkezet keretében még több pályázati lehetőség nyílhat meg. Vissza akarjuk állítani a bónumi telephelyet olyanra, mint fénykorában volt.

Horváth József (Fidesz) elmondja, ő maga a Tisza Kálmán iskola intézményi tanácsának tagja. – A tanári kar és mi is szeretnénk megtartani a mezőgazdasági képzést. Több mezőgazdasági szervezet is támogat minket ezen törekvésünkben. Az orosházi iskola nem profiltiszta, mivel a mezőgazdasági és az ipari képzés egyben van, ez még Fetser János polgármestersége idején történt meg. Szükséges az állami szerveknél tájékozódni, hogy a tulajdonunkba visszakerülő bónum hogyan tudja szolgálni a mezőgazdasági képzést is – fogalmaz a képviselő-. Hozzáteszi, az ipari képzés tekintetében is felül kell vizsgálni a jelenlegi szerkezetet.

A testület tagjai egységesen megszavazták az előterjesztést.

14:18 – 14:53

Költségvetési módosítás

A szünet után folytatódik az ülés.

15.) Az Önkormányzat 2014. évi költségvetésével kapcsolatos döntések

– Elnézést, hogy a költségvetési rendeletet csak előző este tudtuk postázni. Egy nappal ezelőtt kaptuk meg a közlönyben, hogy a hitelbírálati kérelmünket támogatták, ez pedig része az előterjesztésnek – mondta Dr. Barta Edit jegyző.

Godár Andrea irodavezető azokat a technikai javaslatokat ismerteti, amikről a képviselőknek dönteni kell.

Godár Andrea irodavezető azokat a technikai javaslatokat ismerteti, amikről a képviselőknek dönteni kell. A szeptembertől érkezett különböző források átvezetése megtörtént, a bevételi oldalon a kapott közel 144 millió forintot emeltük be, és az iparűzési adóból jelentkező bevétel.
– A TDM részére támogatást nyújtottunk, ez egy előfinanszírozásos pályázat, ezt az összeget a 2015-ös évben kapjuk vissza. A városüzemeltetés támogatást kap a rezsicsökkentésből adódó bevételkiesésre, ez hozzávetőleg 47 millió forint. A kikötés annyi, hogy ha a most beadott 59 millió forintos pályázaton nyert a városüzem, akkor ezt az összeget nem kapja meg – fogalmaz Godár Andrea. Elmondja, a Táncsics gimnázium részére több mint 3 millió forintot biztosíthatnak tehetséggondozásra, a kérés, hogy a támogatást hosszabb időszakra bontva kapják meg. A rendőrök számítógépet, a tűzoltók hűtőt kaphatnak, 100 ezer forint értékben. A városi könyvtár szerződésének 1 millió forinttal történő megemelésére tesznek javaslatot, a művelődési háznak 2,3 millió forinttal emelnénk a közszolgáltatási szerződési összegét, hasonlóan a média kft, 5,8 millió, a TDM 1,6 millió forint kaphat. Az ESZK, múzeum, könyvtár, óvoda, diákélemezés, és önkormányzatban is szeretnék a törzsgárda jutalmat kifizetni. Emellett 23,8 millió forint juthat sporttámogatásra.

A városi tévé és az OrosCafé közvetítette az ülést Fotók: Kecskeméti Krisztina
A városi tévé és az OrosCafé közvetítette az ülést Fotók: Kecskeméti Krisztina

Németh Béla: – Ennek a költségvetésnek van egy rendkívül pozitív oldala. Orosházán gyakorlat volt a törzsgárda, jutalmazni azokat, akik évtizedek óta dolgoznak adott intézményben. 2007-ben a törzsgárda elismerést költségvetésben megfogalmaztuk. Az előző ciklusban több hezitálás volt a törzsgárda kifizetés kapcsán, a gyakorlat az volt, hogy decemberben látva a költségvetési számok alakulását, általában volt arra lehetőség, hogy a költségvetés módosításakor a törzsgárda bekerüljön. Most úgy tűnik, hogy az idei költségvetés is elbírja a törzsgárdát. Az itt dolgozóknak, akik részesülnek ebben az elismerésben, hogy gratulálok, köszönjük a munkájukat.

Szabó Ervin: – Reggel vettük kézbe a költségvetést, de azóta széleskörű tájékoztatásban részesültünk, amit köszönünk. Engem megijeszt, hogy ez már a negyedik költségvetési módosítás idén, remélem, 2015-ben nem lesz ez már gyakorlat, ne a félelem költségvetése legyen. Sokkal átgondoltabban közelítsünk meg bizonyos támogatásokat és benyújtott igények kezelését. A jövő évi költségvetés körvonalai már látszanak, és úgy látom, sokkal nyitottabb lesz, és nem tűnik úgy, hogy az eddigi évek gyakorlatát tükrözve egy arroganciától és hatalomból meghozott döntés legyen. Kis kritika is van bennem. Ne legyen gyakorlat, hogy olyan beruházások történjenek, aminek nincs fedezete. Át kellene gondolni azokat a benyújtott igényeket is, amiket eddig minden kritika nélkül kifizettünk. A diákélelmezés például indokolt. De ahogy látom, az Orosházi Média Kft-t nem kell félteni, rendkívül túlzó az az összeg, amit az önkormányzati forrásból kapnak. De a férfi kézilabda csapat is hihetetlen összeget, már összesen 320 millió forintot kapott. De ezt lehetne sokáig sorolni. Az önkormányzat teljesítőképessége határos, ezért ezt jobban gondoljuk meg, mire és hogyan költjük.

Tóth Zoltánné (Fidesz) elmondja, ő is örül a törzsgárda elismeréseknek. – A szociális szférában dolgozók is megérdemlik, és köszönik a támogatást.

Németh Béla ügyrendben kérdez. – Honnan vette Szabó Ervin a férfi kézilabdához a 320 millió forintot? Ez nem igaz. Ez Orosháza város összes sportegyesületének a támogatása lehet, nem az OFKSE támogatása. Attól, hogy nem régen van itt a képviselő úr, ennyire nem lehet mellélőni.

Dr. Szabó Ervin hozzáteszi, hogy a TAO-val együtt ennyi az összeg. – Csak az utóbbi hónapokban igényeltek 80 millió forintot. Persze azt nem tudom, ebből mennyit kapnak majd meg. De arra is utalni kell, hogy a rezsicsökkentés miatt – ami üdvözlendő dolog – komoly önkormányzati támogatást kell adni a saját cégünknek. Javaslom, hogy itt is vonják be az ellenzéket a megbeszélésbe, hogy jövőképet alkossunk, és akár személyi kérdéseket is megbeszéljünk.

Elekes Lajos szerint a 2014. évi IV. módosítás a befejezetlen tételek módosítása, és lesz még egy módosítás jövőre is.
– Nem sikerült most az OFKSE 71,5 milliós többlet igényét teljesíteni, ez most 20 millió lett, 50 még maradt. Ha a Jövő Építők TDM-et nézzük, a mostani összegben csak a januári bérköltségeket vettük figyelembe. A saját cégeinknél azért kellenek a plusz pénzek, hogy jövő februárig működni tudjanak, amíg nem lesz a városnak újk költségvetése. A 143 milliós állami működési segítség nem tudott mindent lefedni, amire kellett volna. Azt tudni kell, hogy kiírták a hulladékgazdálkodás finanszírozására a pályázatot, erre bent van az igény. Reméljük, nyerünk. Egyébként jelenleg közel 200 millió forintos összeg lebeg, ezzel tervezni kell, mert ha nem tudjuk ezt sz összeget behozni, akkor jövőre komoly változások várhatók.

Fetser János azt mondja, hogy ilyen rövid idő alatt nem lehet átnézni a költségvetést és nem lehet erről megalapozott döntést hozni. – Az utóbbi években az a gyakorlat, hogy nem megalapozott tervezés van, hanem az utolsó negyedévben kapkodnak, közben vesszük fel a hiteleket. 50 milliós hiány van a férfi kézilabdánál. El kell dönteni, hogy egy profi sportágat támogat-e a város, miközben alapvető dolgokra nincs pénz. Úgy tűnik, az egyesületek írnak egy nagy összeget, aztán vagy megkapják vagy nem. A jövő évi költségvetés szűkös lesz, feléljük  a jövőnket. Az intézményhálózat folymatosan romlik, a város lemarad. Ha valaki februárban bead egy igényt, azt megkapja, jöjjön ki abból. Ne rohangáljanak mindig a polgármesterhez, hogy kell a pénz.

Dávid Zoltán szerint fel kell tenni a kérdést, legyen-e sport, és milyen mértékben. – Hulladékszállítás, turizmus, mind fontos. Gondolkodni és dolgozni kell, majd közös döntést kell hozni. Várom mindenki javaslatát. Azt pedig megköszönöm a jegyzőasszonynak és a stábnak, hogy éjszaka is dolgoztak azért, hogy most tárgyalhassunk. Vannak ebben a költségvetésben pozitív dolgok is, sok embernek segít majd a törzsgárda jutalom is, hogy könnyebb legyen a karácsony.

A határozati javaslatokat a képviselők elfogadták, volt amit egybehangzóan (például törzsgárda), volt amit többséggel. A törzsgárdát december 30-án adják át.

A költségvetés rendeletének módosítását a képviselők elfogadták, 10 igen, 2 nem és 3 tartózkodás mellett.

16.) Döntés likviditást biztosító hitel felvételéről

Elekes Lajos alpolgármester: – Likviditási hitel, aminek a célja, áthidalja a likviditás hiányokat, amíg a helyiadó bevételek megérkeznek. Szeptember 30-ig ezt teljes mértékben visszafizetjük, tehát ez nem jelenti az eladósodást, egyszerűen csak az áthidalást szolgálja.

Név szerinti a szavazás: 10 igen, 5 nem mellett fogadták el a határozatot.

14:54 – 15:53

17.) Interpellációk, kérdések

Füvesi Sándor képviselő interpellációban azt kérdezi (a szöveg itt olvasható), milyen következményei vannak arra nézve, hogy választási törvényt sértett a média kft. A polgármesterjelöltek OrosCafén közzétett bemutatkózó anyagában politikai hirdetésként megjelent egy Fidesz hirdetés, ezt kifogásolta a Jobbik, és a megyei választási bizottság megállapította, törvényt sértett a kft. A kft fellebbezett, az első fokú döntést némileg másítva, de elmarasztalta a kft-t, de a kft erről nem írt, a bannert nem távolította el. Sajtótájékoztatón szólítottam fel Irimiás Lászlót, de akkor sem történt semmi. Novemberben az új testület előtt Irimiás letagadta, hogy elmarasztaló döntés született volna, arra hivatkozva, hogy formai hiba miatt utasította el a kúria a fellebbezést, és ez ellen a kft fellebbezett, tehát nincs végeredmény. Dávid Zoltán nem kifogásolta a nevéhez fűződő törvénysértést. A Nemzeti Választási Bizottság állást foglalt: a formai hibából eredő elutasítás miatt a bizottság döntése jogerőre emelkedett október 6-ával. A jegyző azon az ülésen ezt nem magyarázta el. Mi a következmény, meddig marad Irimiás ügyvezető, mikor határolódik el az ügytől a polgármester?

– A média kft végrehajtotta a döntést, ez az alapítóra nézve kötelezettséget nem keletkeztet – válaszolt Dávid Zoltán polgármester.

Füvesi Sándor: – Felrakom majd a Facebookra ezt a szöveget, mert a motyogásából nem értett senki semmit, direkt csinálják, ezért van megtiltva, hogy a képviselő saját interpellációját felolvassa. Jellemző ez az egész az önökre. Ennyi a válasz, nem fogadom el.

A testület a választ 10 igen, 5 nemmel elfogadta.

Az Orosházi Média Kft jogkövető módon haladéktalanul végrehajtotta a választási bizottság döntését. Ezek a mai napig olvashatók itt itt itt és itt.  (A szerk)

Fetser János interpellációja, a szöveg itt olvasható.

Milyen eredménnyel zárult az eljárás, amit a Népújság Kft lapjával kapcsolatban indítottak? Szeptember 26-án kérdezte Fetser János, hogy a kft által Orosháza címen kiadott lap önkormányzati engedéllyel rendelkezik-e, a névhasználat ugyanis engedélyköteles.

Dávid Zoltán válaszol: – Szeptemberi kérdésekor az eljárás folyamatban volt, azóta lezárult, erről a tájékoztatást határidőben megkapta. Az eljárásban december 12-én született határozat, amely még aznap az ügyfél részére kézbesítettek, az eljárás figyelmeztetés szankcióval zárult.

A Népújság Kft. ügyében Orosháza város névhasználatával összefüggésben polgármesteri hatáskörben lezajlott eljárás eredményeként határozott időre, egy év időtartamra, határozat formájában engedélyt kapott a kft. Orosháza nevének használatára.

Fetser azt kérdezi, ki az ügyfél, válaszolnak neki, hogy a Népújság Kft. A képviselő nem érti, hogy lett ügyfél, és azt is kérdezi, utólag kapott a kft engedélyt?

– A Népújság Kft figyelmeztetésben részesült, erre benyújtotta kérvényét, a jövőre nézve egy évre engedélyt kapott a névhasználatra – magyarázza meg dr. Barta Edit jegyző.

Fetser János: – Elfogadom a választ, megsértették a törvényt, oszt jó napot! Akinek nem tetszik, interpellálhat, oszt hazamehet.

Jönnek a kérdések.

– A karate bálban illuminált állapotban néhányan az asztalon táncoltak, Fejes Róbertné közéjük tartozik-e? – teszi fel Fetser János a kérdést.

A jegyző jelzi, önkormányzati hatáskört érintő ügyekben lehet kérdéseket feltenni.
– Alpolgármesterként vett részt, ha itt a helyszínen nem mond erre semmit, akkor úgy veszem, hogy igen és mondjon le, mert nem alkalmas arra, hogy ott üljön annál az asztalnál – mondja erre Fetser.

Fejes Róbertné elmondja, szülőként, és nem alpolgármesterként vett részt a bálon. Ezt követően arról vitáznak, hogy lehet-e közszereplőnek táncolni asztalon vagy sem, ha zártkörű, ha nem a rendezvény.

———-

Füvesi Sándor: – Borzolja a kedélyeket a Városüzem levele, a társasházak esetében változó hulladékgazdálkodás kapcsán öntsünk tiszta vizet a pohárba.

Dávid Zoltán: – Lakossági fórumok voltak, hogy a lakosságot tájékoztatni tudjuk. Nagy számban voltak jelen, a kérdéseikre választ kaptak. A városüzem igazgatója írásban tud válaszolni.

———-

Füvesi Sándor: – A kormánynak van egy holokauszt emlékév programja, ezt én már szóba hoztam korábban. Ehhez a kormányzati programhoz a város hogyan kapcsolódott, rendezvényekkel, könyvek kiadásával, stb.

Baranyai Ilona válaszol: – A zsidó temetőbe nehezen tudtunk bejutni, az ottani emlékkőről kópiák készültek, ezek kerülnek a volt zsinagógába. Konzultáltunk a Mazsihisszel, a zsidó temető ki van takarítva, az első világháborús emlékművet felújítottuk, a kópiák készek, de az ünnepségre majd csak márciusban kerül sor.

———-

Elekes Lajos: – Felháborított Fetser úr kérdése, amit feltett alpolgármester asszony felé. Azt gondolom, hogy el kellene fogadnunk egy minimumot, hogy a képviselők magánéletét ne sérthessék. Sérelmeztem, és rendőrségi eljárást elindítottam, hogy engem Bástya elvtársoztak. Nehezményeztem, hogy belenyúlkálnak a magánéletbe. Én táncoltam már asztalon, bohóckodtam Krampuszként a gyerekeknek, önök meg szégyelljék magukat.

Fetser szerint a 11 szavazattal megválasztott Elekes neki ne tartson erkölcsi prédikációt.

Dávid Zoltán jelzi, Elekes jogszerűen megválasztott alpolgármesterként képviseli a várost, az ilyen ellenzéki hozzáállás pedig nem viszi előre a várost. Elekes közben elhagyja az üléstermet, és bár nem láttuk, de valószínű, ő vágta be maga mögött az ajtót.

A parázs végűre sikeredett ülést fél négykor véget ért, a polgármester még boldog karácsonyt kívánt mindenkinek, mehet téli szünetre a testület. Legközelebb január végén ülnek össze.

Mi is boldog karácsonyt kívánunk minden olvasónknak!

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.